220 milyar dolar harcanacak! Türkleri bekliyorlar

İnşaat ve yapı sektöründe bütün dünyanın gözünü diktiği üç fuar, Türk inşaatçıları bekliyor.

20 Temmuz 2019 Cumartesi 14:03
220 milyar dolar harcanacak! Türkleri bekliyorlar

İnşaat ve yapı sektöründe bütün dünyanın gözünü diktiği üç fuar, Türk inşaatçıları bekliyor. 42,5 milyar dolarlık projelerin hayata geçirilmesi planlanan Dubai'de düzenlenecek BIG 5 Dubai, 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak Katar'da düzenlenen BIG 5 Qatar ve Rusya'nın ve bölgenin en büyük yapı fuarı olan Mosbuild Fuarları, pastadan pay almak şirketler için önemli bir fırsat olarak görülüyor.

 

 

Ticaret Bakanlığı'nın yurt dışı fuar organizasyonu yetki belgesi ile Paris'ten Dubai'ye Johannesburg'dan Moskova'ya, Cakarta'dan Addis Ababa'ya kadar Türk ihracatçıları için önemli olan dünyanın birçok merkezinde yılda ortalama 30 fuar düzenleyen Expotim&Ladin Grubu, yılın ikinci yarısında inşaat ve yapı sektöründe bütün dünyanın gözünü diktiği üç fuara hazırlanıyor.

Bu fuarlardan ilki bu yıl 25-28 Kasım'da 40'ıncı kez kapılarını açacak olan The BIG 5 Show Dubai Yapı ve Yapı Malzemeleri Fuarı. Türk inşaat firmaları için bölgenin en seçkin inşaat platformu olarak görülen ve birçok Türk firmasının Ortadoğu'dan aldığı sipariş kapasitesini doldurdukları bu fuara, milli katılımı Expotim&Ladin Grubu koordine ediyor. Geçen yıl fuara katılan 250'den fazla Türk firması, dünyanın 134 farklı ülkesinden gelen 70 bin profesyonel ziyaretçi ile buluştu. Türkiye bu fuarda ilk kez İtalya'yı da geride bırakarak, fuara en geniş katılım sağlayan ikinci ülke oldu. Bu yıl ise fuara ilgi oldukça fazla.

 

 

BIG 5 SHOW DUBAİ 2,5 TRİLYON DOLARLIK PAZARIN MERKEZİNDE

The BIG 5 Show Dubai, yer bulmanın giderek zorlaştığı bir fuar haline geldi. 2018 yılında fuara 60 ülkeden 2 bin 248 firma katıldı ve fuar 110 bin metrekare gibi çok büyük bir alanda gerçekleştirildi. Şu anda Dubai'nin merkezinde bulunduğu Körfez Bölgesi'nde yapımı planlanan inşaat projelerinin toplam değeri 2,5 trilyon dolar. Petrol ve doğal gaz ihracatçısı zengin ülkelerin olduğu Körfez bölgesi, inşaat sektörü için çok önemli iş fırsatları sunuyor. Afrika ve Asya'dan gelen ciddi alıcıların tercihi de her zaman The BIG 5 Show Dubai oluyor.

EXPO, FUARA İLGİ DAHA ARTIRIYOR

Ayrıca, fuara bu yıl ayrı bir boyut katan bir başka konu ise Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) gerçekleşecek olan Expo 2020 Dubai. 190 ülkenin katılacağı bu organizasyon, bugüne kadar Arap dünyasında gerçekleşecek olan en büyük organizasyon olarak lanse ediliyor ve bu büyük etkinliği destekleyecek birçok inşaat ve altyapı projesi geliştiriliyor. İnşaat ve yapı malzemeleri sektörü için çok önemli ihracat fırsatı anlamına gelen bu organizasyonu destekleyecek projelerin toplam değeri ise 42,5 milyar dolar. 25-28 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan The BIG 5 Show Dubai fuarı, Expo 2020 öncesi son yapı fuarı olacak ve Expo 2020'de pay sahibi birçok uluslararası inşaat firmasının yetkilileri de bu fuarda yer alacak.

TÜRKİYE, KATAR'IN EN ÖNEMLİ PARTNERİ OLDU

Yapı ve inşaat sektörü için kritik öneme sahip ikinci fuar, yine Körfez'in önemli ülkelerinden olan Katar'da düzenlenecek olan The BIG 5 ConstructQatar Yapı ve Yapı Malzemeleri Fuarı.

Katar kişi başına düşen 130 bin dolarlık gelir ile dünyanın en zengin ülkesi. Diğer körfez ülkeleri gibi, Katar da petrol bağımlı ticari yapısını farklı sektörlerle çeşitlendirmeyi amaçlıyor. Bu sektörlerin en başında yine yapı ve inşaat sektörü geliyor. Ülkede birçok mega proje hayata geçiriliyor. Şu an çevre ülkeleri ile ilişkileri gerileyen Katar, mevcut siyasi ortamda Türkiye ile yakınlaşıyor. Türkiye'nin neredeyse Katar'da tek pazar haline gelmesi, ticari olarak yeni iş ortaklıkları, daha güçlü ticari bağlar ve sayısız işbirliği imkanı oluşturuyor. Türkiye geçen yıl Katar'a sadece yapı malzemeleri sektöründe 260 milyon doların üstünde ihracat gerçekleştirmiş olması da bunun bir göstergesi.

DÜNYA KUPASI İÇİN 220 MİLYAR DOLAR HARCANACAK

Ayrıca; 2022 Dünya Kupası'nın Katar'da yapılacak olması da Katar'da inşaat ve altyapı piyasasını canlandıran ayrı bir etken. Dünya Kupası projeleri kapsamında haftada 500 milyon dolar harcama yapan Katar'da inşaat ve altyapı piyasası şu anda en hareketli günlerini yaşıyor. Ülke tanıtımı için de çok önemli olan bu uluslararası turnuvaya kadar Katar'ın ayırdığı bütçe ise 220 milyar dolar.

Expotim & Ladin Grubu; düzenlendiği ülkelerin en büyük ve en geniş katılımlı fuarları olmayı başaran ve Dubai'den sonra en büyük ikinci yapı fuarı olmaya aday The BIG 5 ConstructQatar Yapı ve Yapı Malzemeleri Fuarı'nın da Türkiye milli katılımını organize ediyor. 23-25 Eylül'de ikinci kez düzenlenecek fuara geçen yıl 34 Türk firması katılmıştı. Bu yıl ise yoğun ilgi sebebiyle, geçen yılki katılımın çok üstüne çıkılacağı öngörülüyor.

KAYNAK: İHA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63