Merkez Bankası ters köşe yaptı! Uzmanlar açıkladı: İşte faiz artırımının 2 nedeni

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e yükseltti. Karar sonrası dolar ve euro tarafında 15'er kuruşluk sert geri çekilme oldu. Merkez'in kararı sonrası dolar, Euro ve altında sert düşüşler yaşandı. Merkez'in sürpriz yaptığını belirten uzmanlar, bankanın sıkı duruşunun devam edeceğini söyledi.

24 Eylül 2020 Perşembe 14:52
Merkez Bankası ters köşe yaptı! Uzmanlar açıkladı: İşte faiz artırımının 2 nedeni

Haber7/ Fuat Öner

 


Merakla beklenen faiz kararı açıklandı.  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sürpriz yaparak haftalık repo faizini artırdı. TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından yapılan  açıklamaya göre, haftalık repo faizi %8,25'ten %10,25'e yükseltti.

Merkez'in bu hamlesini değerlendiren uzmanlar bankanın sıkı duruşunun devam edeceğinde hem fikir. 

SETA Ekonomi Araştırmacısı Doç Dr. Mevlüt Tatlıyer

 

MERKEZ'İN SIKI DURUŞU DEVAM EDECEK

Faiz kararını Haber7'e değerlendiren SETA Ekonomi Araştırmacısı Doç Dr. Mevlüt Tatlıyer, "Merkez Bankası’ın faiz artırıp artırmayacağı konusunda kararsızdım ama artırırsa 50-100 Baz puan artırım yapar diye düşünüyordum. Bu şekilde 200 baz puan artırması şaşırtıcı oldu. Fakat diğer taraftan şu şekilde anlamlı olduğunu söyleyebilirim; önemli olan ağırlıklı ortalama fonlama faizidir ve ağırlıklı ortalama fonlama faizi yani fili faiz oranı yüzde 10.65 seviyesine çıkmıştı. Şimdi politika faiz oranının geldiği yer ise yüzde 10,25 yani biz şuanda fili ile resmi faiz oranlarının birbirlerine artık yaklaştığını görüyoruz. Bu anlamda fili olarak bir şey değişmedi. Piyasalar için de bu adım sürpriz oldu ve kurun hızlı bir şekilde geri geldiğini gördük. Ancak burada şunu belirtmek lazım kurdaki düşüş fili olarak yaşanandan çok Merkez Bankası’nın bundan sonraki atacağı adımlar ve enflasyon noktasında sergileyeceği sıkı duruşun etkisi." dedi.

FAİZ ARTIMININ 2 NEDENİ

Merkez Bankası yüksek faize kendini bağlamış oldu. Bunun iki nedeni var; Birincisi enflasyonun bu yılın beklentilerin daha üzerinde gerçekleşecek olması, ikincisi ise dolar kurunda yaşanan hareketlilik. Ancak burada şunu belirtmek lazım, dolar çoğu gelişmekte olan ülkeler para birimlerine karşı değer kazanıyor. Hatta bir çok ülkenin para birimi bizden daha fazla değer kaybetti. Doların yükselmesinde Türkiye’ye özel bir durum yok. Tamamen pandemi etkisi. Merkez’in faizi yükseltmesi kurdaki artışı sınırlayabilir ama bu belli oranda olur çok fala faiz artışıyla vs. akıntıya karşı kürek çekemezsiniz.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş

MERKEZ TERS KÖŞE  YAPTI
ABD SEÇİMLERİNDEN SONRA DOLAR DÜŞER

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise "Merkez Bankası piyasaları ters köşe yaptı 200 baz puan faiz artırımı yaparak piyasaları yakından takip ettiğini ispatlamış oldu. Merkez’in Bankası’nın bu faiz kararından sonra döviz kurlarında bir gerileme yaşandı. 7,72 seviyesinden 7,56 seviyesine kadar gerileyen bir dolar kuru gördük. Euro/TL kuru ve altının gram fiyatında da düşüşler gözlemledik. Altının gram fiyatı 464 TL’den 455 TL’ye kadar geriledi. Yani Merkez’in hamlesi döviz ve emtiya fiyatlarına olumlu yansıdı ve yatırımcılara da bir fırsat verdi. Hafta başsında gram altının 450 TL seviyesine kadar gerileme yaşanabileceğini söylemiştik şuanda 455 TL’ye gerileyecek bir alım fırsatı sundu. Merkez Bankası’nın sıkı politikaları devam edeceğe benziyor. Dolar dünyada değer kazanıyor şuanda dolar endeksi 2,5 ayın zirvesinde ama ABD seçimlerinden sonra dolar endeksinde bir gerileme bekliyoruz, buda iç piyasalara olumlu yansıyacaktır." dedi.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63