İtalya ve Rusya arasında diplomatik casusluk krizi

İtalyan polisi, bir Rus askeri yetkili ile İtalyan donanmasında kaptanlık yapan bir kişiyi casusluk şüphesiyle gözaltına aldı.

31 Mart 2021 Çarşamba 14:34
İtalya ve Rusya arasında diplomatik casusluk krizi

Konuya ilişkin açıklamaya göre, İtalyan kaptanın, para karşılığında bir dokümanı Rus yetkiliye verdiği gizli buluşmaya güvenlik güçleri müdahalede bulundu.

Söz konusu kişilere casusluk suçlaması yöneltildi.

İtalyan kaptanın bir fırkateyni komuta ettiği, Rus şahsın ise Rusya'nın Roma Büyükelçiliği'ne akredite bir yetkili olduğu belirtildi.

RUS BÜYÜKELÇİ ÇAĞIRILDI

İtalya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, operasyonun ardından Rusya'nın Roma Büyükelçisinin bakanlığa çağrıldığı belirtildi.

2 RUS DİPLOMATA SINIR DIŞI

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Roma'daki 'casusluk skandalı' ile ilgili olarak 2 Rus diplomatı derhal sınır dışı etme kararı aldıklarını açıkladı.

RUSYA DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İtalya'da casusluk yaptığı gerekçesiyle 2 Rus diplomatın sınır dışı edilmesine yönelik kararı "üzüntüyle" karşıladıklarını, mütekabiliyet esasına göre atılacak adımların duyurulacağını bildirdi.  

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İtalya’nın Rus diplomatlara yönelik aldığı kararın netleştirildiği belirtildi. 

Söz konusu kararın iki ülke arasındaki ilişkileri yansıtmadığı vurgulanan açıklamada, "Kararı üzüntüyle karşıladık. İtalya’nın kararına yönelik mütekabiliyet esasına göre atacağımız adımlarımızı ileride duyuracağız." ifadesine yer verildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Son derece olumlu ikili ilişkilerimizin korunacağını umuyoruz." dedi.

CASUSLUK KRİZİ

İtalyan basınında çıkan haberlerde, Roma Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, İtalya gizli servisinin teknik takibi ve jandarmanın dün akşam Roma'da yaptığı operasyonla bir İtalyan subay ile Rusya'nın Roma Büyükelçiliğinde görevli bir askerin gizli görüşmeleri sırasında yakalandığı belirtilmişti.  

İtalyan subayın, Rus askeri yetkiliye para karşılığında bazı gizli belge ve bilgileri aktardığı sırada suçüstü yakalandığı, her iki isimin de casusluk ve devlet güvenliğiyle ilgili suçlamalarla karşı karşıya kaldığı ifade edilmişti.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Roma'daki "casusluk skandalı" ile ilgili olarak 2 Rus diplomatı derhal sınır dışı etme kararı aldıklarını açıklamıştı.

KAYNAK: AA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63