11 ülkeden operasyon açıklaması! Rusya'dan Türkiye'ye Esed teklifi

Türkiye'nin başlattığı Barış Pınarı Harekatı ile ilgili dünyadan son dakika açıklamaları gelmeye devam ediyor. İran, Japonya, Kanada, Ermenistan, Ürdün, Belarus, Estonya, Yunanistan, İsrail ve İtalya operasyonu kınandıklarını açıklarken, Rusya'dan Türkiye'ye Esed teklifi geldi.

10 Ekim 2019 Perşembe 15:28
11 ülkeden operasyon açıklaması! Rusya'dan Türkiye'ye Esed teklifi

Türkiye'nin dün başlattığı Barış Pınarı Harekatı ile ilgili dünyadan son dakika haberleri gelmeye devam ediyor.

 

 

Türkiye harekat başlattı, tehdit etti: Erdoğan'a ağır bedel ödeteceğim

DÜN DE ÇOK SAYIDA ÜLKE AÇIKLAMA YAPMIŞTI

 

 

Fransa, AlmanyaHollanda, Finlandiya, Mısır, Suudi Arabistan, Avustralya, BAE gibi ülkelerden operasyona karşı çıkan açıklamalar gelmişti.

NATO ve AB de operasyon hakkında açıklama yapmıştı.

Hatta Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham Twitter açıklamasında, "Eğer haberler doğruysa ve Türkiye Suriye'ye girdiyse cehenneme giden yolun taşları döşenmektedir. Kürt müttefiklerimiz için dua edin, onlar Trump hükümeti tarafından umarsızca terk edildiler. Bu adım DAEŞ'in tekrar ortaya çıkacağının garantisidir. Erdoğan'ın ağır bir bedel ödemesi için Kongre'ye liderlik edeceğim. Başkanı hâlâ zaman varken yol değiştirmeye ve işleyen bir güvenli bölge sistemine dönmeye çağırıyorum" demişti.

BUGÜN YAPILAN AÇIKLAMALAR ŞU ŞEKİLDE;

İRAN'DAN AÇIKLAMA

İran, Türkiye tarafından Suriye'nin kuzeyinde dün başlatılan Barış Pınarı Harekatı'na tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'ye Suriye'deki güçlerini geri çekme ve saldırıyı derhal durdurma çağrısı yapıldı. Açıklamada, "İran Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Suriye topraklarındaki askeri operasyonu hakkında kaygılarını aktarıyor; çatışma bölgesindeki insani durumun ciddiyeti ve sivillere yönelik tehlike göz önünde bulundurulduğunda, acilen saldırıya son vermenin ve Türk birliklerinin Suriye’de çekilmesinin gerekliliğini vurguluyor" denildi.

İTALYA'DAN AÇIKLAMA

İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi, Türkiye’ye Fırat'ın doğusunda ateşkes çağrısı yaptı. İtalyan Bakan, açıklamasında Barış Pınarı Harekatı'nı "kabul edilemez" diye niteledi.

RUSYA'DAN ARABULUCULUK TEKLİFİ

Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı’na başlamasının ardından, Rusya'dan Şam'la Ankara arasında arabuluculuk önerisinde bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın, Suriye ile Türkiye hükümetleri arasında diyalog başlatılması için çağrıda bulunacağını söyledi. Lavrov, "Türkiye'nin sınır güvenliğiyle ilgili endişelerini anlıyoruz. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki operasyonu, ABD’nin bu bölgede attığı adımların sonucu" dedi.

ÜRDÜN: SORUNLAR ULUSLARARASI HUKUK ÇERÇEVESİNDE ÇÖZÜLMELİ

Barış Pınarı Harekâtı'nı kınayan Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Türkiye'ye Suriye'ye yönelik saldırılarına son vermesini ve sorunları uluslararası hukuk çerçevesinde çözme çağrısı yaptı.

KANADA: BÖLGEDEKİ İSTİKRARA ZARAR VERİR

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, ülkesinin harekâtı kesin suretle kınadığını belirterek, bunun bölgedeki istikrara zarar verebileceğini, insani durumu daha da kötüye götürebileceğini ve koalisyonun DAEŞ'de karşı eylemleri sonucunda varılan ilerlemeyi ortadan kaldırabileceğini ifade etti.

JAPONYA: KRİZİN ÇÖZÜMÜNÜ ZORLAŞTIRIYOR

Japonya Kabine Genel Sekreteri Yoshihide Suga, harekâtın bölgedeki gerginliği tırmandırdığını, Suriye krizinin askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini kaydetti.

ESTONYA: HAREKÂTA SON VERİN

Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsula, harekâttan dolayı endişe duyduklarını belirterek, Türkiye'den duruma son verme çağrısı yaptı. Reinsula, Suriye'deki krize uluslararası düzeyde bir çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

BELARUS: ASTANA SÜRECİNDE VARILAN ANLAŞMALAR ÇERÇEVESİNDE HAREKET EDİLMELİ

Belarus Dışişleri Bakanlığı'ndan da gelen açıklamada da harekâtın endişe yarattığı belirtildi. Açıklamada tüm tarafların Astana sürecinde varılan anlaşmalar doğrultusunda hareket etmesi ve gerginliği tırmandıracak adımlardan kaçınmasının önemli olduğu vurgulandı.

ERMENİSTAN: YENİ BİR İNSANİ KRİZE YOL AÇACAK

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı da harekâtı kınayarak, bunun bölgedeki durumu kötüleştireceği, siviller arasında kayıplara ve yeni bir insani krize yol açacağı açıklaması geldi. Bakanlığa göre, harekât azınlıklar için ayrı bir endişe verici durum oluşturuyor.

YUNANİSTAN OPERASYONU "İŞGAL" OLARAK TANIMLADI

Konuya ilişkin Yunanistan devlet yayın organı ERT1'e açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin harekatını "işgal" olarak tanımlarken, Türkiye'nin büyük bir hata yaptığını söyledi. Türkiye'nin BM Şartı, BM Güvenlik Konseyi kararları ve uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkını kullandığını gözardı eden Dendias, Türkiye'nin girişiminin yasadışı olduğunu belirtti.

İSRAİL'DEN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yaptığı açıklamada, Türkiye'nin başlattığı operasyon şiddetle kınadığını açıkladı. Filistinlileri katleden Tel Aviv yönetimi, Türkiye'yi "etnik temizlik" yapmayın diye bir de uyardı. Netanyahu açıklamasını "Mağdur Kürt halkının yanındayız" diyerek bitirdi.

KAYNAK: AJANSLAR

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63