Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu arasında gerilim! Akşener'in rahatsızlığı...

"Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı kim olacak?" sorusunun cevabı merakla beklenirken Kemal Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu arasında adaylık geriliminin arttığı, Meral Akşener'in ise Kılıçdaroğlu rahatsızlığı gündeme geldi

08 Temmuz 2021 Perşembe 09:38
Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu arasında gerilim! Akşener'in rahatsızlığı...

Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda CHP ve İYİ Parti kesiminde fikir çatışmaları yaşanıyor. Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, köşe yazısında çok çarpıcı detaylara değindi.

Selvi'nin dikkat çeken köşe yazısı:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığını ilan etti.

Kuşoğlu, CHP Çankaya ilçe binasının açılışında partililere, “Sayın Genel Başkanımız, cumhurbaşkanı adayımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun sevgi ve saygılarını iletiyorum” diye seslendi.

Kılıçdaroğlu daha önce katıldığı bir televizyon programında cumhurbaşkanı adaylığının sinyalini vermiş, “İttifak öyle bir karar verirse ondan kaçamazsınız” demişti.

Kılıçdaroğlu’na yakınlığı ile bilinen Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ile Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığını ilan etmişlerdi.

KUŞOĞLU-KILIÇDAROĞLU DOSTLUĞU

Bülent Kuşoğlu’nun, Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığını ilan etmesi önemli bir nokta. Çünkü Bülent Kuşoğlu, bürokrasiden bu yana Kılıçdaroğlu’nun yakın arkadaşı. Çekirdek ekipten. Doğru Yol Partisi’nde de milletvekilliği yapan Kuşoğlu, CHP’de Kılıçdaroğlu tarafından genel başkan yardımcılığına getirildi. Külliye’ye giden CHP’li olayında faturanın Bülent Kuşoğlu’na kesilmeye çalışılmasına rağmen Kılıçdaroğlu hem PM listesine aldı hem yeni dönemde genel başkan yardımcısı yaptı.

Bülent Kuşoğlu konuşuyorsa Kemal Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde konuşuyor diye değerlendirmek lazım.

KILIÇDAROĞLU’NUN CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI

Peki Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adaylığını istiyor mu? Yakın çevresinden birisi, “Genel başkan her geçen gün cumhurbaşkanı adaylığını daha çok içselleştirmeye ve kendine ona göre hazırlamaya başladı” dedi.

CHP içinde bir grup Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanı adaylığına hazırlıyor. Kılıçdaroğlu da zaten bütçe görüşmeleri sırasında laf atan AK Parti milletvekillerine, “Benim aday olup olmayacağımı size kim söyledi?” diyerek cumhurbaşkanlığı adaylığının start’ını vermişti.

O günden itibaren Kılıçdaroğlu’nu öne çıkaran imaj çalışması başladı. Videolar çekildi, Kılıçdaroğlu gençlerin “Demokrat Amca”sı oldu.

İYİ PARTİ’DE KILIÇDAROĞLU RAHATSIZLIĞI

Kılıçdaroğlu’nun adım adım cumhurbaşkanı adaylığına doğru ilerlemesi, millet ittifakı ortağı İYİ Parti tarafından dikkatle izleniyor. Millet ittifakı olarak ortak karar almadan Kılıçdaroğlu’nun adaylığının ön plana çıkarılması bir “dayatma” olarak değerlendiriliyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bu kez ortak aday çıkarılması görüşünde. Akşener, cumhurbaşkanı adaylığı konusunda üç ayaklı bir konsept ortaya koydu.

1- Ükenin nefes almasına engel olacak bir tutumda bulunmam.

2- Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde millet ittifakı ortak aday çıkarmalıdır.

3- HDP ayrı aday çıkarmalıdır.

İYİ PARTİ AKŞENER’İ İSTİYOR

Akşener’in bu kez cumhurbaşkanı adayı olmayacağı yönündeki mesajlarına rağmen İYİ Parti’de “Meral Akşener ortak aday olsun” eğilimi ağır basıyor. İYİ Parti yönetimi, Akşener’in tek kadın aday olması, milliyetçi ve muhafazakâr kesimden oy alabilmesi ve oylarının artış eğiliminde olması nedeniyle, Akşener’in ortak adaylığını savunuyor.

AKŞENER NE YAPAR?

Meral Akşener’in ise tek başına cumhurbaşkanı adayı olmayacağı netleşti.

1- Akşener, millet ittifakının ortak adayı imkânı doğduğu takdirde bir an bile tereddüt etmez.

2- Akşener aday olamadığı takdirde millet ittifakının cumhurbaşkanı adayını belirleyen lider olmak istiyor.

3- Akşener, Kılıçdaroğlu’nun adaylığından ziyade kazanacak bir isimle seçime gidilmesi eğiliminde. Akşener, kendisi olmadığı takdirde Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı destekleyebilir.

Altın hisse Akşener’in elinde.

CHP’DE KİMLER İSTİYOR

CHP genel başkan yardımcılarından oluşan çekirdek bir kadro, Ekrem İmamoğlu ya da Mansur Yavaş yerine Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olmasını istiyor. Muharrem İnce cumhurbaşkanı seçilemedi ama CHP’nin başına geçmek istedi. İmamoğlu ya da Yavaş, cumhurbaşkanı seçilemedikleri takdirde CHP Genel Başkanlığı’nı isteyeceklerdir diye düşünüyorlar. Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ile bunun önünü kesmeyi hedefliyorlar...

Ekrem İmamoğlu ya da Mansur Yavaş cumhurbaşkanı adayı olduğunda seçimi kaybederlerse, belediye başkanlıkları da AK Parti’nin eline geçer diye karşı çıkıyorlar.

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığına aday olsun. Kazanamadığında CHP genel başkanlığı bize kalır diye düşünenler de var.

ERDOĞAN İSTER Mİ

CHP dışından bir faktör ama bence Kılıçdaroğlu’nun adaylığını en çok Cumhurbaşkanı Erdoğan ister.

HER PARTİ KENDİ ADAYINI ÇIKARIR

Çok ihtimal vermediğim bir seçenek daha var. Eğer Kılıçdaroğlu-İmamoğlu gerilimi artar, millet ittifakı ortak bir aday üzerinde uzlaşmaya varamazsa, geriye tek seçenek kalıyor. O da her parti kendi adayını çıkaracak.

İMAMOĞLU İLE KILIÇDAROĞLU ARASINDAKİ GERİLİM

CHP Genel Merkezi’nin, Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığını baskın hale getirme çabası Ekrem İmamoğlu cephesinde rahatsızlığa neden oluyor. İmamoğlu, şimdilik sessiz kalıyor ama buna bakarak kimse cumhurbaşkanlığı adaylığından vazgeçtiği hesabını yapmasın. Çünkü bu hesap, yanlış hesap olur. İmamoğlu, cumhurbaşkanı adayının belirlenme sürecinde harekete geçecek. İstanbul seçimlerini kazanan İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu karşısında elinde önemli kozları var.

ABD VE HDP DESTEĞİ

ABD başta olmak üzere Batı dünyası İmamoğlu’nun seçimi kazanacağına inanıyor. Ayrıca HDP’nin desteği İmamoğlu’nun yanında. Ama Kılıçdaroğlu pek pes edecek gibi görünmüyor. Süreç ilerledikçe Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu arasındaki gerilim artacak.

LİVANELİ CUMHURBAŞKANI ADAYI MI?

Zülfü Livaneli CNN Türk’te cumhurbaşkanı adayı olmadığını, bir siyasi beklentisini bulunmadığını açıkladı. “Hiçbir siyasi hedefim yok” dedi. Ben de Livaneli’nin kişisel bir beklenti içinde olduğunu zannetmiyorum. Ama Livaneli ve demokrasi projesinde yer alan isimler bir role soyundular. 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir inisiyatif üstlenmeye çalışıyorlar. ‘Sol’da kurucu akıl gibi hareket ettiklerini görüyorum. Burada yanlış olan bir şey yok. Hedefleri HDP ile CHP’yi aynı havuzda buluşturmak. Livaneli, “CHP ve HDP birleşmesi olmaz. Ama son seçimde İstanbul’da olduğu gibi insanlar özgür iradeleriyle gider oy verirler” dedi.

İMAMOĞLU PROJESİ

Benim ısrarla İstanbul Modeli dediğim model bu.

HDP’nin, TİP’in, CHP’nin oylarının aynı sandıkta buluşturulması projesi bu.

Bunun yanlış bir tarafı yok.

Ama işin bir püf noktası var.

Livaneli ve arkadaşları “Demokrasi Projesi” diyorlar ya, siz onu “Ekrem İmamoğlu Projesi” olarak okuyun.

Bunlar önce cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde inisiyatif elde etmek istiyorlar.

Ardından da Ekrem İmamoğlu’nu cumhurbaşkanı adayı yapmak.

BAYKAL NASIL DEĞERLENDİRİYOR?

Zülfü Livaneli’nin açıklamaları ve Körfez ötesinden atılan tweet’ler üzerinden Deniz Baykal hedef tahtası haline getirildi. Düğün değil bayram değil, eniştem beni niye öptü diye bir söz vardır. Yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle köşesine çekilmiş olan Baykal şimdi neden hedef alındı?

Deniz Baykal’a bu soruyu ben değil CHP’nin eski yöneticilerinden Yılmaz Ateş sordu. 70’li yıllardan beri Türk siyasetinin önemli aktörlerinden biri olan Baykal üç ayaklı bir değerlendirme yaptı.

1- Bunlar bir plan çerçevesinde yapılıyor.

2- Türkiye’yi yeni döneme hazırlıyorlar.

3- Ulusal ve milli sorunları konuşulmayacak hale getirmeyi hedefliyorlar. O nedenle CHP içindeki ulusalcı kesimi sindirmeyi ve susturmayı amaçlıyorlar.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63