Son dakika haberi: İstanbul'da aniden bastıran karın sebebi neydi? 'Bulgur' yağacak!

Son dakika haberi: İstanbul'da sabahın erken saatlerinde aniden bastıran yoğun kar yağışı trafiği durma noktasına getirdi. Meteoroloji'nin tahminlerine ters olarak 'sürpriz' şekilde etkili olan karın arkasında 'deniz etkisi' nedeni olduğu belirtildi. Öte yandan kentte gün içinde halk arasında bulgur denilen buz kristali yağabilir. Yağışların bu gece ve yarın da devam etmesi bekleniyor.

17 Şubat 2021 Çarşamba 11:29
Son dakika haberi: İstanbul'da aniden bastıran karın sebebi neydi? 'Bulgur' yağacak!

Son dakika haberi: İstanbul'u bugün terk etmesi beklenen kar, sabahın erken saatlerinden itibaren yeniden etkisini artırdı. Kentin birçok noktasında çok yoğun devam eden kar yağışı nedeniyle trafik yoğunluğu yüzde 70'i geçti. 

Kentte birkaç gündür görülen kar yağışı, kentin birçok noktasında etkili şekilde devam etti. Bazı bölgelerde ise yağış tipi şeklinde görüldü. 

Şu sıralarda kentte kar yağışı etkisini kaybetti, güneş yüzünü gösterdi. 

ANİDEN BASTIRAN KARIN NEDENİ

İstanbul'da etkili olan kar yağışının sebebinin 'deniz etkisi' olduğu belirtildi. NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan, deniz etkisini anlattı ve bugün için İstanbul'da beklenen yağışları anlattı. Çalışkan şunları söyledi: 

"Biz buna teknik olarak 'deniz etkisi' diyoruz. Her zaman gerçekleşmez. Şöyle düşünün: Karadeniz üzerinden nemi ya da bulutu kütle halinde alıp İstanbul üzerine taşıdı. 

Evet bugün bu kadar yoğun kar yağışı beklemiyorduk. Çünkü dediğim gibi deniz etkisi her zaman gerçekleşmez. Sürpriz kar yağışı böyle gerçekleşiyor. Deniz etkisi olmayabilirdi. Sabah saatleri değil öğlen saat 1'de de olabilirdi.

Öğleden sonrayla akşam arasında uzun bir süre ara verecek kar yağışı. Hatta güneş çıkabilecek. 

BUZ KRİSTALİ YAĞABİLİR

Bu arada bugün buz kristalleri yağabilir. Bu ne kadar ne dolu. Bulgura benzer küçük dolu taneleri yağabilir. Halk arasında buna bulgur deniyor. 

Karın en yoğun olduğu zaman sabah saatiydi. Öğleden sonra ve akşam bu kadar yoğun, en azından birden bastıracak kar yağışı beklemiyoruz. 

Henüz bitmedi. Bu gece yarısı ile yarın sabah kısım kısım kuvvetli yağış var. Sıcaklıklar cuma günü artacak. Cuma gününden itibaren kar yağışı İstanbul'u terk edecek."

TRAFİK YOĞUNLUĞU YÜZDE 70'İ GEÇTİ

İstanbul'da sabahın erken saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle trafik yoğunluğu yüzde 71'i geçti. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde Anadolu'dan Avrupa'ya geçiş yönünde araçlar durma noktasına geldi. 

Kar yağışı etkili olduğu bazı bölgelerde görüş mesafesini olumsuz etkiledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve ilçe belediye ekiplerince yollarda herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için tuzlama ve kar küreme çalışması yapılıyor.

Bugün İstanbul için beklenen hava durumu.

İDO'NUN İPTAL EDİLEN SEFERLERİ

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), olumsuz hava koşulları nedeniyle bazı seferlerini iptal etti.  

İDO'nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, olumsuz hava koşulları dolayısıyla saat 07.45 Kabataş-Kadıköy-Bursa, 08.30 Bursa-Armutlu-Armutlu Tatil Köyü-Yenikapı-Kadıköy seferleri yapılamayacak. 

BUDO'NUN İPTAL EDİLEN SEFERLERİ

Bursa Deniz Otobüslerinin (BUDO) bazı seferleri, elverişsiz hava şartları nedeniyle iptal edildi. 

BUDO'nun internet sitesinde yer alan açıklamada, saat 07.00'deki Bursa (Mudanya) - İstanbul (Eminönü/Sirkeci), 08.30'daki İstanbul (Eminönü/Sirkeci) - Bursa (Mudanya), 09.30'daki Bursa (Mudanya) - İstanbul (Eminönü/Sirkeci), 09.30'daki Bursa (Mudanya) - Armutlu (İhlas), 10.00'daki Armutlu (İhlas) - İstanbul (Eminönü/Sirkeci) ve 11.30'daki İstanbul (Eminönü/Sirkeci) - Bursa (Mudanya) seferlerinin olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildiği bildirildi.

69 İLE SARI VE TURUNCU KODLU UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara'nın doğusu, İç Ege'nin kuzeyi, Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun güney ve doğusu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'da yağmur ve sağanak, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklenen yağışların, Kocaeli, Sakarya ve Yalova çevreleri ile Bursa'nın kuzey kesimleri, İç Anadolu’nun doğusu, Ordu, Giresun ve Tokat çevreleri, Doğu Akdeniz'in iç kesimleri ile Malatya, Tunceli, Erzincan, Bingöl, Bitlis, Muş, Hakkari ve Şırnak çevrelerinde yoğun kar şeklinde görüleceği tahmin ediliyor. Marmara bölgesi ile ülkemizin iç ve doğu kesimlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun doğusunda çığ oluşma riski bulunmaktadır.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI

Rüzgarın kuzey, kuzeydoğulu yönlerden Marmara ve Akdeniz'de kuvvetli (40-60 km/sa), Ege, Batı Akdeniz ve İç Anadolu'nun güneyinde fırtına, yer yer kuvvetli fırtına (70-90 km/sa); Doğu Anadolu'da güney ve güneydoğulu yönlerden fırtına (60-80 km/sa) şeklinde esmesi beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

ÇIĞ UYARISI

Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda yüksek kar örtüsü bulunan dik yamaçlarda çığ oluşma riski bulunduğundan, meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

ZİRAİ DON UYARISI

Yurdumuzun kıyı kesimlerinde hafif, iç kesimlerinde orta, yer yer kuvvetli zirai don hadisesi beklendiğinden başta üreticilerimiz olmak üzere ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

KAYNAK: AJANSLAR

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63