Katarlı oyuncu güç katacak! İşte Borsa İstanbul'la ilgili son tablo

Muhalefetin ve bir kısım medyanın Katar'a Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payının devri ile ilgili 'Oldu olacak Türkiye'nin tapusunu da Katar'ın üstüne yapın!' şeklindeki cahilce algı operasyonu kısa sürede çöktü.

26 Kasım 2020 Perşembe 22:53
Katarlı oyuncu güç katacak! İşte Borsa İstanbul'la ilgili son tablo

2017 verilerine göre 335 milyar dolarlık yatırımla dünyanın en büyük 14. yatırımcısı olan Katar'ın yönünü yıllardır dost gördüğü Türkiye'ye dönmesi bazı kesimleri her hamlesiyle rahatsız etmeye devam ediyor.

TVF'NİN BORSA İSTANBUL'DAKİ PAYI

Türkiye Varlık Fonu (TVF), Katar Yatırım Otoritesi (QIA) ile imzalanan anlaşmanın detaylarını paylaştı. Buna göre hâlihazırda Borsa İstanbul'un yüzde 90,6’lık payına sahip olan TVF satıştan sonra yüzde 80,6 ile devam edecek ve bu oran hiçbir zaman yüzde 51’in altına düşmeyecek. 

KATAR'IN LONDRA BORSASI'NDA YÜZDE 10.3 PAYI VAR

Katar'ın İngiltere'de 30 milyar poundan fazla gayrimenkulü bulunurken, Londra Heathrow Havalimanı’nın yüzde 20’si Katar sermayesine ait. Katar Yatırım Otoritesi'nin de (QIA) hâlihazırda Londra Borsası’nda (LSE) yüzde 10.3’lük payı bulunuyor. 

ALMAN DEVİNİN YÜZDE 17’Sİ KATAR'IN

2005 yılında kurulan QIA, Almanya'nın Lamborghini, Bugatti, Porsche, Audi gibi markalarını da üreten Volkswagen Group’un yüzde 17 hissesine sahip. 

KATAR RUS PETROL ŞİRKETİ ROSNEFT'İN 9.75’İNE SAHİP

Avrupa'da milyarlarca avroluk yatırımları bulunan Katar, Rus petrol şirketi Rosneft’in yüzde 9.75’ine de sahip.

YATIRIMLARIN DEVAMI GELECEK

QIA'nın 295 milyar dolar değerinde varlığa sahip olduğu tahmin edildiği ifade edilen TVF açıklamasında yeni yatırımların geleceği, yüzde 10'lük hisse devrinin daha başlangıç olduğu belirtildi. 

TÜRKİYE VARLIK FONU (TVF) TARAFINDAN YAPILAN BİLGİLENDİRME AÇIKLAMASI

• 05/02/2017 tarihli ve 29970 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 24/01/2017 tarihli ve 2017/9756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi gereğince, T.C. Hazine Müsteşarlığı’na ait paylar, TVF’ye aktarılmıştır. 2017 tarihinde TVF’nin Borsa İstanbul ile ilgili elinde tuttuğu hisseler yüzde 73,60’a karşılık gelmektedir.

TVF’NİN BORSA İSTANBUL’DAKİ PAYI YÜZDE 80,60!

• Nasdaq’tan devrolan yüzde 7 oranındaki payla birlikte 2018 yılında TVF’nin Borsa İstanbul’daki payı yüzde 80,60’a çıkmıştır.

TVF’NIN BORSA İSTANBUL’DAKI PAYININ YÜZDE 51’İN ALTINA DÜŞMEYECEK

• Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), ana yatırım alanlarına kaynak sağlamak amacıyla Borsa İstanbul’daki hisselerini satma arzusunu Mart 2018’de iletmiştir. 12 Nisan 2019 tarihinde düzenlenen Borsa İstanbul Genel Kurulu’nda, TVF’nin Borsa İstanbul’daki payının yüzde 51’in altına düşmeyeceğine ilişkin karar alınmıştır. EBRD, ana sözleşmesi gereği devlet şirketlerine yatırım yapmaması ve TVF payının yüzde 51’in altına düşmeyeceğine ilişkin karar çerçevesinde, Borsa İstanbul’daki payını elden çıkarma isteğini yinelemiştir. Borsa İstanbul’un potansiyeline ve geleceğine büyük bir güven duyan TVF, EBRD’nin yüzde 10’luk hisselerini 31 Aralık 2019 tarihinde satın alarak, Borsa İstanbul’daki payını %90.60’a çıkarmıştır.

• 26 Kasım 2020 tarihinde TVF CEO’su Zafer Sönmez ile QIA CEO’su Mansoor bin Ebrahim Al-Mahmoud tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen bir törenle imzalanan mutabakat anlaşması çerçevesinde, Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk hissesinin, QIA’ya satılması üzerine anlaşılmıştır.

KATAR'IN LONDRA BORSASI'NDAKİ PAYI

• 295 milyar dolar değerinde varlığa sahip olduğu tahmin edilen QIA’ın, hâlihazırda Londra Borsası’nda (LSE) yüzde 10.3’lük payı bulunmaktadır.

• QIA, fintek konusunda dünya çapında yatırımlar yapan fonların başında gelmektedir. Bu çerçevede QIA’nın varlığının Borsa İstanbul’un yönetişimine ve halka arza dair hedeflere katkı sağlaması beklenmektedir.

YENİ ANLAŞMALAR YOLDA

• Borsa İstanbul’daki %10’luk payın satışı, TVF ile QIA arasında uzun süreli olması hedeflenen işbirliklerinin ilkidir.

KAYNAK: HABER7

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63