Delta Plus varyantı nedir? Kaynağı hangi ülke? Aşılar Delta Plus üzerinde etkili mi?

Türkiye'de 3 farklı ilde ve 3 kişide tespit edilen Delta Plus varyantı, dünyanın da endişeyle takip ettiği bir tür. Delta Plus, Delta varyantının bir türü ve aşılara karşı dirençli olan "K417N" isimli spike proteinin mutasyonuna sahip.

06 Temmuz 2021 Salı 14:54
Delta Plus varyantı nedir? Kaynağı hangi ülke? Aşılar Delta Plus üzerinde etkili mi?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de Delta Plus varyantının 3 kişide görüldüğü açıklamasında sonra herkes bu varyantın tehlikesi hakkında araştırmalar yapmaya başladı.

Dünyada çok sayıda görülen bu varyant hakkında, bilim insanları da yeterli bilgiye sahip değil.

Yeni ortaya çıkan Delta Plus varyantı üzerinde çalışmalar devam ederken, insanların kafasında en çok "Delta Plus varyantı aşılara karşı dirençli mi?" sorusu dönüyor.

Son dönemde Delta varyantından daha sık duyulmaya başlanılan Delta Plus varyantı ile ilgili birçok detay halen gizemini koruyor.

Delta Plus varyantı Türkiye'de! Bakan Koca'dan son dakika açıklamasıDelta Plus varyantı Türkiye'de! Bakan Koca'dan son dakika açıklaması

DELTA PLUS VARYANTI NEDİR?

Delta Plus varyantı aslında, Delta varyantının bir türü ve aşılara karşı dirençli olan "K417N" isimli spike proteinin mutasyonuna sahip. Bu türün iki farklı alt grubu bulunuyor. "AY.1" ve "AY.2" olarak ikiye ayrılan bu varyantlar arasında "AY.1" en çok bilinen ve küresel olarak en yaygın versiyonudur. "K417N" Güney Afrika'da tespit edilen Beta varyantındaki mutasyon ve aşılara karşı dirençli olabilmesiyle meşhur. Delta Plus, Delta'nın mevcut özellikleriyle bir araya geldiğinde; daha kolay yayıldığı/bulaşabildiği, akciğer hücrelerine daha kolay tutunduğu ve virüsü etkisiz hale getiren monoklonal antikor tedavisine karşı daha dirençli olduğu için endişe yaratıyor.

DELTA PLUS VARYANTININ KAYNAĞI HANGİ ÜLKE?

Delta Plus varyantı ilk olarak 5 Nisan 2021'de tespit edildi fakat henüz birkaç ay geçmesine rağmen büyük bir hızla birçok ülkeye yayıldı. Birleşik Krallık, ABD, Kanada, Portekiz, Polonya, İsviçre, Rusya, Japonya ve Nepal ile birlikte Türkiye'de de Delta Plus varyantı tespit edildi. Salgın, Nepal'den Japonya'ya giden 13 turistte bulunduğu için "Nepal varyantı" da denildi fakat bilim insanları salgının ilk olarak nereden çıktığını bilemiyor.

AŞILAR DELTA PLUS VARYANTI ÜZERİNDE ETKİLİ Mİ?

Delta Plus varyantında, Güney Afrika'da tespit edilen Beta varyantındaki (B.1.351) "K417N" mutasyonu bulunuyor. Beta varyantıyla bağı olması, bu virüsün aşılara karşı dayanıklı olması riskini doğuruyor. Dolayısıyla daha önce COVID-19 geçirenlerde oluşan bağışıklığı yenme ihtimali bulunuyor. Şu an resmi verilere göre; Kovid-19 aşıları standart Delta varyantına karşı etkili olmasına rağmen, "K417N" mutasyonu aşının koruyuculuğunu ortadan kaldırabilir. Tabi bu bir iddia.

DELTA VARYANTI İLE DELTA PLUS ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Henüz vaka sayıları dünya genelinde az olduğu için bilim insanları varyantın hızı ve yayılması ile ilgili net ve kapsayıcı bir bilgiye sahip değil. Fakat henüz vakaların sadece belirli bölgelerde bulunması, Delta Plus varyantının çok hızlı yayılma ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor. Delta varyantı ise hızlı yayılan bir tür. mRNA aşıları Delta varyantında etkili. BioNTech etkinlik oranını yüzde 90 olarak açıkladı. Varyant Türkiye'de 284 kişide görüldü. Bu sebepten ötürü Sağlık Bakanlığı, Sinovac aşı olanlara 3. doz randevularını peyderpey açmaya başladı.

KAYNAK: HABER7

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63