Sağanak, sel, hortum... 'Neler oluyor' sorusuna Şen'den çarpıcı yanıt

Aşırı sıcaklar sonrası etkili olan sağanak yağışla İstanbul Şile ve Bursa'da su baskınları yaşandı. Ankara'da da hortum göründü. Küresel ısınmaya dikkat çeken Meteoroloji Uzmanı Şen, bu yaz bu tür başka sel baskınları olabileceğini söyledi.

04 Temmuz 2021 Pazar 14:15
Sağanak, sel, hortum... 'Neler oluyor' sorusuna Şen'den çarpıcı yanıt

Cumartesi günü yüksek hava sıcaklıkları sonrası İstanbul'un Şile ilçesinde ve Bursa'da su baskınları yaşandı. Temmuz ayındaki ani hava değişimleri ile ilgili olarak CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, 'Küresel ısınma sonucunda bu tür yağışların artacağını söylemiştik. Hatta Perşembe gününden böyle bir yağışın olacağını söyledik. Bugünden yarına değişiklik yapılacak bir ortam yok. Bu daha çok birikimin neticesi.' ifadelerini kullandı. Şen ayrıca bu yaz bu tür başka sel baskınlarının da olabileceğini belirtti.

"DAHA ÇOK BİRİKİMİN NETİCESİ"

Prof. Dr. Orhan Şen’in açıklamaları şu şekilde:

Küresel ısınma sonucunda bu tür yağışların artacağını söylemiştik. Hatta Perşembe gününden böyle bir yağışın olacağını söyledik. Bugünden yarına değişiklik yapılacak bir ortam yok. Bu daha çok birikimin neticesi. Bu bölge bir defa imara açılmamalı, su basma seviyesi yükseltilmeli. Türkiye’de bu tür yerlerin sel haritası çıkartılmalı.

"SEL ENGELLENEMİYORSA YAPILAŞMA AZALTILMALI"

Su basması bir afet durumudur. Yağmur yağışı afet değildir, afeti yaratan bizleriz. Derenin ağzındaki kumsal bölge tıkanmasa sızacak akacak gidecekti. Dere taşacaktır çünkü tepelerin arasındaki vadidir. 100 yılda bir de taşabilir 5 yılda bir de taşabilir. Buranın imara açılmaması gerekiyor. Suyu emecek bir toprak değil, killi bir toprak. Buraya geniş menfezlerin koyulması gerekiyor.

Eğer burada yağan yağmuru sızdıramıyorsanız yapılaşmayı azaltmanız gerekiyor.

Ankara'da hortum paniğiAnkara'da hortum paniği

İstanbul'dan ürküten görüntü! Dere taştı, mahalle sular altında kaldı...İstanbul'dan ürküten görüntü! Dere taştı, mahalle sular altında kaldı...

"BU TÜR YAĞIŞLARI BU SENE ÇOK GÖRECEĞİZ"

Bu yaz için beklemeliyiz. İklim değişikliğine baktığımızda Türkiye bu tür yağışlara gebe. Şu anda Şile’de denize giremezsiniz, inşaat artıkları sürüklenmiş durumda. Şile’nin sel haritası çıkartılmalı ve dere ıslah edilmeli.

Risk tehlikesi İstanbul’da geçti, Sakarya ve Batı Karadeniz’e kaydı. Sıcaklıklar yarından itibaren yükselmeye başlayacak. Bu sene Türkiye’de bu tür yağışları çok göreceğiz.

KAYNAK: CNN TÜRK

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63