Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı'nın Türk bayrağı hazımsızlığı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul'da ağırladığı Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı Benyamina Kariç, Türk bayrağından rahatsız oldu.

16 Temmuz 2021 Cuma 22:40
Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı'nın Türk bayrağı hazımsızlığı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 8 Temmuz'da Sarıyer Beyaz Köşk'te kabul ettiği geçtiğimiz aylarda Bosna Hersek'teki sol partilerin koalisyonuyla Belediye Başkanlığı görevine gelen Benyamina Kariç, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin beşinci yıl dönümü dolayısyla Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın en önemli sembollerinden tarihi Vijecnica Kütüphanesi'nin, Türk bayrağı ile ışıklandırılmasına tepki gösterdi.

Alınan bilgiye göre, Belediye Başkanı Kariç'in Saraybosna’daki Tarihi kütüphane ve aynı zamanda Belediye Binası olarak da kullanılan ''Vjecnica'' binasına Türk bayrağı yansıtılmasına izin vermedi. Buna rağmen bayrağın yansıtılmasından sorumlu tuttuğu Belediye Şirketi Müdürü Ensar Eminoviç'i arayarak tepki gösterdiği öğrenildi. Ayrıca, Türk Büyükelçiliği'nin bayrak yanısıtılması için kendisinden talep edilen ücreti ödemesine rağmen, Saraybosna Büyükşehir Belediyesi, söz konusu ücretin ödenmediği yalanını da ortaya attı.

Daha önce merhum Aliya İzetbegoviç'in kurucusu olduğu SDA'lı Belediye Başkanı Abdullah Skaka, döneminde belediye binasına yansıtılan bayrak nedeniyle ücret talep edilmezken, ilk kez bu dönem Ekrem İmamoğlu'nun kabul ettiği, Bosna Hersek'teki Soros'un desteklediği sol partilerin koalisyonuyla bu göreve gelen Kariç yönetiminin Türk bayrağı yansıtılması için para istediği ve bu paranın da kendilerine ödendiği öğrenildi.

Buna rağmen, Türk bayrağının yansıtılmasına tepki gösteren Benyamina Kariç, her şeyin yasal çerçevede yapılmasına rağmen söz konusu eylemden sorumlu tuttuğu belediye şirketi olan ''Sarajevo'' müdürü Ensar Eminoviç'i telefonla arayarak tepki gösterdiği ve Türkiye dostu olan bu kişinin görevden alınması için düğmeye bastığı öğrenildi.

Söz konusu olayın Bosna Hersek medyasında yer alması üzerine, kamuoyu, Bosna Hersek'in her zaman yanında olan Türkiye'nin bayrağının Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin beşinci yıl dönümü dolayısyla  tarihi Vijecnica Kütüphanesi'nde yansıtılmasından rahatsızlık duyan İmamoğlu'nun büyük destek verdiği Kariç'e tepki gösterdi.

-''TÜRK BAYRAĞI'NIN YANSITILMASI DOĞRU BİR KARAR''-

Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı'nın Türk Bayrağı'nın tarihi Belediye binasından yansıtılmasına tepkisinin medyada çıkması üzerine, konuyla ilgili izni veren firma ''Sarajevo''nun Müdürü Ensar Eminoviç, Bosna Hersek'teki medyaya açıklama yaptı.

Eminoviç, yaptığı açıklamada, tarihi Belediye Binasına Türk bayrağı yansıtılması için onay verdiğini söyledi.

Eminoviç, “Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü münasebetiyle, Belediye Binası’na Perşembe günü Türk Bayrağının yansıtılması talebiyle Kamu şirketi Sarajevo ile iletişime geçti. Biz, bir kamu şirketi yani olduğumuz ve bütçede olmadığımız için Türkiye Büyükelçiliğine ticari bir teklifte bulunduk. Büyükelçilik kabul etti, bir sözleşme imzaladık ve bayrak yansıtıldı” şeklinde açıkladı.

Onayın büyükşehir belediye başkanı tarafından değil, şirket müdürü olarak kendisi tarafından verildiğinin doğru olduğuna dikkat çekti.

Eminoviç, “Tüm sorumluluğu üstleniyorum. Bu onayı sahip olduğum yetkiye dayanarak verdim, yani kamu şirketi Kamu Şirketi Sarajevo Tarafından Yönetilen Ekipman Ve Tesislerin Sağlanmasına İlişkin Kriterlerin Ve Prosedürlerin Belirlenmesine İlişkin Kural Kitabı ve Belediye Binası Sarajevo şirketi tarafından yönetilen tesislerden biridir. Belediye binasının duvarında içeriklerin ticari yansıtılması da dahil olmak üzere, ekipman ve alanın kiralanması için bir fiyat listemiz var ve tüm prosedür buna uygun olarak gerçekleşti. Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Belediye Binası’ndaki projeksiyonlar için onay vermesi gerektiği hiçbir yerde belirtilmemiştir, çünkü onayı şirketin müdürü verir ve tüm sorumluluğu üstlenir” dedi.

Eminoviç, Belediye Binası'na uygunsuz bir içeriğin yansıtılmasına onay vermesi durumunda bunun sorumluluğunu üstleneceğini söyledi.

Eminoviç, “Bu durumda, Türkiye'nin Demokrasi ve Milli Birlik Günü münasebetiyle dost ve kardeş ülke Türkiye’nin bayrağının yansıtılmasında kesinlikle tartışmalı veya hassas bir şey yoktur. Hatta  bunun çok doğru olduğunu düşünüyorum” dedi.

İMAMOĞLU KADRİÇ'İ İLK TEBRİK EDEN BELEDİYE BAŞKANI OLMUŞTU

Bu arada, 8 Nisan 2021 tarihinde bu göreve gelen Benyamina Kariç'i ilk tebrik eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olmuştu. Bosna Hersek'te Saraybosna'nın 39'uncu belediye başkanı olarak seçilen Benjamina Karic'i tebrik eden İBB Başkanı İmamoğlu, "Dünyanın en büyük Boşnak nüfusunun yaşadığı şehir olan İstanbul'dan en içten saygılarımızı iletiyoruz" ifadelerine yer vermişti. İmamoğlu'na teşekkür eden Karic ise, "Önümüzdeki birçok harika projeyi dört gözle bekliyorum" şeklinde cevap vermişti.

8 Temmuz'da da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Saraybosna Belediye Başkanı Benjamina Karic’i, Emirgan’daki Beyaz Köşk’te ağırlamış. İmamoğlu, kendisinden Saraybosna’nın tarihi yapılarından Beyaz Tabya (Bijela Tabija) restorasyonu için destek talebinde bulunan Karic’e, “Kale restorasyonu ile ilgili bahsettiğiniz süreci arkadaşlarımdan dinleyeceğim. Nasıl bir aksiyon almamız gerektiğine hızlıca karar vereceğim” yanıtını vermişti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63