Bloomberg: Karabağ'da Türkiye'nin stratejik zaferi

Azerbaycan'ın sahadaki başarısı, Ermenistan'a geri adım attırdı. 28 yıllık işgali bitiren anlaşma imzalandı. Bloomberg'de yayınlanan analizde anlaşmada taraf olmamasına rağmen Türkiye'nin stratejik zafer kazandığı belirtildi.

10 Kasım 2020 Salı 20:42
Bloomberg: Karabağ'da Türkiye'nin stratejik zaferi

Azerbaycan ve Ermenistan 44 gün süren çatışmanın ardından anlaşmaya vardı. İki ülke Dağlık Karabağ'da 28 yıllık Ermenistan işgalini sonlandıran anlaşmaya imza attı.

 

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan ordusu tarafından yenilgiye uğratılan Ermenilerin, savaşı durdurma ve güçlerini geri çekme konusunda anlaşmalarının ardından, Dağlık Karabağ'ın tartışmalı bölgesinde 44 günlük bir savaşı sona erdirmek için arabuluculuk yaptı.

 

 

STRATEJİK ZAFER

Varılan anlaşma kapsamında Dağlık Karabağ'da temas hattında ve Laçin koridorunda Rus barış gücü bulunacak ve Ermenistan ordusu geri çekilmesini Rus askerlerinin denetiminde yapacak. Rusya varılan anlaşma kapsamında salı günü yaklaşık 2 bin askeri barış gücü olarak konuşlandırmaya başladı.

Bloomberg'de yer alan analize göre bu anlaşma, anlaşmaya taraf olmamasına rağmen Türkiye için bir zafer. Zulfugar Agayev ve Sara Khojoyan tarafından kaleme alınan analizde varılan anlaşma, Azerbaycan'a sesli desteğini vererek Rusya'nın Kafkasya'daki güç alanına giren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için stratejik bir başarı olarak yorumlandı.

ABD VE FRANSA DEVRE DIŞI

Analizde yer alan ifadelere göre anlaşma, ABD ve Fransa'yı etkili bir şekilde devre dışı bırakarak Putin ve Erdoğan'ın, Ermenistan ile Azerbaycan arasında gelecekteki herhangi bir çözümün şartlarına ilişkin görüşmelere hakim olmalarını sağlıyor.

Rusya, Fransa ve ABD, uluslararası arabulucular olarak, iki tarafı barış anlaşmasına varmaya ikna etmeye çalışması uzun yıllar sürdü ancak başarıya ulaşamadı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63