'Long Kovid' nedir, nasıl anlaşılır? Müftüoğlu açıkladı...

Hürriyet Gazetesi yazarı, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bugünkü köşe yazısında uzamış kovid-19'un belirtilerini açıkladı ve "Kovid-19 geçirenlerde bir süre sonra ortaya çıkan ilerleyici yorgunluk hali, tekrarlayan baş ağrıları, sisli beyin işaretleri, hava açlığı dikkati çeken ilk sorunlar" diye yazdı.

27 Şubat 2021 Cumartesi 10:37
 'Long Kovid' nedir, nasıl anlaşılır? Müftüoğlu açıkladı...

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet gazetesinde 'Pandemi yorgunuyuz' başlığıyla yayımlanan yazısında uzamış kovid-19'a dair dikkat çeken bilgiler verdi

"Pandemi her an her yerde gündemin bir numaralı maddesi. Peki, neden? Nedeni açık; Pandemide bu belalı, bu yapışkan, bu fevkalade tehlikeli virüse paçayı kaptıranların sayısı 100 milyonu çoktan geçti. Bu arada da neredeyse 3 milyona yakın insan hayatını kaybetti" ifadesini kullanan Müftüoğlu, şöyle devam etti:

Kötü haberler peş peşe! 2 yeni varyant daha...

"Peki, mesele sadece hastalanmakla, yalnızca hayat kaybıyla bitiyor mu? Hayır, bitmiyor! Kovid önümüze yeni yeni ve şaşırtıcı faturalar koymaya devam ediyor. Üstelik faturalar adeta tefeci faturası gibi (!) Öde öde bitmiyor. Pandemi yorgunluğu ise o bitmeyen faturaların en önemlilerinden biri. Peki ne var o faturada? Merak edin ve buyurun.

Daha önce de yazdım. Kovid-19’a yakalananların neredeyse 10’da birinde hastalığı takiben yeni bazı sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Bunlara 'Kovid-19’un kalıcı bozuklukları' deniyor. Bu bozuklukların başını da 'kronik yorgunluk sorunu' çekiyor. Peki, başkaları da var mı? Var, maalesef."

Müftüoğlu, yeni yayımlanan ve 17-87 yaşları arasında 47 bin 910 Kovid-19 hastasının geriye dönük incelemesine dayanan bir 'yeniden değerlendirme çalışması'nın kronik Kovid meselesinde insanları bekleyen sorunların neler olduğunu anlattığını aktardı. Müftüoğlu, şunları söyledi:

Uzamış Kovid-19'un işaretleri

"Yukarıda belirttiğim meta analiz ve aşağıdaki verileri Dr. Mustafa Özdoğan’ın web sayfasından özetleyerek aktarıyorum.

* BELİRTİ 1: Yorgunluk (yüzde 58)

* BELİRTİ 2: Baş ağrısı (yüzde 44)

* BELİRTİ 3: Dikkat bozukluğu (yüzde 27)

* BELİRTİ 4: Saç dökülmesi (yüzde 25)

* BELİRTİ 5: Nefes darlığı (yüzde 24)

Long Kovid nasıl anlaşılıyor?

Kovid-19 geçirenlerde 'bir süre sonra ortaya çıkan' ilerleyici yorgunluk hali, tekrarlayan baş ağrıları, sisli beyin işaretleri, nefes darlığı ya da hava açlığı şikâyetleri dikkati çeken ilk sorunlar.

Bu gibi sorunları yaşayanlarda yapılan laboratuvar incelemelerinde özellikle akciğer grafileri (bazen tomografi incelemeler de gerekebiliyor) ve kronik bir iltihabın varlığını gösteren laboratuvar incelemeleri (D-dimer, NT-proBNP, CRP, ferritin, prokalsitonin gibi testler) teşhisi kesinleştirmek amacıyla kullanılıyor.
 

Bakan Koca açıkladı, şehirde teyakkuza geçildi! İşte yeni önlemler


Diğer belirtileri neler?

Kovid-19 geçirenlerde, özellikle de hastalığı ağır atlatıp uzunca bir süre sonra iyileşenlerde, bilhassa da kronik hastalığı olanlar ve kadınlarda; 'uzamış Kovid-19' meselesinin birçok belirtisi var. O belirtilerden en çok dikkati çekenler ise şunlar:

* Kronik öksürük

* Göğüs ağrısı

* Nefes darlığı/hava açlığı

* Uyku apnesi

* Kalp ritmi bozukluğu

* Sisli beyin/unutkanlık

* Depresyon/kaygı

* Dikkat bozukluğu/odaklanamama

* Takıntı benzeri ruhsal değişimler."

Hürriyet

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63