Son seçim anketinde dikkat çeken detay! Büyük yükseliş

Zor günlerden geçtiğimiz bu dönemde vatandaşın yarın bir seçim olması durumunda kime güvenip oy vereceği ile ilgili çeşitli anketler yapılıyor. Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bu anketlerin sonuçlarına göre köşe yazısında çarpıcı değerlendirmelere yer verdi. Selvi, Erdoğan'a olan güvenin kriz zamanlarında daha da arttığını dile getirdi.

08 Mayıs 2020 Cuma 17:48
Son seçim anketinde dikkat çeken detay! Büyük yükseliş

Yapılan birçok ankete göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan destek ve güven artmaya devam etti.

 

İşte Selvi'nin önemli detaylara değindiği o köşe yazısı:

Anketleri düzenli olarak takip etmeye çalışıyorum. Özellikle büyük kriz anlarında önemli inişler ve çıkışlar yaşanıyor. Daha önce Metropoll’ün anketini yayınlamıştım. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şubat ayında yüzde 41.1 olan desteğin mart ayında 55.8’e yükseldiğini gösteriyordu.

 

Metropoll sadece koronavirüsle yetinmemiş, Erdoğan’a 15 Temmuz’da, Suriye operasyonlarında olan destekle seçim dönemlerini içine alan bir tablo çıkarmıştı. Kriz dönemlerinde Cumhurbaşkanı’na olan destekte ciddi bir artış söz konusuydu. Bunda Erdoğan’ın kriz yönetimindeki başarısı etkiliydi. Ancak toplum kriz anlarında başında güçlü bir lider istiyor. Erdoğan o ihtiyaca cevap verdiği için kriz dönemlerinde HDP, CHP, İYİ Parti ve Saadet seçmeninin de desteğini alıyor. Ama seçim dönemlerinde tarafgirlik ve kutuplaşma girince bu oranda düşme oluyor.

Önümde Konsensus ile Optimar’ın nisan ayı araştırmaları duruyor. Konsensus’un araştırmasında “Erdoğan’a oy verebilirim” diyenlerin oranı bir ay önceye göre 4 puan artmış, şubat ayında yüzde 45.9 olan oran yüzde 49.9’a yükselmiş. Hilmi Daşdemir’in sahibi olduğu Optimar’ın anketinde ise ciddi bir sıçrama tespit edilmiş. Şubat ayında yüzde 29.9 olan destek şimdi yüzde 45.7 gözüküyor.

İMAMOĞLU İNİŞTE

Kriz sürecinin yönetimindeki başarısından dolayı ilk kez potaya girenler olduğu gibi, çok sert düşüş yaşayanlar var. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş bu noktada göz dolduruyor. Bir ay önce gündemde olmadıkları için kıyaslayacak bir veri bulunmuyor. Ama aynı durum İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu açısından geçerli değil. Ekrem İmamoğlu yüzde 26.2’den yüzde 17.7’ye gerilemiş durumda. Bunun nedeni aslında başlı başına bir araştırma konusu. İmamoğlu şapkayı önüne koyup düşünmeli.

HALK ERKEN SEÇİM İSTEMİYOR

Murat Sarı’nın başkanı olduğu Konsensus Araştırma halkımıza erken seçim isteyip istemediğini de sormuş. “Erken seçim olmasın” diyenlerin oranı yüzde 66.6’yı bulurken, seçimi isteyenler yüzde 33.4’te kalıyor.

HALK YENİ PARTİ İSTEMİYOR

Halk seçim değil, geçim derdinde. Ancak aynı zamanda yeni partileri de istemiyor. “Yeni partiye ihtiyaç var mı” sorusuna halkın yüzde 72’si “Hayır” yanıtını vermiş. Bunda hayal kırıklığına neden olan Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu partilerinin de etkisi var mı, bilemiyorum.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63