Taliban'dan kaçtılar, 3 haftadır havalimanında yaşıyorlar

Aralarında bebek ve yaşlıların da olduğu 16 kişilik bir Afgan aile, Taliban güçleri tarafından ölümle tehdit edilince Türkiye’ye kaçtı. Vize sorunu nedeniyle Türkiye’ye giremeyen aile 22 Haziran’dan bu yana havalimanında bekliyor.

11 Temmuz 2021 Pazar 08:29
Taliban'dan kaçtılar, 3 haftadır havalimanında yaşıyorlar

Afganistan’da ABD ve NATO güçlerinin çekilme tarihi yaklaşırken, Taliban’dan kaçış Türkiye’ye de uzanıyor. Taliban’ın ölüm tehdidi yüzünden Türkiye’ye kaçtıklarını söyleyen bir aile, günlerdir İstanbul Havalimanı’nda yaşıyor. Haberde ismi güvenlik gerekçesiyle ‘Ahmed’ olarak verilen bir aile üyesinin anlatımına göre Taliban saldırısı altındaki Herat şehrinde yaşıyorlardı. Ahmed Afganistan’da ABD merkezli uluslararası yardım kuruluşu olan Blumont’ta çalışıyordu. Bazı akrabaları daha önce ABD’ye gitmişti. Aile Taliban’ın ölüm tehdidiyle karşılaştı. Geçtiğimiz aylarda bir yakınları Taliban tarafından öldürülünce kaçmaya karar verdiler. Önce yaşadıkları Herat şehrinden Kabil’e geçtiler, oradan da havayoluyla 22 Haziran’da İstanbul'a geldiler. Ancak vizeleri yoktu, Türkiye’ye alınmayınca havalimanında yaşamaya başladılar.

BBC Türkçe’ye dramlarını anlatan aile uluslararası koruma başvurusu yaptıklarını söylerken Afganistan’a geri gönderilmeleri durumunda ölüm riski olduğunu belirtip bu yüzden ‘yeni hayat’ın kapısında beklemeyi tercih ediyor.

Ahmed, “Taliban, kaçtığımızı biliyor. Geri dönmemiz halinde hepimizi öldürecekler. Hiçbir şekilde ülkemize tekrar dönemeyiz. Bunun hiçbir yolu yok. Ama Türkiye bizi geri göndermeye çalışıyor. Ölmek istemiyoruz” diyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve havalimanı yönetiminden de açıklama yok.

‘DÖNMEKTEN İYİDİR’

Havalimanındaki bekleyişleri sürerken bir süre sonra iç hatlar terminaline alınmışlar. Ailede 1.5 yaşındaki bir bebek ile ileri yaşta üç kişi de var. Ahmed, hem bebeğin hem de yetişkinlerin acil sağlık tedavisine ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Bir süre önce hastalanınca acil sağlık ekibi gelmiş. Bebek hastaneye götürülüp tedavisinin ardından tekrar aileye teslim edilmiş. Yaşlı bazı aile üyelerinin de sağlık sorunları yaşadığını belirten Ahmed, her şeye rağmen bu koşulların dahi Afganistan’a dönüp ölmekten daha iyi olduğunu vurguluyor.

100 BİNİ AŞKIN KİŞİ YOLLARDA

Afganistan Mülteciler ve Geri Dönüşler Bakanlığı kayıtlarında, son 3 ayda ülkedeki Taliban saldırıları sonucu 130 binden fazla kişinin evlerini terk ederek güvenli bölgelere göç ettiği açıklandı. Kayıtlara göre en fazla göç, savaşın şiddetlendiği Kuzey Afganistan’da yaşandı. Bu vilayetlerde Taliban’ın saldırılarının arttığı ve insanların göçe zorlandığı ifade edildi.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63