Son Dakika: NATO'da kaos! ABD'den peş peşe Türkiye'ye yaptırım çıkışı

Demokrat Senatör Chris Van Hollen ile Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya mektup yazarak, CAATSA yaptırımlarının Türkiye'ye uygulanması, aksi takdirde bunun diğer ülkelere "korkunç bir sinyal" vereceğini savundu. ABD Savunma Bakanı Mark Esper ise son dakika açıklamasında, Türkiye'ye NATO'nun Baltıklar ve Polonya'ya yönelik savunma planlarını engellememesi çağrısında bulundu.

03 Aralık 2019 Salı 10:18
Son Dakika: NATO'da kaos! ABD'den peş peşe Türkiye'ye yaptırım çıkışı

ABD'de Cumhuriyetçilerin önde gelen senatörlerinden Lindsey Graham ile Demokratlardan Chris Van Hollen, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya gönderdikleri mektupta, "Sabır gösterme zamanı geçti. Yasayı (CAATSA) uygulama zamanınız geldi. Yasanın uygulanmaması, diğer ülkelere ABD yasalarının herhangi bir sonucu olmadan ihlal edilebileceği gibi korkunç bir mesaj verecektir" ifadelerini kullandı.

 

Pompeo'ya yazılan mektup...

"TÜRKİYE'YE YAPTIRIM TASARISI GELECEK HAFTA MASAYA GETİRİLECEK"

 

Amerikalı Kongre üyeleri, Türkiye'nin Suriye'de başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nın ardından Ankara'ya yönelik tavrını sertleştirmişti. Reuters'ın haberine göre; Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Jim Risch, gazetecilere yaptığı açıklamada, komitenin Türkiye'ye sert yaptırımlar öngören farklı bir tasarıyı gelecek hafta oylayacağını söyledi. Bunun Türkiye'ye yönelik sabrının azaldığı anlamına gelip gelmediği yolundaki bir soruya Senatör Risch şu yanıtı verdi: "O çoktan olmuştu."

TRUMP, TÜRKİYE'YE YAPTIRIMIN ÖNÜNDE DURDU

Türkiye, Rusya'dan satın aldığı S-400 savunma sistemini geçtiğimiz Temmuz ayında teslim almaya başlamış, sistemin beşinci nesil yeni savaş uçağı teknolojisine ilişkin bilgileri çalabileceği endişesini dile getiren ABD de, Türkiye'yi ortak üreticilerinden olduğu F-35 programından çıkarmıştı. Ancak Trump, kısaca CAATSA olarak bilinen ve Rus savunma sektörüyle iş yapan ülkelere yaptırım uygulanmasını öngören ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası uyarınca, Türkiye'ye yaptırım uygulamamış ve gerçek sorumlunun Patriotl'arı vermeyen Obama yönetimi olduğunu dile getirmişti.

"TÜRKİYE'YE SORUŞTURMA AÇABİLİRİZ"

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi, dijital hizmet vergisi uygulayarak ABD şirketlerinin kârını azaltan ülkelere gümrük vergilerini artırabileceğini açıkladı. ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, ABD'nin Fransa'ya bu vergisinin uluslararası vergilendirme politikalarıyla uyumsuz olduğunu ve ABD şirketlerine haksız vergi getirdiği gerekçesiyle soruşturma açıldığını hatırlattı. Lighthizer, dijital hizmet vergisi uygulayan Türkiye, Avusturya ve İtalya'ya da benzer soruşturmalar açmayı değerlendirdiklerini söyledi.

ESPER: TÜRKİYE NATO PLANININ ÖNÜNÜ TIKAMAMALI

ABD Savunma Bakanı (Pentagon) Mark Esper, İngiltere'de NATO'nun 70. yılı vesilesiyle gerçekleştirilecek zirve öncesi Türkiye hakkında son dakika açıklamalarda bulundu. Reuters haber ajansına konuşan Esper, Türkiye'nin Baltık ülkeleri ve Polonya'nın savunmasına yönelik NATO planının önünü tıkamaması gerektiğini söyledi.

"Ankara'ya mesajım savunma planlarını ilerletmek" diyen Esper, "Bu Türkiye'nin kendine özgü çekinceleri nedeniyle engellenemez. İttifakın birliği ve hazırlıklı olması, büyük meselelere odaklanmanız gerektiğini anlamına gelir. Büyük mesele de NATO'nun hazırlık seviyesidir. Herkes Türkiye'nin gündemine göre hareket etme konusunda istekli değil. Herkes tehditleri Türkiye'nin gördüğü şekilde görmüyor" ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper...

"NATO TÜRKİYE'YE SIRTINI DÖNMEMELİ"

NATO eski Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, hava savunma sistemleri için Rus yapımı S-400'leri tercih de etse NATO'nun Türkiye'yi bırakmaması gerektiğini ifade etti ve birlik üyelerinin Türkiye'ye sırtını dönme tavrını tarihi bir hata olarak niteledi.

TÜRKİYE NATO'YA REST ÇEKMİŞTİ

Reuters haber ajansı, geçen hafta Türkiye'nin NATO'nun Baltık ve Polonya2ya yönelik savunma planlarına destek vermeyi reddedeceğini yazmıştı. Ankara Yönetimi'nin gerekçesi ise Türkiye'nin YPG terör örgütüyle ilgili talebinin İttifak tarafından karşılanmamasıydı. Türk bir diplomata dayandırılan haberde, Ankara'nın Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü YPG'ye karşı verdiği mücadelede daha fazla destek alamadığı takdirde, İttifak'ın Baltıklar ve Polonya için yaptığı plana destek vermeyeceği belirtilmişti.

Türkiye'den NATO'ya rest: Dediğimizi yapın yoksa o imzayı atmayız

NATO'DA KAOS

ABD Başkanı Donald Trump'ın müttefikleriyle görüşmeden Suriye'den çekildiği açıklaması ve ardından Türkiye'nin Suriye'de terör örgütü PKK/YPG'ye karşı başlattığı Barış Pınarı Harekatı'na karşı çıkıp örgütten yana tavır alan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz haftalarda "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" ifadelerini kullanmıştı. Fransa lideri, "Şu an yaşadığımız şey NATO'nun beyin ölümüdür. ABD, Avrupa projesine sırtını döndü. ABD ve NATO müttefikleriyle stratejik karar alma mekanizmasında bir koordinasyon yok" demişti.

Macron canlı yayında fena kızmıştı! Türkiye'den Merkel imalı jet cevap

Geçen hafta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenleyen Macron, Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamada, "Müttefikimiz Türkiye'nin güvenlik kaygılarının son derece farkındayım. Çok sayıda terör saldırılarına maruz kaldılar. Bununla birlikte, Türkiye bir taraftan Suriye'de oldubittiye getirip harekat düzenleyip diğer taraftan NATO'dan dayanışma bekleyemez" ifadelerini kullanmıştı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Macron sözlerine şu ifadelerle sert tepki göstermişti: "Son açıklamaları bu hastalıklı, sığ anlayışın örneklerinden biridir. 'NATO'nun beyin ölümü gerçekleşmiştir' diyor. Önce sen kendi beyin ölümünü bir kontrol ettir. Bu ifadeler senin türündeki beyin ölümü gerçekleşmiş olanlara yakışır. NATO'ya karşı yerine getirmen gereken vecibelerini yerine getirmiyorsun."

Macron ve Stoltenberg'in düzenlediği ortak basın toplantısında bir kare...

MERKEL, TÜRKİYE'DEN YANA TAVIR ALMIŞTI

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise mecliste yaptığı konuşmada, Türkiye'nin zor bir müttefik olsa da mutlaka NATO içinde tutulması gerektiğini söylemişti. Merkel, "Türkiye bir NATO üyesi olarak dışlandı. Bölgemizde olaylar alevlendiğinde ABD artık otomatik olarak sorumluluk almıyor. Jeostratejik öneme sahip Türkiye, partnerleriyle olan farklılıklarına rağmen NATO üyesi olarak kalmalı. Bunun için çalışmalıyız, çaba göstermeliyiz" ifadelerini kullanmıştı.

AYRINTILAR GELİYOR....

KAYNAK: HABER7

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63