Salgında son durum ne, mutasyonlu virüs arttı mı? Mehmet Ceyhan'dan son dakika açıklamalar

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında koronavirüs salgınındaki son gelişmeleri değerlendiriyor. Koronavirüs salgınının ne zaman biteceğine ilişkin soruyu yanıtlayan Ceyhan aşı çalışmaları için, "Kimse bu kadar hızlı hazır olmasını beklemiyordu" dedi.

21 Şubat 2021 Pazar 11:49
Salgında son durum ne, mutasyonlu virüs arttı mı? Mehmet Ceyhan'dan son dakika açıklamalar

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında koronavirüs salgınındaki son gelişmeleri değerlendiriyor. Ceyhan'ın yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şöyle: 

(Daha önce '2 yıldan uzun süren salgın olmadı' demiştiniz. Pandeminin çoğu gitti azı kaldı diyebilir miyiz?) Mutlaka böyle olması gerekir diyeceğimiz konu değil. Durumu değiştiren bazı ekstra faktörler var. Daha önceki salgınlar 2 yıldan uzun sürmemiş.

Aşının bu kadar kısa sürede geliştirileceğini kimse beklemiyordu. 

Eskiden ülkelerin sınırlarını kapatması, giriş-çıkışı engellemesi kolaydı. Ama şu anda global dünyada bunu engellemek çok zor. Nitekim bir yerde çıkan mutasyonun birkaç haftada bütün dünyaya yayıldığını görüyoruz. 

"SONU HENÜZ KİMSE BULMUYOR"

Daha bulaşıcı mutasyonlar tanımlanmaya başladı. Bu iyi de olabilir kötü de olabilir. Sonunu henüz kimse bilmiyor. Mutasyon dediğimiz olay da tek mutasyonla kalmıyor. Mesela İngiltere'de ortaya çıkan mutasyonun üzerine bir başka mutasyon ekleniyor. Ağacın dallanması gibi bir olay. 3'üncü, 4'üncü, 5'inci değişiklikler ortaya çıkıyor. Daha ağır seyreden bir mutasyonsa aleyhimize, daha hafif seyreden bir mutasyon olursa lehimize. 

"AŞI ÖYLE BİR OLAY DEĞİL"

İkincisi aşı; dediğim gibi hiç beklemediğimiz bir silah oldu. İnsanlar 'aşı çıktı, bu iş bitti' diyorlar. Aşı öyle bir olay değil. 

Üçüncü yol sürü bağışıklığı. Bunun çok mümkün olmadığını görüyoruz. Hem insancıl da değil. 

KAYNAK: HABER7

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63