BM, Türkiye ve KKTC'den açıklama! 'Kıbrıs görüşmeleri olumsuz sonuçlandı'

Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye ve İngiltere garantörlüğünde yapılan Kıbrıs görüşmelerinden sonuç çıkmadı.

29 Nisan 2021 Perşembe 14:03
BM, Türkiye ve KKTC'den açıklama! 'Kıbrıs görüşmeleri olumsuz sonuçlandı'

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılımıyla 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferansın son gününde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres açıklamalarda bulundu.

BM Genel Sekreteri Guterres, "Kıbrıs sorunun çözümü için resmi görüşmelerin başlaması için yeterli ortak zemin bulamadık" dedi. Guterres, Kıbrıs meselesinde "Diyaloğu sürdürmek ve olumlu sonuçlar elde etmek için elimizden geleni yapma konusunda kararlıyız" ifadelerini kullandı. Guterres, BM'nin 2 veya 3 ay içinde yeni bir girişimde bulunacağını söyledi.

TÜRKİYE VE KKTC'DEN AÇIKLAMA

Cenevre'deki Kıbrıs zirvesi sonrası KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklamalarda bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar:

"- Ortak zemin varsa resmi görüşmelere geçilebilir dedik. Eski şartlarla masaya oturmanın anlamı yok. Rum kesimi kendi isteğinin gerçekleşmesini istiyor.

- Rum Kesimi'nin amacı, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamı ve anayasal değişiklikle Kıbrıslı Türklerin buna yama edilmesidir.

- Eşitliğe dayalı ve eşit statü tanınmadan eski şartlarda masaya oturmamız ve resmi görüşmelere başlamamızın anlamı olmaz.

- Egemen eşitliğin kabul edilmesini istiyoruz. Bu saatten sonra bu şartların oluşması da biraz da onlara kalmıştır, onların da sorumluluğundadır."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu:

"- Toplantının amacı yeni bir düzen için ortak zemin arayışıydı. Toplantıda sayın Tatar egemen eşitliğe dayalı iki devletli çözüm arayışını güçlü bir şekilde anlattı. Biz de Türkiye olarak KKTC'ye güçlü bir şekilde destek verdik.

- Rum tarafı egemen eşitliğe karşı çıktı. Görüşmelerde Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri yeni bir teklif getiremedi.

- Rum lider Anastasiadis, toplantıya yeni bir vizyon getiremedi. Takılmış plak gibi eski söylemlerini tekrarladı.

- Hem biz hem de Sayın Tatar federasyon defterini 2017'de kapattığımızı hatırlattık, ancak Rum tarafında böyle bir düşünce yok. Gazi Mağusa'nın kontrolünün AB'ye verilmesi teklifinde bulundular, bunun ciddiye alınması bile mümkün değil.

- Yunanistan ise beklendiği şekilde BMGK kararlarının arkasına sığındı. 50 yıldır sonuç vermeyen federasyon kararının arkasına sığındı.

- BM Genel Sekreteri, birkaç ay sonra yeni bir 5+1 toplantı yapmayı hedefliyor."

Rum lider Nikos Anastasiadis:

"Türk tarafının iki devletli çözüm önerileri, bölünmüş adayla ilgili Birleşmiş Milletler kararlarının açık bir ihlali niteliğindedir ve asla kabul edilmeyecektir."

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?

27 Nisan'da BM Cenevre Ofisi'nde başlayan 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferansa Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab heyet başkanları olarak katıldı.

KAYNAK: AA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63