Nükleer enerjide “yerli” hamle! 30 binden fazla test yapıldı

Türkiye için kalkınma ve büyümede itici güç olacak nükleer enerjide önemli hamleler geliyor.

05 Nisan 2021 Pazartesi 14:54
Nükleer enerjide “yerli” hamle! 30 binden fazla test yapıldı

Enerji ekipmanlarının Türkiye'de üretimi, geliştirilmesi amacıyla güçlü bir program ortaya konulurken, malzemelerin yerli tedarikinden, personele kadar birçok alanda milli unsurlar ön plana çıkıyor.

Nükleer Mühendisler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Korcan Kayrın nükleer enerji sektöründe KOBİ'lerin önemli rol oynayacağını belirterek şu değerlendirmede bulundu:

"Küçük işletmelere yerel ve küresel nükleer pazarlarda önemli bir pay alma şansı vererek yüksek değerli işler ve ekonomik büyüme yaratacak. Nükleer enerji endüstrisi reaktör operatöründen, kaynakçıya, radyasyondan korunma uzmanlarından, sağlık fizikçilerine kadar birçok alanda yüksek kaliteli işler sağlayacak."

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin üçüncü ünitesinin temeli atıldı

ÇELİK İÇİN YURTİÇİ ZİNCİR

Nükleer santrallerin kurulumunda ihtiyaç duyulacak yüksek ısıya dayanıklı kompozit malzemeleri yerli üretimden tedarik eden firmalar desteklenecek. Santrallerde kullanılan çelik türlerinde kalite ve ebat bazında yurt içi tedarik zinciri geliştirilecek ve girdi tedariki güvence altına alınacak.

GÜVENLİK EN ÜST SEVİYEDE

Akkuyu Nükleer Santrali'ndeki çalışma tüm hızıyla devam ediyor. Güvenliğin en üst düzeyde tutulduğu santral inşaatında çalışan personelin mesaisi de güvenlik prosedürlerine göre düzenleniyor.

CNN Türk'ün haberine göre uluslararası prosedür gereği santral personelleri güvenlik amacıyla farklı alanlarda konaklıyor. Akkuyu Nükleer Santrali'nde çalışan hem Rus hem de Türk işçiler için ayrı ayrı kamp alanları oluşturuldu.

Akkuyu Nükleer Santrali'nde çalışan personeller şantiye alanında değil, otel apart gibi 25 farklı konaklama merkezlerinde hayatlarına devam ediyor. Bu alanlarda koronavirüs tedbirleri unutulmamış. Maske mesafe ve hijyen kurallarına oldukça uyuluyor.

İdari İşler Firma Yetkilisi Burhan Keleş, "Günlük yaklaşık olarak 400 bin metreküp dezenfektan işlemi yapılıyor. Bugüne kadar 25 bin adet test gerçekleştirdik" açıklamasında bulundu. 

Akkuyu NGS’nin 1’nci güç ünitesi için pasif kor su basma sistemi üretimine başlandı

30 BİNDEN FAZLA TEST YAPILDI

Personelin kaldığı odalar ve kullandığı ortak alanlarda Covid 19 tedbirleri kapsamında günlük dezenfekte ediliyor. İnşaat alanına ulaşım ve yemek saati de mesafe kurallarına göre düzenlendi. Yemekhanedeki yiyeceklerde tek kullanımlık malzemelerle getiriliyor.

İdari İşler Firma Yetkilisi Burhan Keleş, "Yemeklerimiz önceden yapılıp, kapanıp, kapalı şekilde servis ediliyor" dedi. 

10 binden fazla personelin çalıştığı Akkuyu'da 30 binden fazla test yapıldı. Testi pozitif çıkan personelin karantina için ayrı konaklama alanında yer almasına özel gösteriliyor. Salgın denetimleri gerçekleştiriliyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63