İGA İcra Kurulu Başkanı Samsunlu ilk kez açıkladı! Havalimanında yeni dönem başlıyor

İGA İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, önemli açıklamalarda bulundu. Duty Free ve loungelarla ilgili bilgi veren Samsunlu, CNN Türk'te ilk kez normalleşmeyle birlikte maske ve eldiven zorunluluğundan da bahsetti.

10 Mayıs 2020 Pazar 12:49
İGA İcra Kurulu Başkanı Samsunlu ilk kez açıkladı! Havalimanında yeni dönem başlıyor

Samsunlu'nun açıklamalarından notlar;

 

 

* Havalimanı kapanmadı. Havalimanımız açık. Tahliye uçuşları yapılıyor. Biz tabii 1200-1300 alışmıştık. O noktada durulmuş durumda. 

* Ramazan Bayramından sonra 7-8'i gibi iç hatların açılması hedefleniyor. Haziran ayı içinde de dış hatların normal yolcu trafiğine başlaması bekleniyor. Sonrasında dış hatlar başlaması hedefleniyor. Ancak bizim istememiz dışında gittiğimiz ülkelerin de izin vermesi gerekiyor. Haftalık 75 frekansla başlanması anlamına gelir. Tarifeli uçuşlar bu şekilde sembolik şekilde başlaması hedefleniyor. 

 

 

HAVALİMANI TERMİNALİNE GİRENLER ELDİVEN MASKE TAŞIYACAK...

* Terminalde maskesiz görüldüğü anda müdahale edilecek. Maske sürekli suratınızda olacak. İkincisi yolcuyla yakın çalışan personel var. Güvenlik ve danışmadaki arkadaşlarımız siperlik de takacaklar. Burada risk seviyesine göre herkesin ne kullanacağı belirlendi.

* Bazıları eldiven takacaklar, bayan arkadaşlarımızda bone ile saçlarını koruma yoluna gideceğiz. Bunlar sadece yolcuyla yakın temasta olanlar. Yolcuların, maske ve eldiveni yanlarında bulundurmak zorundalar.

Yanlarında bulunmalarını isteyeceğiz. Bütün havalimanlarında bu uygulanacak. Türkiye'deki en küçük ve en büyük havalimanlarına girmek için bunlar gerekli olacak. Uçacak yolculardan 2 - 3 tane olması istenecek. Bu maskeleri 3-4 saatte bir değiştirmeniz gerekiyor. Beyan esas alınacak.

 



 

* Termal kamera sistemi kuruldu. Şimdi biz ne yapıyoruz. Tüm girişlerde gelen yolcunun geçeceği alanlarda transfer veya pasaport alanlarında ya da personelin geçeceği noktalarda bu termal sistemi kuracağız.

* Kore'nin başarılı olmasının sebebi maske, sosyal mesafe ve termal kameradır. Her yakaladığınız kişi önlem noktası oluyor. 37.5 vücut sıcaklığı olan yolcuya termal kamerada görünce müdahale ediyoruz. 

* Hudutlar ve Sağlık Genel Müdürlüğü'ndeki arkadaşlar görüşmesini yapıyor ve yolcuya müdahale ediyoruz. Semptonlar varsa zaten hiç gelmeyin havalimanına. Yoksa yolcuların en hızlı şekilde geçmesi için her şeyi hazırladık. Yeter ki yolcu gelirken bilinçli şekilde gelsin. 

* Sosyal mesafe için bir takım çizgiler konuldu. Buradaki amaç yolcuya yönlendirme yapabilmek. İnsan sağlığını düşünüyorsa sosyal mesafeye uyacak. Biz hijyen takımı kuruyoruz. Çalışan personel gibi dolaşacak ve kurallara uymayan yolcuları uyaracaklar. 

LOUNGE'LAR AÇILACAK MI?



 

* Lounge'lar açılacak. 27 Mart'a kadar operasyonumuzu devam ettirdik. 1 lounge kesin açık olacak. THY'nin mi yoksa İGA'nın mı bilmiyorum. Lounge bir ihtiyaç. Yiyecek içecek alanlarında sosyal mesafeyi koruyacağız. Masalar arasındaki mesafeler hazırlandı. Aileler zaten evde beraber aileler noktasında bir masada beraber oturacaklar. Masalarda yolcuların birbirinin yüz yüze gelmemelerini sağlayacak adımlar için planlar yapıldı. Örnekler yapıldı. Faaliyete geçireceğiz. 

* Ellerin dokunduğu her şeye havalimanında önlem var. Bunlardan biri bagaj. Tahliye yolcusu geçen gün bagaj alacak elleyemiyor. Ben cebimdeki eldiveni verdim. Burada en önemlisi yolcuya verilecek güven. Yolcu bunu hissederse çok daha rahat şekilde yolculuk yapacaktır. 

* Tuvalet ve lavobalarda hepsi sensörlü. Kafanın yan yana geldiği her opsiyonu kapatmaya çalışıyoruz. Pisuvarlarda da kafa bölümleri kapatıldı. Bu geçici tedbir. Ancak vaziyete göre kalıcı olabilir. Bir salgınla karşı karşıyayız. Tabii bıraktığımız noktaya dönmek isteriz. 

YOLCULAR İLETİŞİM BİLGİLERİNİ VERECEK

* Gelen yolcular için geçerli yolcuların kalacağı yeri mutlaka bildirmesi gerekiyor. Çin'deki krizin başladığı ilk günden itibaren uyguluyoruz. 8-10 tane soru var. Pasaporttan geçmek için bunu bırakmanız gerekiyor. Telefon numaranız kontak kurulacak kişi lazım. Bunun sebebi yarın hasta olursanız iletişim kurmamız gerekli. 

* Dezenfektanlı paspasları koyuyoruz. Bir paspasla basıldıktan sonra girilsin istiyoruz. Lastik bir ürün. Dezenfektan sıvı ile ayakların altındaki virüsler engelleniyor. El dezenfektan cihazları yerleştirildi. 350 tane var. Şu an için böyle. Tüm ofis, dinlenme alanlarında var. Elle basılacak bir şey bırakmadık. Sensörlü. Terminal dışına da koyduk. Gerektiği anda daha fazlasını alacağız. 

SOSYAL MESAFEYİ KORUYACAK MESAFEMİZ VAR

* Yüzde 100 büyük terminal olmak avantaj. Biz de normal zamanda bile kuyruk yoktu. Çünkü üst yapı olarak büyük bir kapasite koyduk. Sosyal mesafe için bir alanın olması gerekiyor. En çok reaksiyon gösterilen konu sosyal mesafe. Corona bir korku krizi. Bir sağlık krizi. İlk kez yaşıyoruz. 11 Eylül'de uçaklar gökdelen vurdu. O da korku krizi. SARS, Ebola, Domuz Gribi hepsi korku krizi. 



 

* Bizim havalimanımızda 5 kol var. 1 iç hatlar için 4 tane dış hatlar için. Riske göre bölünecek. Uçtukları yere göre kriterler farklılaşacak. Az riskliler daha farklı kolda, diğerlerini farklı kollarda alarak operasyonel aktiviteyi yapabiliriz. 114 uçağı aynı anda bağlayabiliyoruz. 

* Tek kullanımlık olacak. Lounge'larda zaten tek kullanımlık uzun zamandır. Açık büfe düzeni olacak ama maşalar olmayacak. Ne yiyecekseniz maşadan tutarak almayacaksınız. Küçük kaplara koyulacak. Tek kullanımlık paketler dediğimiz açık teşhir ettiğimiz ürünler paketlenecek. Çatal bıçak tuzluk gibi diğer  malzemeler de tek kullanımlık. 

DUTY FREE'LER AÇILACAK MI?

* Kağıtla menü gösterilmeyecek. Temassız ödeme gerçekleştirilecek. Mağazaların hepsi de şu an kapalı. Yolcu sayısına bağlı tabii açılması. Çalışanların kendini güvende hissetmesi de önemli. Talep sınırlıysa sağlık konusundaki ihtiyaçlara da kulak vermek gerekir. O noktada işletmeciler kendileri karar verecek. Benim önerim klasik Duty Free'lerden bir kısmı açılacak. Markalı ürünler kendi ekonomilerini düşünmeli. Ama ciro yapamayacak ve çalışanları riskteyse açmayabilirler. 

* Büyük havalimanlarıyla yol haritası bizim sorumluluğumuzda değil. Biz havayolları ve yöneticileriyle iletişimdeyiz. Dış İşleri Bakanlığı bu süreci yönetiyor. THY ve Pegasus o havalimanlarıyla nasıl operasyon götürecekler görüşüyorlar. Dışarıdan gelen yolcunun içeriye girmesi noktasında karşı taraf ne isteyecek. 

* Yolcuların rahatça seyahat etmesini sağlayacak standart bir durum oluşturulmadı. Avrupa en önemli pazarımız. Ama onlar da ne yapacaklarını bilmiyor. Avrupa'da koronanın etkisi farklı farklı görülüyor. Kendi aralarında da nasıl açacaklarını bilmiyorlar. Sağlık pasaportu olursa iyi olur. Antikor üreten insanların rahatça seyahat etmesi lazım. 

HAVALİMANINA TEST ÜNİTELERİ KURULACAK MI? 

* Havalimanında test noktaları kurmak Sağlık Bakanlığı bünyesinde. Biz bir süredir Ulaştırma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile bu süreci yönetiyoruz. Dedik ki gelin test ünitesi koyalım. Bakanlık'tan pozitif yanıt aldık. Bu üniteleri kurabileceğini söylüyor. Testler için 24 saat süre gerekli diyorlar. 

* Mescitlerde kişi sayısı görülecek. 5 kişi varsa 6. kişi giremeyecek. Maske ve eldiven satışı yapılacak yerler olacak. İçeriye giremez. İçeriden aldırıp öyle girecek. 

3. PİST HAZİRANDA AÇILACAK

* Aydınlatma için 15 güne ihtiyacımız var. 3. pisti 18 Haziran'da açıyoruz. Biz bu yatırımı 3-5 ay için yapmadık. 25-50 belki 100 yıl gidecek bir havalimanı yaptık. Havalimanına büyük avantajlar sağlayacak. Taksi süreleri ciddi anlamda düşecek. 

* Sözleşmedeki yükümlülüklerimiz neyse bunlara uyma konusunda hassas bir şirketiz. Tek doğu ve batı aksındaki pist olacak. 5 pistle götürmeye devam edeceğiz. Kamulaştırma noktasında sıkıntı var. Çözüyoruz. 4. pist başlayınca 24 ay süremiz var. 2023 ya da 2024 yılında biter. 

* Metro bu yılın sonuna kadar açılması bekleniyor. Benim bildiğim gecikme yok. Araçlar da satın alındı. Otopark ya da her türlü abonelik donduruldu. Hak kaybı olmuyor. Ateşi yüksek olan uçamazsa ne yapılacak onu havayolu şirketleri karar verecek, para iadeleriyle ilgili. 

* Atatürk Havalimanı'ndaki 2 pistte operasyon yapılmıyor. Bizim pistler ve onlar aynı yönde. Zaten operasyon olarak mantıklı değil. Bizimle hiçbir alakası yok. Rüzgar Santrallerinin 10 tanesi kaldırıldı. 2 tanesi daha kaldırılacak. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63