Erdoğan'ın kararı tuzakları bozdu! Trump hepsini dağıtacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump'ın davetini değerlendirdiklerini ve 13 Kasım'da ABD'ye gideceğini açıkladı. Dış politika uzmanları Başkan Erdoğan'ın ABD ziyareti kararını Haber7.com'a değerlendirdi.

07 Kasım 2019 Perşembe 17:22
Erdoğan'ın kararı tuzakları bozdu! Trump hepsini dağıtacak

Haber7.com / Özel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan Macaristan ziyareti öncesi havalimanında basın mensuplarının sorularını yanıtladı ve önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, ABD Başkanı Trump'ın davetini değerlendirdiklerini ve 13 Kasım'da ABD'ye gideceğini açıkladı. Bu ziyaretin ne anlama geldiğini konunun uzmanları Haber7.com'a değerlendirdi. 

Türkiye Gazetesi Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar 

En önemli olan nokta birileri Erdoğan ile Trump arasındaki samimiyetin boyutlarından rahatsız. Kongre Erdoğan gelmesin diye zaten o iki Türkiye aleyhtarı kararı aldı.. zaten başından beri birileri bu geziyi iptal ettirmeye çalışıyor.

BU GÖRÜŞME BİRİLERİNİ RAHATSIZ EDİYOR

Erdoğan-Trump arasındaki sıkı ilişki hem Ankara hem de Washington'da birilerini rahatsız ediyor.

Her Erdoğan-Trump görüşmesi onları rahatsız ediyor: Dünya ve bölgede güvenlik siyaseti anlamında önemli sonuçlar doğuruyor da ondan.

TÜH TÜH DİYENLER VAR

“İlişkiler düzeliyor mu?” diye umutsuzluğa kapılanları mı aramazsınız..
Tuzakları bozuluyor da o yüzden. Şu an ABD’deki yerleşik nizam Trump’a savaş açmış durumda. Trump’ın ikinci kez başkan seçilme ihtimali artınca kılıçlarını çektiler..
Trump’ı yok etmeye çalışıyorlar. Trump’ın Erdoğan’la yakın ilişkisine de tahammül edemiyorlar. Tüm kıskaçlara rağmen Trump da geri adım atmıyor.

YERLEŞİK NİZAMI DARMADAĞIN EDECEK

Yerleşik nizama değil Amerikan halkının cebine oynuyor.. Tekrar seçilirse yerleşik nizamı darmadağın edecek. Pentagon, Trump’ın Suriye'den asker çekme talimatını 3. kez boşa çıkardı. ABD askerleri Suriye’ye geri döndü. Kaç kez bakan değiştirdi ama Pentagon’un direncini kıramadı.

ÖNEMLİ SONUÇLAR BEKLİYORUZ

İki lider görüştükçe dünya ve bölgesel siyasete yönelik bazı açılımlar gerçekleşiyor. Erdoğan'ın Trump'ı etkilemesi konusunda da bazı rahatsızlıklar var. Birileri hem Washington'da hem Ankara'da bu ikili ilişkileri zedelemek istiyor. Bakıldığı zaman bir sürü konu var. Bu görüşme olmasa ekmeklerine yağ sürülecekti. Gitmesi ve bu konuların konuşulması önemli. Sayın Erdoğan'da kurmaylarıyla görüşerek böyle bir kara almış oldu. Biz Washington'daki görüşmelerden önemli sonuçlar bekliyoruz. 

SETA Dış Politika Uzmanı - Can Acun 

Türk ABD ilişkileri zor bir dönemden geçiyor. ABD içerisinde Trump'ı bir kenara bıraktığımız zaman tüm aktörler Türkiye aleyhinde bir konumda uzlaşmış. Temel neden ABD'nin Suriye politikasına Türkiye'nin önemli bir darbe kurması. Bu anlamda başta İsrail olmak üzere pek çok uluslararası lobi harekete geçmiş durumda, Türkiye karşıtı ittifakları güçlendirmek istiyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Trump ile doğrudan iyi bir ilişkisi var. Bu anlamda önemli bir kanal. Türkiye bu kanalı kullanmaya devam etmek istiyor. Trump'tan gelen bir ziyaret talebi mevcuttu. Bunlar önemli gelişmeler. Yaptırımların hayata geçirilmesi çabası sebebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan rahatsız olmuş ve ziyaret ile ilgili belirsizliği ortaya koymuştu. Bu anlamda Trump ile yapacağı görüşmede ortaya konulan anlayış belirleyici olacak. Belki Türkiye çeşitli garantiler istedi. Sayın Erdoğan yaptığı telefon konuşmasında olumlu sinyaller aldı ki gitmeye karar verdi. Bu anlamda önemli bir görüşme olacağı kanaatindeyim.


Prof. Hasan Basri Yalçın 

Türkiye ile ABD arasında süren bir çok kriz var. En önemli krizlerden biri de güvenli bölge meselesi . Bu zamana kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın görüşmeleri ile sonuca ulaşıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan gidip gitmemek konusunda kararsızdı ama sanırım ABD tarafı bu konuda ısrarcı oldu. Bu çerçevede yine bazı meselelerin halledileceği bir toplantı olarak görülüyor. İlişkilerde çok olumlu bir yere evrilmesi çok mümkün olmasa da oluşmuş bazı krizleri aşmak açısından çok önemli bir toplantı. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63