Son dakika: Cesetler sokaklarda! Virüsün mikroskobik görüntüleri geldi

Son Dakika Haber: Çin'in Wuhan kentinde geçtiğimiz hafta ortaya çıkan coronavirüs (2019-nCoV) salgını nedeniyle vaka sayısı 830'a, ölü sayısı ise 26'ya çıktı. Bölgeden korkutucu görüntüler gelirken, Çin, virüsün kontrol altına alınmasına yardım etmesi için 14 uzmandan oluşan araştırma ekibi kurdu. Virüsün mikroskobik ortamdaki ilk görüntüleri de yayınlanırken, Türkiye'den de açıklamalar peş peşe geldi.

24 Ocak 2020 Cuma 13:48
Son dakika: Cesetler sokaklarda! Virüsün mikroskobik görüntüleri geldi

Son Dakika Haberi... Çin'in Wuhan kentinde ilk olarak 12 Aralık'ta ortaya çıkan ve dünyayı kasıp kavurmaya başlayan coronavirüs salgını giderek yayılmaya devam ediyor. Çin merkez televizyonunun (CCTV) Çin Ulusal Sağlık Komisyonu verilerini aktardığı habere göre, virüsten etkilenen kişi sayısı 830'a yükselirken, ölü sayısı ise 26'ya çıktı. Virüsten etkilenen 830 kişiden 177'sinin durumun ağır olduğu ifade edildi.

 

Diğer yandan salgından etkilenen kişilerle temasa geçen kişilerden müşahade altına alınanların sayısı 8 bin 420'ye çıkarken, virüs taşıma durumları "şüpheli" olan kişilerin sayısı ise 1072 olarak açıklandı.

KORKUTAN GÖRÜNTÜLER GELDİ: VİRÜSE KAPILAN İNSANLARIN BEDENLERİ SOKAKLARDA

 

DSÖ'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, coronovirüsle ilgili "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etmek için erken olduğunu söyledi. DSÖ'nün virüsle ilgili gelişmeleri yakından izlediğini belirten Tedros, "Bugün acil durum ilan etmememiz, DSÖ'nün olayı ciddi bulmadığı veya ciddiye almadığı anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı. 

Hastalığa kapılanlar yere yığılıyor....

VİRÜS ÇİN'DEN 9 ÜLKEYE SIÇRADI

Salgın, Hong Kong Özel İdari Bölgesi ve Makao Özel İdari Bölgesi'nde birer kişide, ABD, Japonya, Güney Kore'de 1'er kişide, Tayland'da 3 kişide tespit edildikten sonra, Singapur, Vieatnam ve Suudi Arabistan'a da sıçradı.

Hastaneler ölümcül virüs vakasıyla doldu taştı....

ÇİN'DEN YENİ KARAR: 14 KİŞİLİK UZMAN ARAŞTIRMA EKİBİ KURULDU

Çin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip coronavirüs (2019-nCoV) salgınının engellenmesi ve kontrol altına alınmasına yardım etmek üzere 14 uzmandan oluşan araştırma ekibinin kurulduğunu açıkladı. Bakanlığın, Ulusal Sağlık Komisyonu ve çeşitli departmanlarla oluşturduğu araştırma ekibi, virüsün izini, bulaşıcılığını, tespit yöntemlerini, genetik evrimini araştıracak ve aşı geliştirilmesi yönünde destek verecek. Araştırma ekibine, ülkede 2003'te patlak veren şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) salgınına karşı mücadelesiyle tanınan Bilim Adamı Cong Nanşan liderlik edecek.

EVDEN ÇIKMAYIN UYARISI! ÇİN SEDDİ DE KAPATILDI

Şangay ve Pekin yetkilileri, riskli bölgelerde yaşayan vatandaşlara 14 gün evden çıkmama uyarısında bulundu. Öte yandan, ülkenin en büyük turistik mekanı olan Çin Seddi'nde bir bölümünü ziyarete kapatıldığı belirtildi.

Wuhan, Ezhou, Huanggang, Chibi, Qianjiang, Zhijiang, Jingmen ve Xiantao ve 5 şehir daha karantina altına alındı ve giriş çıkışlar kapatıldı.

MİKROSKOBİK ORTAMDA İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

Çin Bilimler Akademisi Mikrobiyoloji Enstitüsü, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 2019-nCoV olarak adlandırılan coronavirüsü, elektron mikroskobu kullanarak fotoğrafladılar.

WUHAN DIŞINDAKİ İLK ÖLÜM

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve ülke geneline yayılan yeni tip coronavirüsten ilk kez Hubey eyaleti dışında ölüm görüldü. South China Morning Post'un haberine göre, başkent Pekin yakınlarındaki Hıbey eyaleti sağlık komisyonu, Wuhan'daki yakınlarını ziyaret eden ve dün yaşamını yitiren 80 yaşındaki bir erkeğin yeni tip coronavirüs taşıdığının tespit edildiğini açıkladı. Bu kişiyle yakın temas kuran 76 kişinin karantina altına alındığı belirtildi.

ULAŞIM YASAĞI 13 ŞEHRE YÜKSELTİLDİ

Çin'de hızla yayılan corona virüsü nedeniyle ulaşım yasağı uygulanan şehir sayısı 13'e yükseldi. Virüsten 42 milyon insanın etkileneceği açıklandı.

TÜRK VATANDAŞLARININ DURUMU

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Emin Önen, Çin'de yaşanan coronavirüs salgınını AHaber'e değerlendirdi. Konsolosluk kayıtlarına göre Wuhan'da 120 Türk vatandaşın yaşadığını belirten Önen, bu kişilere ulaşılmaya çalıştığını ifade etti. Önen, Çin'de yılbaşı tatili olması dolayısıyla birçok Türk vatandaşının da ülke dışında olduğu bilgisi verdi.

Vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirten Önen, "Gerek Çin’de yaşayan gerekse Çin’e seyahat edecek olan vatandaşlarımıza gerekli tedbirleri almalarını tavsiye ediyoruz. Kalabalık ortamlarda mümkün olduğunca uzak durmaları, açık havada koruyucu maske kullanmaları, yanlarında dezenfekte ürünler bulundurmaları ve et, tavuk, yumurta gibi ürünleri çok iyi pişirerek tüketmelerini öneriyoruz. Yüksek ateş, nefes darlığı gibi şikayetler gözlemlenirse muhakkak en yakın sağlık kuruluşuna gitmelerini tavsiye ediyorum" dedi.

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Corona virüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Nadiren bazı durumlarda, bilim insanları corona virüslerinin "zoonotik" olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre; "zoonotik" ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.

Coronavirüs belirtileri, hangi ülkelere yayıldı....

CORONAVİRÜS'ÜN BELİRTİLERİ

Ortaya çıktığı yerden dolayı "Wuhan virüsü" diye de adlandırılan yeni tip koronavirüs solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor. NCoV'in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken, ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.

İSTANBUL'DA DA KONTROLLER BAŞLADI

Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip coronavirüs salgını nedeniyle İstanbul Havalimanı'na bu ülkeden gelen tarifeli uçakların yolcuları, termal kameralarla kontrolden geçirildi.

SAĞLIK BAKANINDAN AÇIKLAMA: ÇİNLİ KADIN ÜLKESİNE GÖNDERİLDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs hakkında basın açıklaması yaptı.

Bakan Koca'nın açıklamalarının satır başları şöyle:

"Bölgeden son dönemde bildirilen virüs Corono Virus ailesinden bir alt tip. Ciddiyetle ele alınması gereken bir halk sağlığı sorunu olarak gündemimizde. Hazırlıklarımızı tamamladık. DSÖ, uluslararası kamu sağlığı acil durumu için erken olduğunu bildirdi. Ancak biz çarşamba günü bakanlığımızda risk değerlendirme toplantısı yaptık. Kurulun tavsiyeleri doğrultusunda önlemleri hayata geçirdik. Sağlık Bakanlığı olarak havalimanları ve limanlarda sağlık personeli bulunduruyoruz. Çin'den gelen tüm uçuşlar için kontrol önlemleri devreye soktuk. Karantina odaları ve sedyeler hazır. Çarşamba gecesinden itibaren Çin'den gelen uçuşlar ve yolcular için termal taramaya başladık. Şu ana kadar herhangi bir şüpheli duruma rastlamadık. Sıradan grip ve ateş de benzer duruma benzeyebilir. Sizden ricamız, tıbbi neticeyi beklemeden acele haberler yapılmamasıdır. Kamuoyuna uyarılarımızı yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz."

KAYNAK: HABER7

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63