S400'lerin gelmesi sonra ABD yaptırım uygulayacak mı?

Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik tedarik edilen S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara’ya bugün başladı. Haber7.com olarak uzmanlara bugünden itibaren uluslararası ilişkilerde nelerin olacağını ve Türkiye'nin bu hamlesinin ne anlama geldiğini sorduk.

12 Temmuz 2019 Cuma 17:34
S400'lerin gelmesi sonra ABD yaptırım uygulayacak mı?

Haber7.com Özel

 

 

Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik tedarik edilen S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara’ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başladı. Haber7.com olarak Stratejist ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar ve Stratejist - Araştırmacı Veysel Kurt'la bundan sonra neler olacağına dair öngörüleri konuştuk.

STRATJİST VE GÜVENLİK UZMANI ABDULLAH AĞAR

 

 

S400’lerin konuşlandırıldığı yere göre gerek radar yarı çapı üzerinden gerek vuruş çapı üzerinden bütün hava hareketleri üzerine bu anlamda çok önemli. Türkiye üzerine aleyhte bir şey varsa bunu bozmak ve lehine çevirme gücüne kavuştu.

ABD YAPTIRIM UYGULAR MI?

Batı dünyası IŞİD ortaya çıktığından beri FETÖ’ye karşı tutumlarına baktığınızda zaten adı konulmamış bir yaptırım söz konusuydu. Bunu daha da derinleştirmek istiyorlar. Türkiye’yi istedikleri kıvama getirmek istiyorlar. Türkiye hem Batı dünyası hem de ABD ile onurlu bir ortaklığa her zaman varım dedi. ABD ve Batı dünyası Türkiuye’yi kendi menfaatleri doğrultusunda kullanmak istiyor. Bu çok yanlış bir tavır. Türkiye de diyor ki “ Kendi hedef ve menfaatlerim doğrultusunda bir strateji gerçekleştireceğim” diyor. Kıyamet de bu yüzden kopuyor.

S400’LER NE ZAMAN HAZIR HALE GELECEK?

Bunlar artık gelmeye başladı. Bu aceleye de getirilmemesi gereken bir durum. Mevzilerin yeri, altyapısının hazırlanması çok ciddi bir meseleden bahsediyoruz. Bu teknik heyetin çokluğuna da bağlı. Projeyi 10 adamla desteklersin 3 ayda yapar. 100 adamla yaparsınız 15 günde biter. Ama şu bir gerçek ki, projenin hayata geçirilmesiyle ilgili inanılmaz bir çaba var. Bunu nereden görüyoruz? Teslimat tarihi öne çekildi. Kara yoluyla değil hava yoluyla geldi. S400’leri Ankara’ya yerleşitirirseniz 600 km bir radar yarı çağı 400 km bir vuruş yarı çapı çizersiniz. Ankara merkezli bir alanı korursunuz. Mersin’e, Hatay’a, Şanlıurfa’ya yerleştirirseniz  o istikametten Ankara’ya gelecek bir tehlikeyi, sınırı aşacak tehlikeleri de bertaraf edersiniz, denklemleri bozarsınız. Oradaki bütün hesapları bozar, oradaki iradeyle ilgili bir caydırıcılık üretirsiniz.

STRATEJİST - ARAŞTIRMACI Veysel Kurt

S400’lerin gelmesiyle ilgili sorun teşkil eden tek ülke ABD. Türkiye artık geri adım atmayacak çünkü artık teslim alındı. Katsa yasasına göre ABD’nin yaptırım uygulaması için Rusya’dan ürününü teslim alınması gerekli o da gerçekleşmiş durumda. Kongre ve Pentagon bu konuda Trump’a baskı uyguluyor. Katsa yasasından muaf tutma gibi bir yetkisi var. Öngörülen 12 yaptırımdan en hafif 5 tanesini seçebilir. Trump’ın bu kurumlara ne kadar direneceğini göreceğiz. Kongreye bunun bir tehdit olmadığının garantisini vermek zorunda. Türk – Amerikan ilişkilerinin gidişatı, İran ile devam eden gerilim, Rusya’nın Ortadoğu’ya daha fazla yerleşmesi neticesinde ABD’nin yaptırım uygulayacağını zannetmiyorum. Çünkü eğer yaptırım uygulanırsa Trump’ın bu kurumlara boyun eğmesi ve Türk – Amerikan ilişkilerinin büyük yara alması demek.

"ABD'NİN ATACAĞI ADIMLAR ÇOK ÖNEMLİ"

Özetle söyleyecek olursak:

Trump yaptırım yapmaktan muaf tutabilir

Kongre ve Pentagon’a direnmezse en hafif şekilde yaptırım uygular.

180 gün yaptırımları bekler. Daha sonra bir yaptırım uygular. ABD bir adım atacak, Türkiye’de bir karşılık verecek. Bundan sonra ABD ve Türkiye ilişkileri bundan sonra ABD’nin atacağı adıma bağlı.

 Savunma Politikaları Araştırmacısı Arda Mevlütoğlu da Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada S-400 hava savunma sistemlerinin, Türkiye'nin güvenlik konusuna yapacağı katkıya ilişkin, "S-400 hava savunma sistemleri, uçuşa yasak bölge kurmak için ideal sistemler." değerlendirmesinde bulundu.

"DOĞU AKDENİZ'DE BÜYÜK GÜÇ OLACAĞIZ"

Mevlütoğlu, "Doğu Akdeniz'deki ve güney sınırlarımızdaki ortam göz önünde bulundurulduğunda, çok geniş bir alanda S-400'lerin düşman hava unsurlarına karşı caydırıcı güç olacağı aşikar. Bu inkar edilemez bir gerçek." ifadelerini kullandı.

S-400'lerin, düşman uçaklara ve insansız hava araçları hedeflerine karşı uzun menzilde ve geniş bölgede koruma sağlayacağını vurgulayan Mevlütoğlu, "Doğu Akdeniz özelinde ciddi bir hava savunma avantajı sağlayacaktır." dedi. 

"TÜRKİYE EGEMEN BİR ÜLKE OLDUĞUNU İSPAT ETMİŞTİR"

 Sabah saatlerinde Türkiye'ye gönderilmeye başlanan S-400 hava savunma sistemlerinin teslimatı ile ilgili açıklamalarda bulunan SETA Genel Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal İnat, "Türkiye kendi çıkarları ve güvenliği açısından gerekli olan şeyi yapmış oldu. S-400'lerin Türkiye tarafından teslim alınmış olması Türkiye'nin egemen bir ülke olduğunu ispatlamış oldu" dedi.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63