Dört büyüklerden TFF'ye yayıncı kuruluş isyanı!

Dört büyük kulübün başkanı Ali Koç, Burak Elmas, Ahmet Nur Çebi ve Ahmet Ağaoğlu ortak yayında açıklamalar yaptı.

15 Temmuz 2021 Perşembe 00:49
Dört büyüklerden TFF'ye yayıncı kuruluş isyanı!

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Galatasaray Başkanı Burak Elmas, Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi ve Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Habertürk TV'de ortak yayında açıklamalarda bulundu.

Yapılan indirimler ve geciken ödemeler konusunda yayıncı kuruluşa yüklenen başkanlar, TFF'den bu konuda destek alamadıklarını ve artık yaptırım konusunda birleştiklerini söyledi.

TFF'ye yapılan itirazların sonuç vermemesi durumunda maçlara çıkmamayı düşünüyor musunuz sorusuna cevap veren Ali Koç, "Geçen sezon ilk maçların ilk 1 dakikasında hiçbirimiz oynamadık. İrade koyduk. Kulüpler Birliği bir irade koyar ve kimse karışamaz. En kötü puanlarımızı silerler, o da bir şey fark ettirmez" derken Ahmet Ağaoğlu ise "Maçlara çıkacak mıyız, çıkmayacak mıyız? Futbolun futbol olmaktan uzaklaştığı yerde siz maça çıksanız ne olur, çıkmasanız ne olur?" ifadelerinde bulundu.

İşte dört büyük kulübün başkanının yaptığı açıklamalardan önemli satır başları;

Ahmet Nur Çebi: "Sporun kardeşlik ve birleştirici özelliğinden hepimizin faydalanması gerektiğini tüm başkanlarımız biliyor. Dışarıya yansıyan negatif bir hava var ama bunun böyle olmadığını, birlik beraberlik içinde olduğumuzu göstermemiz gerekiyor." Biz sahadaki rekabetin dışında arkadaşız, dostuz, ağabeyiz, kardeşiz."

Ali Koç: "Ben başkanlığa seçildiğimden beri şunu söylüyorum; sorunlarımız ve çıkarlarımız aynı. Ortak hareket etmemiz gerekiyor. Bu açıdan çok mutluyum bu programda olduğum için. Bu, tarihte bir ilk."

Burak Elmas: "Süper Lig'deki Passolig kartları toplamının %78'i burada oturuyor. Kronikleşmiş problemlerimiz var. Bunlar kavga ederek çözülemeyecek. Bu problemleri halletmezsek yeni bir kaos sezonuna başlayacağız."

Ahmet Ağaoğlu: "Eğer ülke futbolunun %70'ini temsil eden kulüpler bizlersek, o sorunların %70'inin sorumlusu olan kulüplerin başkanları olarak oturuyoruz burada. Eğer sorunlar varsa, hepimizin sorunlarıdır. Bu sorunlar yılların problemi. Eğer buradaki en büyük paydaşlar 4 büyük kulüpse, en büyük sorumlu biziz."

Ahmet Nur Çebi: "Hepimizin ortak tavrı şu; herkesin bir sorunu olabilir. Ama tek bir takımın sorunu varsa diğer arkadaşlarımızın da bu sorunu kendi sorunu gibi algıladığını biliyoruz. Bu güzel bir şey. Biz haklarımızı aramak, sorunlarımızı çözmek için mücadele veriyoruz. Bu bir kavga gibi algılanıyor. Medyaya bazı şeyler olmadığı gibi yansıyor ve bu zaman zaman bizi üzüyor. Bazı istihbaratları doğru yapmıyorlar ve bu da sorun yaratıyor. Bitmeyen yayın ihalesi sorunlarımızdan biri. Kulüplerin gelirlerinin erozyona uğradığını görüyoruz. Bu konuda federasyonun bize katkı vermeye çalıştığını biliyorum. Onları suçlamak da doğru değil.

"YAYINCI KURULUŞUN YARATTIĞI ORTAM SIKINTILI"

Ahmet Nur Çebi: İlk 2 sene yayıncı kuruluşla sorunsuz yürüdü ama son 2 senede pandemi gerekçe gösterilerek çıkarılan ekonomik tablo bizi yoruyor. Bizim en çok desteğe ihtiyacımız dönemde destek olunmaması bizi üzüyor. Federasyondan taleplerimize yanıt alıyoruz, sayfalarca cevap geliyor ama olumlu yanıt alamıyoruz. İstek ve taleplerimiz yerine getirilemiyor. Federasyonun da bu durumda çok suçu yok. Yayıncı kuruluşun yarattığı ortam sıkıntılı. Federasyon elinden geleni yapıyor ama sonuç yok. Bu rakamlar bizi çok yoruyor. 400 kere de olsa kapılarını çalacağız."

"TFF, YAYINCI KURULUŞUN DEĞİL BİZİM YANIMIZDA OLMALI"

Ali Koç: "Federasyonumuz sorunların dibine inmiyor, sorunlarımız çözülmüyor. Geçen sene bir sürü kulüp mali kongreye katılmadı. Kimseye sormadılar neden diye. 4 tane sorunumuz var, en önemlisi yayıncı kuruluş sorunu. Arkasından da yabancı kuralı. Son 4 senede Avrupa'daki ilk 5 ligin yayıncı gelirleri %7.5 artmış. Türkiye'de ise %27 inmiş. Biz neden her sezon bir indirimle muhatap olmak zorundayız? Bizim rahatsızlığımız; aynı gemide olmamız gereken federasyonun bu konuda zaman zaman yayıncı kuruluştan bile daha çok yayıncı kuruluşu savunuyor olması. Bunların nedenlerine girersek tartışmalar bambaşka yerlere ulaşabilir. İhaleye fesat karıştırma konuşulur ama öyle bir şey yaptıklarını düşünmüyorum."

Ali Koç: "Galatasaray ve Kasımpaşa bildiriye imza atmadılar. Biz imzaladık. Şartlı olarak imzaladık. Avro deli gibi artıyor. Pandeminin verdiği etkiler var. Yayıncı kuruluş pastayı küçültüyor. Ligden düşme kalkınca pasta 21 takıma bölündü. Her sene hiçbir ödeme vaktinde yapılmıyor. Geçen seneden kalan ödemelerimiz var. Geçen sezon paraları alamadık, ligler başladı. Sus payı ödemesi yaptılar. 5., 10. hafta müzakereler hala devam ediyordu."

"YAYINCI KURULUŞU ZORLA İHALEYE BİZ SOKMADIK"

Burak Elmas: "Biz, kulüpler olarak Türk futbolunun sahibiyiz. Federasyonu oyunu yönetmesi için seçiyoruz ama gelinen noktada federasyon kulüplere rağmen futbolu yönetiyor. Biz artık seyirci olmayacağız, kaplan olacağız." Bu yayıncı kuruluşu biz bu ihaleye zorla sokmadık. Biz yayıncı kuruluşun sahibinden zengin değiliz. Neden biz onları idare edelim?" Biz oyuncu kontratlarını 3-4 senelik yapıyoruz. Yayın hakları ihalesini her sene yapılıyormuş gibi indirim yapılıyor. O zaman her sene yapalım ihaleleri."

"TFF'DEKİ KURULLARDAN HERKES ŞİKAYETÇİ"

Burak Elmas: "Kurullardan memnun olan bir kulüp yok. Dönem dönem hepimiz şikayet ediyoruz. Bu ne demek? Sistem bozuk demek. Disiplin Kurulu'nun verdiği cezayı Tahkim'e gönderin, orada cezayı indirecekler deniyor. Böyle bir adalet sistemi olur mu? Bu yapı adaletli bir yapıya dönecek. Kulüpler, aynı olaylara farklı cezalar verildiğini gördüğü için itiraz etmeyecek. TFF'nin kendi atadıkları, kendi aldıkları kararı denetliyor. Böyle bir sistem olmaz. Biz bir ultimatom vermedik. Bizim kişilerle bir problemimiz yok. Biz bu sorunların çözülmesini istiyoruz. Bugün bir cevap geldi, birçok yeri yanlış."

Burak Elmas: "Federasyon, bize Avrupa Kupası'nda oynatmamız için izin verilen oyuncuyu ligde oynatmamıza izin vermedi. Gerekçesi yok. Gerekçe için bu geceki konuşmayı bekliyorlar. Bizim problemimiz konularla, insanlarla değil. %40 vergi ödüyoruz. Oyuncuların vergilerini de biz ödüyoruz. Ben hiç federasyonun bakanlığa gidip kulüpler zor durumda dediğini duymadım. Bu problemler çözülmezse en uç önlem bu oyunun devam etmemesi. Türk futbolunun devamlılığı tehdit altında. Bizim niyetimiz üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Ama şu an üzüm yok, bağcı ortada dolaşıyor. Oyuna ilgi azalıyor. Sürekli kulüpler birbirleriyle kavga ediyor. Ses çıkar, kulübünü savun, ceza versinler. Sorun ne oldu? 3 hafta sonra yeniden karşında. Orada oturup sorunları çözmemeleri, Türkiye'de strese neden oluyor. Ülkeyi bu kadar germeye hakları yok."

"MOTORDA ARIZA VAR, SİZ LASTİK DEĞİŞTİRİYORSUNUZ"

Ahmet Ağaoğlu: "4 büyük kulüp için naklen yayın geliri genel bütçenin %20-40'ını etkilerken Anadolu kulüplerini %60-90 etkiliyor. Bizi rahatsız eden konulardan biri Anadolu kulüplerinin çok ciddi bir çıkmaza sürüklenmesi. Harcamalarımızın %60-80 arası döviz üzerinden. Eskiden 750-800 bin avro gelir elde ettiğiniz üç puan geliri şu anda 190 bin avro civarında. Yayıncı kuruluş kurdan etkilendik diyor indirim istiyor, pandemiden etkilendik diyor indirim talep ediyor, enflasyondan etkilendik diyor indirim talep ediyor. Enflasyondan etkilenecek birisi varsa o biziz. Bizim artış istememiz gerekiyor. Spor Toto, bütün ülke sporunu finanse eden bir kuruluş. Oradan futbol kulüplerinin de geliri var ama naklen yayın gelirine göre devede kulak. Karşılaştığımız sorunların kaynağı biz kulüpleriz. Biz MHK ile ilgili sorunları dillendiriyoruz ama yıllardı kurulların yapısı bu şekilde. Bu sorunlar bugün çıkmış bir sorun değil. TFF bir önerge verdi. Başkan tarafından teklif edilen ibaresini kaldırıp yönetim kurulu tarafından teklif edilen ibaresi geliyor. Aynı adresi paylaşmışsanız ya da iş ilişkiniz varsa FIFA'ya göre görevi bırakmanız lazım. Federasyonda spor hukukundan sorumlu yönetim kurulu üyemiz var. Onun bağlı olduğu devlet kurumundaki bir kişi de disiplin kurulu üyesi. Bu tam bir ihlal. Son 3 senede 4 kez MHK başkanı değişti. Sorunlar bitti mi? Yok. Motorda arıza var, siz lastik değiştiriyorsunuz."

Ahmet Nur Çebi: "Kulüplerin hepsi dışarıdaki davalarda perişan vaziyetteler. Pandemiyle hiçbir ilgisi yok. Veriyor davayı geçiyor. Şampiyonlar Ligi gelirlerimizden indireceklermiş. Yine pandemi sebep gösteriliyor."

Ahmet Ağaoğlu: "UEFA'nın terazisi yamuk. Manchester City ve Milan'a karşı dava kaybediliyor ama Türk kulüpleri gittiği zaman şansı neredeyse 0."

Ahmet Nur Çebi: "Altyapısı kuvvetli takımlar yabancı kuralından etkilenmeyebilir. Yabancı kuralı çıkınca Türk futbolcuların ücretleri 2-3'e katlandı. Federasyonun yerinde olsam 'Altyapı ve tesis için kaynak veriyorum, 5 sene sonra 6 yabancı ile oynayın.' derim."

BAŞKANLARDAN MAÇLARA ÇIKMAMA SORUSUNA FLAŞ CEVAP:

"EN KÖTÜ PUANIMIZI SİLERLER"

Ali Koç: "Geçen sezon ilk maçların ilk 1 dakikasında hiçbirimiz oynamadık. İrade koyduk. Kulüpler Birliği bir irade koyar ve kimse karışamaz. En kötü puanlarımızı silerler, o da bir şey fark ettirmez. Federasyonumuzun bir üyesi bir kulüp başkanını arayıp 'Neden Ali Koç'un izinden gidiyorsunuz?' diye soruyor. Bu ne cüret. Türkiye Cumhuriyeti'nin futbol endüstrisinde çok büyük bir güven sorunu var."

Ahmet Ağaoğlu: "Maçlara çıkacak mıyız, çıkmayacak mıyız? Futbolun futbol olmaktan uzaklaştığı yerde siz maça çıksanız ne olur, çıkmasanız ne olur?"

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63