Biden yönetimi Doğu Akdeniz'de tarafını belli etti! Türkiye ve Yunanistan'a flaş mesaj

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama değerlendirildiğinde, Joe Biden yönetiminin Doğu Akdeniz konusunda Atina ile daha sıcak bir ilişki kuracağına dair ipuçları seziliyor.

16 Şubat 2021 Salı 10:54
Biden yönetimi Doğu Akdeniz'de tarafını belli etti! Türkiye ve Yunanistan'a flaş mesaj

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile telefonda ayrı ayrı görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan iki görüşmeye dair açıklamalar yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre Çavuşoğlu ve Blinken; S-400 krizini, Suriye'deki çatışmaları, insan haklarını ve Gara'da şehit edilen Türk vatandaşlarını görüştü. Blinken Dendias ile ise, Doğu Akdeniz'de atılacak adımları ve iş birliğini masaya yatırdı.

ABD Dışişleri'nden yapılan iki açıklama

DOĞU AKDENİZ'DE ATİNA'YLA İŞ BİRLİĞİ MESAJI

Yapılan iki açıklama göz önüne alındığında, Biden yönetiminin Doğu Akdeniz'de yürüteceği politika hakkında önemli ipuçları göze çarpıyor.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, Yunan tarafıyla görüşülen Doğu Akdeniz konusunda şu değerlendirmede bulunuldu:

"Bakan Blinken ile mevkidaşı Dendias, ABD-Yunanistan ikili ilişkilerine ek olarak ABD, Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (3+1) Stratejik Diyalog sürecinin, savunmada ve enerjide, Doğu Akdeniz bölgesinde istikrarın daha da güçlendirilmesi konularında uzlaşı sağladı."

Türkiye detayı: ABD ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'de şifahi anlaşma

Çavuşoğlu görüşmesine dair yapılan basın duyurusunda ise, Doğu Akdeniz'e dair tek bir cümle kuruldu ve "Yunanistan ile devam eden istikşafi görüşmeleri destekliyoruz" denildi.

Trump döneminde daha sessiz bir şekilde startı verilen ABD-Yunanistan-GKRY-İsrail iş birliğinin, Biden döneminde daha açıktan yürütüleceği öngörülüyor.

KAYNAK: HABER7 / DETAY HABER

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63