Son dakika haberi: Mehmet Ceyhan'dan Kanal7'de önemli açıklamalar

Son dakika: Koronavirüste artan vakalarla birlikte kısıtlamalar yeniden hayata geçti. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, pandemide son durumu Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında değerlendiriyor. Ceyhan, günlük vaka sayısına ilişkin, " Ağır hasta sayısıyla hesapladığınız zaman, 10 katı kadar rakam civarında düşünülebilir. Tabii tespit edilemeyenler. Bütün dünyada aynı şekilde" dedi.

22 Kasım 2020 Pazar 11:45
Son dakika haberi: Mehmet Ceyhan'dan Kanal7'de önemli açıklamalar

Son dakika haberi: Koronavirüste artan vakalarla birlikte kısıtlamalar yeniden hayata geçti. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, pandemide son durumu Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında değerlendiriyor. Ceyhan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

 

Mart-Nisan dönemindeki durumun 10 katı daha ağır bir salgın dönemindeyiz. Çin ve bazı ada ülkeleri hariç bütün ülkeler çok ağır etkilendiler.

Vaka sayısını bilemiyoruz. Tahmin ya da bir hesaplama yaptığınız zaman belli kriterlere bakmanız lazım. Ağır hasta sayısıyla hesapladığınız zaman, 10 katı kadar rakam civarında düşünülebilir. Tabii tespit edilemeyenler. Bütün dünyada aynı şekilde. 

Artık herkes evinde, akrabalarında ya da çevresinde çok sayıda vaka görüyor. 

Sokağa çıkıldığında, iş yerine gidildiğinde mutlaka pozitif vakalar vardır diye düşünmek lazım. Maskede de çok önemli. Çok sayıda böyle vaka var. Ben hiç maskemi çıkarmadım diyor. Maske eğer virüsü taşıyan takarsa da önler. 

Diyelim biriyle yan yana duruyorsunuz. Siz maske takıyorsunuz, pozitif olan maskeyi düzgün takmamış. O zaman o sizi çok fazla korumuyor. 

Yaşlılar ve kronik hastalarda ağır seyrediyor deniyor. Benim annem çok hafif geçirdi. Hafif öksürük. Annem 70 yaşında. Ama bakıyorsun, 40 yaşında insanlar ağır geçiriyor. Bunu anlatır mısınız, neden böyle oluyor?

Bilinen sebepleri var. Tabii sizin anneniz hafif geçirdi. Benim yengem vefat etti dün gece. Annemizden daha genç kuzenim vefat etti. Yaş ciddi bir risk faktörü. 65 yaşın üstündeki insan daha ağır geçirme riski taşıyor. 

Vücudun bağışıklık sistemiyle virüsler arasında savaş bu. Bazen çok virüs alıyorsunuz, kişinin bağışıklık sistemi çok güçlü. O fazla miktarda virüs yenemiyor. Ama diyelim ki yaş, kronik hastalık gibi şeyler olan birisi çok daha az virüsle hastalığı daha ağır geçirebiliyor. 

Sigara içenler daha az yakalanıyor deniyor. Doğru mu? 

O sigara içenlerin hüsnü kuruntusu. Öyle bir şey yok. Sigara içen hastalarda virüsü bulaştırdığınızda hücreler 3 kat daha az savaşıyor virüslerle. Sigara içenlerde ağır geçirme ihtimali 3 kat. Belirti gösterme ihtimali ise 14 kat. 

Bu savaşta hangi taraf daha güçlüyse onun kazanma olasılığı artıyor.

"BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK O KADAR KOLAY DEĞİL"

Bağışıklık sistemi anlık bile değişebilir. Bir iki günde bağışıklık sistemini güçlendirmek, bazı bitkiler almak mümkün değil. O çok uzun bir süreç. Hastalık geldiğinde bazı şeyleri almanın hiçbir etkisi olmuyor.  

POZİTİF OLAN NE KADAR SÜRE KORUNUYOR?

6 aydan sonra koruyuculuk devam ediyor mu etmiyor mu onu zaman gösterecek. Pozitif çıkan iyileşenler 6 ay korunuyorlar. 

NEDEN BİR NEGATİF BİR POZİTİF ÇIKIYOR?

Bu testin ilk hafta içinde duyarlılığı maksimum yüzde 68. İkinci haftada yüzde 50'ye, üçüncü haftada yüzde 38'e düşüyor. Bu virüs vücuda girdikten sonra bir hücrenin içine giriyor. Hücreyi patlatıyor, açığa çıkan virüsler hemen yandaki hücreye giriyor. Test yaptırdığınızda patlama anındaysa pozitif, çoğalma anındaysa negatif çıkıyor. 

KORONAVİRÜSE NEDEN İNANMIYORLAR?

Devlette yönetici olanların inanmamasının nedenleri farklı. Ama çok daha tehlikeli, çok fazla insanı etkiliyorlar. Trump, hastalığın çok ciddi olmadığını göstermek için öyle açıklamalar yaptı deniyor. Fakat şöyle söyleyeyim: Ret, maske takılmasına itiraz; aslında birçok ülkede bizden daha fazla. Çünkü Türk insanının yapısında otoriteye inanma vardır. Devlet kendisine bir şey önemli derse, çoğunluğu yapar. 

Bizde maske takılmamasının nedeni hastalığa inanmamaktan çok önemsememek. Şimdi artık herkes görüyor. Etrafında, ailesinde olanlar. Çevresinde hasta olmayan kimse kalmadı. Ama bir grupta öyle vurdumduymazlık var ki; babasını kaybediyor yine maskesiz çıkıyor. Bana bir şey olmaz düşüncesi var. Bundan vazgeçmek lazım. 

KAYNAK: HABER7

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63