Çipten sonra şimdi de lastik krizi! Elon Musk'tan korkutan açıklama

Otomotiv sektöründeki kriz büyüyor. Ünlü markaların üretimi durdurmasına neden olan çip krizine şimdi de lastik krizi korkusu sardı. Sektörün durumu ile ilgili konuşan Elon Musk ise çip krizinin büyük bir sorun haline geldiğini söyledi.

27 Nisan 2021 Salı 09:37
Çipten sonra şimdi de lastik krizi! Elon Musk'tan korkutan açıklama

Dünyada otomobil üretmek her geçen gün zorlaşıyor! Trump’ın ABD Başkanlığı döneminde Çin ile başlayan ticaret savaşları sırasında otomotiv sanayinin aldığı ‘çip yarası’ her geçen gün derinleşirken kauçuk piyasasından gelen haberler “Şimdi de teker patlayacak” dedirtti.

Tesla'dan ilk çeyrekte rekor kâr

İşte 2021 yılında Türkiye'de satılan en ucuz sıfır otomobiller

Honda, 2040 yılında sadece elektrikli otomobil satacak

Çip krizi Audi'yi vurdu! Üretim durdu

Çip, bugün üretilen her otomobilde bulunan ‘beyin’de kullanılıyor. Trump, Çinli üreticilere sınırlama getirince Amerikan oto endüstrisi alternatif tedarikçilere yönelmişti. Pandemiyle birlikte tüketici elektroniğine talebin artması, tedarik zincirini neredeyse kopardı. Çip üreticileri, otomotiv sanayiinin talebini karşılayamaz hale geldi. Sorun ABD sınırlarını aşarak, dünyaya yayıldı, Türkiye’de de bazı fabrikalar çip sorunu nedeniyle geçici olarak üretimi durdurmak zorunda kaldı.

SORUN BÜYÜYOR

Kötü haber, sektördeki bu sorunun derinleşerek devam edeceği öngörüsü... Volkswagen Grubu markalarından Seat’ın Başkanı Wayne Griffiths, Financial Times’a yaptığı açıklamada, “Tedarikçilerimiz ve Volkswagen Grubu bize, ikinci çeyrekte muhtemelen ilk çeyreğe göre daha önemli zorluklarla yüzleşmemiz gerektiğini söyledi” dedi. Griffiths, çip sorunu nedeniyle Seat’ın Barselona fabrikasında üretimin sınırlı devam ettiğini, tedarikçilerden bulunabilen yarı iletken ve çiplerle bazı modellerin üretiminin gerçekleştirildiğini kaydetti.

ÜNLÜ MARKALAR ÜRETİMİ DURDURDU

Volkswagen Grubu CEO’su Herbert Diess de bir süre önce, çip krizi dolayısıyla üretimde 100 bin adetlik kayıp yaşadıklarını belirtmişti. Çip sorunu nedeniyle bugüne kadar General Motors, Fiat Chrysler Automobiles (FCA), Nissan, Volkswagen, Honda, Toyota, Subaru, Daimler, Jaguar, Land Rover ve Volvo gibi markalar üretimlerine belirli süre için ara verdiler. Türkiye’de de Oyak Renault, Tofaş ve Ford Otosan üretime ara verenler arasında yer aldı.

KAUCUK STOKLAMAYA BAŞLADILAR

Otomotiv endüstrisi, daha çip sorununa çözüm bulamamışken şimdi de lastikler tehlikeye girdi! Lastiğin hammaddesi olan kauçuğun anavatanı Uzak Doğu’da kauçuk yapraklarına dadanan bir hastalık, üretimi zora soktu. Buna Çin’in kauçuk stoklaması da eklendiğinde hammadde adeta karaborsaya düştü. ABD otomotiv sektörü uzmanları durumu şöyle özetledi:

“Kovid-19 salgınının ilk günlerindeki tuvalet kağıdı çılgınlığı gibi! Biraz kauçuk mu buldunuz, ihtiyacınızdan fazla alıyorsunuz, çünkü bir daha ne zaman alabileceksiniz, bilmiyorsunuz!”

1 MİLYON ADET KAYIP 60 MİLYAR $ ZARAR

AutoForecast Solutions tarafından yapılan araştırmada, küresel otomotiv endüstrisinin çip tedariki nedeniyle yıl boyunca 964 bin adetlik kayıp yaşaması öngörülüyor. Çip krizinin, küresel otomotiv endüstrisinde sadece bu yılın il çeyreğinde 60 milyar doları aşan gelir kaybına yol açtığı tahmin ediliyor.

Elon Musk'tan 'çip kıtlığı' açıklaması: Büyük sorun

ELON MUSK'TAN 'ÇİP KITLIĞI' AÇIKLAMASI: BÜYÜK SORUN

ABD merkezli elektrikli araç üreticilerinden Tesla'nın CEO'su Elon Musk, küresel düzeyde yaşanmakta olan yarı iletken kıtlığının büyük sorun olduğunu vurguladı.

Musk yaptığı açıklamada, tüm bu sorunlara karşın büyük olasılıkla önümüzdeki ay içinde Tesla Model S dağıtımlarının başlayacağını duyurdu. Buna göre Tesla'nın yeni modelinin "yüksek kapasite ile üretimi" bu yılın üçüncü çeyreğinde ve seri üretimi de 2022 yılında başlayacak.

Musk'ın açıklamaları, Tesla'nın gelirlerini, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74 artırdığına ilişkin verilerin açıklanmasının ardından geldi.

ABD merkezli çok uluslu ağ teknolojileri şirketi Cisco Systems CEO'su Chuck Robbins de Cumartesi günü yaptığı açıklamada, küresel düzeyde etkili olan chip kıtlığının kısa vadede altı ay süreceğini, üretici şirketlerin de kapasite artış çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

BBC'nin sorularını yanıtlayan Robbins, giderek büyüyen chip kıtlığına ilişkin olarak, Covid-19 pandemisinin ortaya çıkışıyla birlikte, chip kullanıcılarının genel bir daralma yaşanacağının öngörüldüğünü, kendileri gibi birçok chip kullanıcısı şirketin de projeksiyonlarını bu temelde yaptıkları için, chip üreticilerinin de üretimlerini düşürdüklerini vurgulardı ve düşüş öngörülerine karşın talebin yükseldiğini söyledi.

Robbins ayrıca, yarı iletken müşterileri aşırı yüksek talep nedeniyle çoklu sipariş vermekten korktukları için durumun kötüleştiğine ilişkin endişelerini de ekledi.

KAYNAK: OTOMOBİLSAYFASI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63