Halkbank'ta çifte gelişme! FETÖ’cüler bu haberlere üzülecek

Halkbank davasında flaş gelişmeler peş peşe geldi. FETÖ’cülerin dört gözle beklediği New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde 1 Mart’ta başlayacağı açıklanan Halkbank davası askıya alınırken, ikinci gelişme ise bankayı hedef alan temelsiz ve mesnetsiz bir başka davada yaşandı. İşte son dakika haberinin ayrıntıları...

17 Şubat 2021 Çarşamba 13:37
Halkbank'ta çifte gelişme! FETÖ’cüler bu haberlere üzülecek

ABD'nin FETÖ'cülerin sahte delilleriyle açtığı Halkbank davasında flaş gelişmeler art arda geliyor. FETÖ'cülerin dört gözle beklediği New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde 1 Mart'ta başlayacağı açıklanan Halkbank davası askıya alındı.

Halkbank'ın yaptığı başvuruyu değerlendiren New York İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi, Halkbank'ın yabancı bir kuruluş olduğu için Amerikan mahkemelerinde yargılanmayacağıyla ilgili talebini kabul etti. İkinci gelişme ise bankayı hedef alan temelsiz ve mesnetsiz bir başka davada yaşandı. Aralarında FETÖ'cülerin de olduğu 876 müştekinin sözde yaptırım ihlallerinden dolayı İran'dan alacaklarını tahsil edemedikleri gerekçesiyle banka aleyhine açtığı ve tazminat istediği hukuk davasında karar çıktı.

9 MİLYAR DOLAR İSTİYORLARDI

ABD New York Güney Bölge Mahkemesi nezdinde açılan mevcut ceza davasındaki sözde iddialarla bağlantı kurulmaya çalışılan hukuk davasında, bir grup müşteki, İran'dan alacaklarını Halkbank'tan tahsil etmek istiyordu. Asılsız iddialarla dava açan kişiler, İran'dan alacaklarının tahsiliyle ilgisi olmamasına rağmen, Halkbank'ı hedef yapmışlardı. Bunun için 9 milyar dolarlık tazminat davası açmışlardı. ABD'de zamanında farklı mahkemelerde İran'ı mahkum ettirdiği söylenen bu kişilerin FETÖ'nün örgütlemesiyle federal mahkemedeki davaya eklemlenmek istedikleri belirtilmişti. Halkbank aleyhine açılan hukuk davasında mahkeme, "Halkbank davası Türk mahkemelerinde yapılabilir" diyerek tazminat talep edenleri Türk mahkemelerine yönlendirdi. Yani 876 kişinin açtığı tazminat davası ABD'de kapandı.

DİĞER KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

Bir başka gelişme de New York İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi'nden geldi. FETÖ'cülerin dört gözle beklediği New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde 1 Mart'ta başlayacağı açıklanan Halkbank davası askıya alındı. Halkbank'ın yaptığı başvuruyu değerlendiren New York İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi, Halkbank'ın yabancı bir kuruluş olduğu için Amerikan mahkemelerinde yargılanmayacağıyla ilgili talebini kabul etti.

BU NE DEMEK?

Bundan sonra, Halkbank ve New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, 17 Mart'a kadar davayla ilgili dilekçelerini İstinaf Mahkemesi'ne sunacaklar. Dilekçeler verildikten sonra inceleme yapılacak. Halkbank avukatlarının sözlü duruşmaya da çağrılabileceği belirtiliyor. İstinaf Mahkemesi kararı çıkıncaya kadar federal mahkemede herhangi bir duruşma yapamayacak.

NİSANDA KARAR VEREBİLİR

İstinaf Mahkemesi, Halkbank'ın başvurusunu değerlendirip karara bağlayacak. Bunun mart sonu, nisan başı olacağı belirtiliyor. Temyiz kararı aleyhte sonuçlanırsa bölge mahkemesinde devam eden dava takvimi kaldığı yerden devam edecek. Peki lehte sonuçlanırsa ne olacak? İstinaf Mahkemesi "Halkbank ABD'de yargılanamaz" derse federal mahkemedeki dava düşer. Savcılık temyize gitse de süreç daha da uzayabilir. İstinaf Mahkemesi'nde 3 hakimin belirleneceği, karar vereceği belirtiliyor.

HALKBANK'TAN AÇIKLAMA GELDİ

Halkbank’tan ABD’de açılan hukuk davası ile ilgili açıklama yaptı;

Açıklamada; “24 Temmuz 2020 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamamızda; bazı müştekiler tarafından ABD’de Bankamız aleyhine tazminat talepli hukuk davası açıldığı belirtilmişti. 

Bahse konu davada ABD New York Güney Bölge Mahkemesi, Bankamızın yargı yeri uyumsuzluğu itirazını kabul ederek, 16 Şubat 2021 tarihinde davayı şartlı olarak reddetmiştir. Mahkeme, davanın Türkiye’de açılması ihtimaline dair, tarafların davanın açılabilmesine ilişkin itirazlar konusunda bir anlaşmaya vararak bu hususu, 02 Mart 2021 tarihine kadar mahkemeye sunmalarına karar vermiştir.     

Bununla birlikte; ABD New York Güney Bölge Mahkemesi nezdindeki ceza davası ise, Bankamızın Yabancı Devlet Dokunulmazlığı (FSIA) Kanunu kapsamında ceza davasının düşürülmesine dair başlattığı temyiz süreci sebebiyle beklemekte olup, temyiz dosyası ABD New York İstinaf Mahkemesi İkinci Dairesi nezdinde devam etmektedir. 

Kamuoyunun ve yatırımcıların bilgilerine sunarız.”  denildi.

KAYNAK: SABAH

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63