Talat Enver Çetin: Yaptıkları çok tehlikeli! Türkiye, Rusya'nın ensesinde boza pişirmelidir

Moskova'da PYD ile Esed yanlısı parti arasındaki anlaşmayı değerlendiren Talat Enver Çetin, Rusya'nın asıl amacını anlatıp Moskova'nın kaş yaparken göz çıkardığını ve Türkiye'nin sinir uçlarıyla oynadığını söyledi. ABD'nin Güney Kıbrıs'a silah ambargosunu kaldırmasına ve Doğu Akdeniz krizine de değinen Çetin, Türkiye ile Rusya'nın ileride Doğu Akdeniz'deki "müjdeler" öncesi tatbikatlar yapabileceğini dile getirdi.

09 Eylül 2020 Çarşamba 08:53
Talat Enver Çetin: Yaptıkları çok tehlikeli! Türkiye, Rusya'nın ensesinde boza pişirmelidir

Asya Polis Teşkilatı'nın (ASIAPOL) kurucularından ve Rusya Devlet Başkanlığı Akademisi (RANEPA) Resmi Temsilcisi Talat Enver Çetin, PYD'nin Rusya'da bizzat Lavrov tarafından ağırlamasını, ABD'nin Güney Kıbrıs'a silah ambargosunu kaldırmasını ve Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeleri Haber7'ye değerlendirdi.

PYD, Moskova'da anlaşma imzalayıp Lavrov ile görüştü! Türkiye'den sert tepki

"TÜRKİYE, RUSYA'NIN ENSESİNDE BOZA PİŞİRMELİ"

 

Terör örgütü temsilcisi İlham Ahmed ile Esed'e yakın bir partinin Moskova'da Lavrov başkanlığında anlaşmasını değerlendiren Talat Enver Çetin, bu gelişmenin aslında ABD'nin son hamlesine karşı Rusya'nın karşı darbesi olduğunu ancak bu durumun Türkiye'nin sinir uçlarıyla oynamak anlamına geldiğini belirterek, "PKK/YPG/DSG adı her neyse, tamamı Türkiye'nin sinir ucudur. Türkiye'nin sinir ucuna, Türkiye'nin kendisine en lazım olduğu, en gerekli olduğu anda Rusya'nın dokunması son derece tehlikelidir. O yüzden Rusya'yı bu hususta, anladığı dilden keskin ve net bir şekilde uyarmak gerekir. Defalarca uyarmak gerekir, ısrar etmek gerekir, gerekirse ensesinde boza pişirmek gerekir" diye konuştu.

"MOSKOVA KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARDI"

Moskova yönetiminin kaş yaparken göz çıkardığını kaydeden Çetin, konu ile alakalı şunları kaydetti: "PYD'nin Moskova'da ağırlanması, Lavrov tarafından kabul edilmesi hatta Suriye'den çağrılan Esed yanlısı bir başka partiyle anlaşması bir çok anlam içermektedir. Aslında bu dolaylı olarak Türkiye ve Rusya'ya faydalı bir hareket olarak düşünülebilir. Tabii ki de ben bir terör görüşmesine karşıyım ve bu görüşmenin öncesindeki durumu değerlendirmek lazım. Görüşmeden önce ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi James Jeffrey'in Suriye'den sonra "Kuzey Suriye için harika şeyler oluyor" cümleleriyle Ankara'ya geldiğinde, yeniden bir terör devleti kurma, yeniden bir terör koridoru oluşturma saçmalıklarına Türkiye'yi inandırmak için bir hamle yaptığını gördük. Daha sonra PYD'nin işgal ettiği bölgede devlet kurarak, Kuzey Irak ve Kuzey Suriye'nin petrolüne çökecekti. Bu plandan sonra Rusya karşı bir hamle yapmak, karşı bir darbe vurmak amacıyla Kuzey Suriye'den bir teröristi ve Şam'a yakın bir siyasi partiyi çağırıp karşılıklı bir anlaşma yaptırması, sözde Suriye'nin bütünlüğü için yapılmış bir harekettir. Yani ABD'nin parçalama hareketine karşı Rusya'nın bütünleştirici bir hamlesidir. Ama bu hareket Türkiye'nin sinir uçlarıyla oynamaktır. Bu hareket adı "kaş yaparken göz çıkarmaktır." Dolayısıyla Rusya, sözde ABD'ye karşılık verip rekabet gösterirken PYD hususunda, kaş yaparken göz çıkarmıştır. PKK/PYD/DSG adı her neyse, tamamı Türkiye'nin sinir ucudur. Türkiye'nin sinir ucuna, Türkiye'nin kendisine en lazım olduğu, en gerekli olduğu anda Rusya'nın dokunması son derece tehlikelidir. O yüzden Rusya'yı bu hususta, anladığı dilden keskin ve net bir şekilde uyarmak gerekir. Defalarca uyarmak gerekir, ısrar etmek gerekir, ensesinde boza pişirmek gerekir" diye konuştu.

KIBRIS'TA SİLAH AMBARGOSUNUN KALDIRMASI

Rusya'nın Güney Kıbrıs ile yaptığı görüşmelere de değinen Çetin, bu durumun da ABD'nin yaptığı hamleye, Rusya'nın karşı reaksiyonu olarak görülmesi gerektiğini kaydetti. Talat Enver Çetin şöyle devam etti: "ABD yine Türkiye'ye karşı bir hamle yapıp Kıbrıs Rum parçasına uyguladığı ambargoyu kaldırdı. Pompeo, Rum lideri arayıp ambargonun kalktığını artık kendilerine silah vereceklerini söyledi. Herhalde bunu söylerken silah vermiş olacak ki "biz Rum yönetimine insan öldüren silah vermedik" diye dalga geçiyor. Yani tank gibi ağır silahlar verilmesine rağmen, 'onu tabanca gibi düşünmeyin' gibi bir saçmalıkta bulunuyor. Yani aklımızla oynuyor."

RUSYA'NIN TÜRKİYE'YE "GÜNEY KIBRIS" TEKLİFİ

Lavrov'un "Eğer her iki taraf da ilgilenirse, Kıbrıs Rum Yönetimi ile Türkiye arasında iyi komşuluğun inşasına katkıda bulunmaya hazırız" sözlerini de değerlendiren Talat Enver Çetin, "Bu lafın gelişi olarak söylenmiş bir sözdür. Her iki tarafın zaten anlaşmak için niyeti olsa, Türkiye ile Güney Kıbrıs Rum parçası -ki Türkiye onu muhatap almaz- anlaşırdı. Bunun için Rusya'ya başvurulmasına ihtiyaç yoktur" dedi.

Rusya'dan Doğu Akdeniz açıklaması! Güney Kıbrıs ve Türkiye'ye ilginç teklif

DOĞU AKDENİZ'DE OLASI ANKARA-MOSKOVA İŞ BİRLİĞİ

"Moskova orada başka bir şey demek istemektedir" diye sözlerine devam eden Çetin, "Rusya orada 'sen ABD'ye karşı hiçbir ilişkin yokken, hiçbir coğrafi temasın yokken silah ambargosunu kaldırıp ortalığı barut fıçısına çevirirsen, ben de bölgedeki varlığımı hissettiririm' dedi. Aynı zamanda Rusya bölgede deniz atışları yapmak için NAVTEX ilan etti. Burada da Türkiye ile Rusya arasında daha ileri bir ilişki, çıkarların birliği aynı zamanda tatbikat ilişkisi oldu. Bu NAVTEX ilanı yakın zamanda Doğu Akdeniz'de Türk-Rus tatbikatını getirecektir. Türkiye-Rusya ortak tatbikat yapmalıdır, yapacaktır. Çünkü beklediğimiz Doğu Akdeniz'deki büyük müjdeden önce, bu saldırılara karşı büyük bariyerler konulmalı ve bu saldırılarına karşı, Türkiye tedbirini almalıdır, ki alacaktır" ifadelerini kullandı. Çetin, bölgede bu saldırılara karşı, Ankara ile Moskova'nın iş birliğine gidebileceğinin sinyali verdi.

KAYNAK: HABER7 / ÖZEL HABER

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63