Araştırmacı Bekir Ağırdır "muhalefetin ıskaladığı gerçeği" açıkladı

Gazeteci Mahmut Övür, kamuoyu araştırmacısı Bekir Ağırdır'ın kaleme aldığı "sorun siyasi rekabet eksikliği" yazısını köşesine taşıyarak tüm olumsuzluklara rağmen iktidarın muhalefetten daha fazla oy almasının sırrını yazdı.

13 Temmuz 2021 Salı 20:49
Araştırmacı Bekir Ağırdır

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, "Muhalefetin ıskaladığı gerçek" başlıklı bugünkü köşe yazısında ünlü kamuoyu araştırmacısı Bekir Ağırdır'ın Oksijen gazetesinde yazdığı yazıya dikkat çekti.  

Muhalefet partilerinden muhalif aydınlara kadar "Türkiye'nin kötü yönetildiği, ekonominin iyi gitmediği, pandeminin de katkısıyla adaletsizlik, eşitsizlik ve yoksulluğun arttığı" tespitinin yapıldığını anlatan Övür yazısının devamında ise yapılan tespitlerle birlikte ünlü araştırmacı Bekir Ağırdır'ın tüm olumsuzluklara rağmen iktidarın nasıl muhalefetten daha fazla oy aldığı tespitine dikkat çekiyor. İşte Mahmut Övür'ün yazısından o bölüm  ; 
"Muhalefetin ve en makul laik sol aydının gündeminde böyle bir Türkiye var. Oysa bu tespiti yapanlar, ne ABD'nin destek verdiği FETÖ ve PKK tehdidini, ne her ay ihracat patlaması yapan sanayi ve ticareti, ne savunma sanayiindeki teknolojik sıçramayı, ne de Libya'dan Karabağ'a uzanan dış politika hamlelerini görüyor.
İşin en vahim tarafı bu tespiti yapanlar, yaklaşık 20 yıldır Başkan Erdoğan'ın seçim kazanmasının sırrını da çözemiyor.
Bu yüzden de en entelektüeli bile hâlâ şu soruyu soruyor: Nasıl olur da bu koşullarda muhalefetin oyu artmaz?
Bu konulara kafa yoran isimlerden biri de yaptığı araştırmalarla dikkat çeken Bekir Ağırdır... Ağırdır, önce şöyle bir tespit yapıyor:
"İktidar toplumsal meşruiyetini, desteğini kaybediyor ama muhalefette de kayda değer bir yükseliş henüz araştırmalarda görülmüyor. Karşımızdaki kök sorunlardan birisi, var olan siyasi rekabet eksikliği..."
Ne zaman söylüyor bunu? Daha yeni 9-15 Temmuz tarihli Oksijen'deki yazısında.

AK PARTİ, TÜM ÜLKE COĞRAFYASINDA VAR
O yazıda şu gerçeğin altını özellikle çiziyor:
"AK Parti yirmi yıla yaklaşan süre sonunda iktidar yorgunluğuna, yaptığı kocaman hatalara karşın bile hâlâ tüm ülke coğrafyasında var olan bir parti. (...) Her sosyolojik, demografik, sınıfsal kümeden az veya çok oy alabiliyor."
Peki AK Parti'nin rakibi partilerde durum ne?
Sadece CHP ve HDP'yi ele alıyor. CHP, kıyılarda, gündelik hayat tarzı kentli, metropollü, seküler olan kümelerde, HDP ise Kürtlerin ağırlıklı olduğu, kimlik taleplerinin önde olduğu kümelerde var.
Orta Anadolu ve Karadeniz gibi muhafazakâr hayat tarzının ağırlıklı olduğu coğrafyalarda ise yok hükmündeler.

SANSASYONEL SEÇİM SONUÇLARI
Sonra da sözü CHP'ye iktidar hayali kurduran ve "sansasyonel" olarak nitelediği 2019'daki yerel seçim sonuçlarına getirip şu yorumu yapıyor:
"Her ne kadar İstanbul, Ankara, Antalya, Adana gibi bazı yerlerde başkanlıkların el değiştirmiş olmasının ürettiği sansasyonel siyasi sonuçlar gözleri boyamış olsa da yerel meclis oylarında ülke toplamında hâlâ iktidar blokunun ağırlığının sürüyor olduğu gerçeğini muhalefet ıskalıyor."

KAYNAK: HABER7

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63