Facebook, WhatsApp... Boşuna bedava değiller! Tehlike sanılandan çok daha büyük

WhatsApp’ın zorunlu güncelleme olarak şart koştuğu gizlilik ilkeleri teknoloji devlerine olan bakışımızı sorgular hale getirdi. Peki bu uygulamaların güvenilir olanı gerçekten var mı? WhatsApp ve Facebook kişisel verelerimiz ne için kullanılıyor? Uzmanların ise buna tek bir cevabı var.

11 Ocak 2021 Pazartesi 12:54
Facebook, WhatsApp... Boşuna bedava değiller! Tehlike sanılandan çok daha büyük

Haber7/ Fuat Öner

 

 

Teknoloji devlerinin topladığı kişisel veriler WhatsApp’ın son gizlilik güncellemesi ile tekrar gündeme geldi ve geniş kitleler tarafından sorgulanmaya başlandı. Aslında bu uygulamaların çıktığı ilk yıllardan veri bu veriler toplanıyor ve işleniyor ancak son yıllarda daha sıkı tutulan Kişisel Verleri Koruma Kanunları sayesinde bize haber vermek zorun kalıyorlar. Öyle ki Slikon vadisinde özellikle sosyal medya platformlularında çalışan birçok mühendis etik kaygılar ve endişeleri nedeniyle işlerinden ayrıldı. Bu mühendislerden çoğuna göre her şey başladığında güzeldi ama iş kontrolden çıktı ve bilgi çağından yanlış bilgi çağına geçtik.

Uzun süredir teknoloji devleri kullanıcıların verilerini topluyor. Zaten kurdukları sistem tamamen bunun üzerine kurulu, Kişisel veriyi paraya çevirme…

 

 

ASIL ÜSÜN SİZSİNİZ

Google, Youtube, Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi dünyanın en büyük yazılımları insanlığa bedava hizmet eden hayratlar değil. Uzmanların da dediği gibi ‘Bir şey bedava ise ürün sensin’

DAHA ÇOK VERİ DAHA ÇOK PARA DEMEK

Bu ücretsiz uygulamalar ve sosyal medya platformları tamamen bu mantık üzerine kurulu. Sizden topladığı verileri takibi nakit karşılığı direk satmıyor ama toplanan verileri reklamlar ve uygulamalarda daha fazla zaman geçirmeniz yapay zekânın desteği ile çok değerli bir şey haline dönüştürüyor. Ancak bu iş görüldüğü kadar masum değil. Çünkü daha fazla ve daha detaylı veri daha çok para demek. Hayatta kalmak ve daha çok büyümek isteyen şirketler ise daha çok veriye alma ve işleme yarışında.

GÜNÜMÜZÜN PETROLÜ KİŞİSEL VERİLER

Öyle ki artık toplanan bu verileri dünyanın en değerli madeni olarak görülüyor. Dünya Ekonomi Formu’nda (WEF) bu konu gündeme geldi ve bu toplanan veriler petrolle kıyaslandı. 

WhatsApp'a başlatılan boykot sonrası Telegram, Signal ve Turkcell'in geliştirdiği BİP uygulaması ön plana çıktı.

“SİLİKON VADİSİ'NİN EN BÜYÜK ŞİRKETLERİ KULLANICILARINI SATIYORLAR”

35 yıllık bir teknoloji yatırımcısı olan Roger McNAMEE durumu şöyle özetliyor; Silikon Vadisi'nin ilk 50 yılında endüstri donanım ve yazılım üretiyor ve müşterilere satıyordu. Küçük, basit bir işti. Son on yıldır ise Silikon Vadisi'nin en büyük şirketleri kullanıcılarını satıyorlar. Biraz klişe olacak ama kullandığımız ürünlere para ödemediğimiz için o parayı reklam veren öder. Yani müşteri reklam verendir. Biz satılan ürünüz.

BÜTÜN MESELA O EKRANA NE KADAR SÜRE BAKTIĞINIZ

Bilinmesi gereken ilk şey bu platformlarda çevrimiçi olarak yaptığınız her şeyin görülüğü ve ölçüldüğü. Uygulamaları açtığınızda anda yaptığınız her hareket hesaplanıyor. Örnek vermek gerekirse tam olarak hangi resimlere daha çok baktınız, hangi tarz videoları daha uzun süre izliyorsunuz. Zaten bütün mesele ne süre baktığınızda…

SOSYAL MEDYA DEVLERİNİN SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

Teknoloji şirketlerinin 3 ana hedefi vardır: Meşguliyet, yani kaydırmaya devam etmeniz. Büyüme hedefi: Sizin sürekli kullanıcı haline gelmeniz. Ve son olarak reklam hedefi… Bu rakamların sürekli artması için sizden toplanan veriler işlenerek algoritmalarla destekleniyor ve sonuç; kimsenin elinden düşürmediği akıllı telefonlar…

VERİLERİNİZ SATILARAK DEĞİL İŞLENEREK PARAYA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Pek Çok insan verilerin satıldığını düşünse de yanılıyorlar. Zaten bu verileri elden çıkarmak bu şirketlerin ticari çıkarlarına uymaz. Peki bu verilerle ne yapıyorlar? İşte asıl önemli nokta burası. Teknoloji devleri bu verileri toplayarak yapay zekada işliyor ve bizi bizden daha iyi tanır hale gelerek alışkanlıklarımızı ve satın alma eğilimlerimizi etkiyor. Bunu en iyi yapan ise en çok kazanan haline geliyor.

WhatsApp'ın sitesindeki bilgilere göre, uygulamanın kullanıcılarından topladığı bilgiler arasında; hesap bilgileri, mesajlar, bağlantılar, durum bilgisi, işlem ve ödeme verileri, müşteri desteği ve diğer iletişimler, kullanım ve kayıt bilgileri, cihaz ve bağlantı bilgileri, konum bilgileri, çerezler, üçüncü taraftan sağlanan bilgiler yer alıyor. Uygulama elde ettiği bilgileri; hizmetler, emniyet, güvenlik ve bütünlük, Facebook şirketleri hakkındaki iletişimler ve kurumsal iletişimler için kullanıyor. WhatsApp, Facebook tarafından 2014 yılında satın alınmıştı. Facebook, dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alan Messenger, Facebook ve Instagram'ı da bünyesinde bulunduruyor. Facebook, Cambridge Analytica gibi veri skandallarıyla gündeme gelmiş, kurucusu Mark Zuckerberg ABD'nin ilgili kurumlarına konuyla ilgili ifade vermişti.

TEKNOLOJİ DEVLERİ SİZİ SİZDEN DAHA İYİ TANIYOR

Eski bir Slikon vadisi çalışanı sistemi şöyle anlatıyor. Bu verilerle sizin bir modelinizin üretildiğini düşünün.  Bu model bir kez üretilince kişinin yapacaklarını tahmin de edebilir hale geliyorsunuz. İnsanların ne zaman kendilerini yalnız hissettiklerini ve depresif olup olmadıklarını bile bilen bu sistemler verileri işleyerek siz daha sayfayı aşağı kaydırmadan size sunacağı ve sizin daha çok vakit geçirmenizi sağlayacak gönderiyi oraya koyuyor. Hangi saatte nereye gideceğinizi hangi tarz videoları izlemeye devam edeceğinizi ve sizi hani tür duyguların tetiklediğini ön görebilir ve bir sonraki sayfada sizi çok rahat manipüle edebilir. Bu sayede de siz bir sonraki video izler bir sonraki reklam izler ve alışveriş yapabilirsiniz…

ASIL BÜYÜK TEHLİKE SESSİZ SEDASIZ GERÇEKLEŞİYOR

Bazı uzmanlara göre ise bu platformlarda asıl amaç davranış ve algılarınızda siz bile farkına varmaktan değiştirmek. Hareketlerinizi, düşüncelerinizi, kim olduğunuzu değiştirmek. Çünkü para kazanacakları tek yer burası. Şöyle ki Reklam verenin isteği reklamın başarılı olmasıdır. Bunun için ise en önemli şey verilerdir. Şirketler reklam verenlere bu başarıyı sağlamak için o verileri işiyor ve sizin alışkanlıklarınızı değiştirerek reklamların başarılı olmasını sağlıyor. Cambridge Analytica skandalını hatırlayalım. 50 milyon Facebook kullanıcısının verileri işlenerek siyasi eğilimleri etki altına alındı. Bu skandal gösterdi ki kişisel veriler ülkelerinin kaderini bile değiştirebilecek kadar önemli.

Facebook–Cambridge Analytica veri skandalı, Cambridge Analytica'nın 2014 yılında toplamaya başladığı yaklaşık 50 milyon Facebook kullanıcısının kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerinin toplandığı bir veri ihlalidir. Elde edilen veriler, bu kişileri işe alan politikacılar adına seçmenlerin fikrini etkilemek için kullanıldı

WHATSAPP'TAN GÜNCELLEME AÇIKLAMASI

WhatsApp'ın kullanıcılarına yönelik "zorunlu güncelleme" kararının ardından, kullanıcılar alternatif mesajlaşma uygulamalarına akın etti. Dünyanın en büyük mesajlaşma uygulaması WhatsApp, Türkiye ve dünyada hiç beklemediği boykotla karşılaştı.  WhatsApp, güncellenen ve uygulamanın kullanımına devam edilmesine yönelik 8 Şubat'a kadar onaylanması gereken gizlilik sözleşmesiyle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, "işletmelerin WhatsApp üzerinden müşterileriyle iletişimlerine yardımcı olmak adına, gizlilik politikamızı güncelliyoruz. Bu sayede, işletmeler ana şirketimiz Facebook üzerinden güvenli hosting hizmeti alma seçeneğine sahip olabilecekler" denildi.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63