Tepkiler çığ büyüyor! Suudi gazete kıbleyi şaşırdı

Suudi Arabistan'da yayın yapan Okaz gazetesi, "Müslümanların ilk kıblesi Kudüs'te değil. Mescid-i Aksa da Kudüs'te değil" diyerek kutsal şehrin Müslümanlar nezdindeki önemini azaltmaya çalıştı. Suudi gazetesi Mesci-i Aksa'nın ilk kıble olmaması saçmalığını Emevi hanedanına dayandırırken, asılsız iddialara yaklaşımı Müslümanların tepkisine neden oldu.

21 Kasım 2020 Cumartesi 11:43
Tepkiler çığ büyüyor! Suudi gazete kıbleyi şaşırdı

Suudi Arabistan'da yayın yapan Okaz gazetesi adeta kıbleyi şaşırdı. Gazetenin yazarı Usame Yamani makalesinde "Kuran'da belirtildiği gibi Mescid-i Aksa Kudüs'te değildir" ifadelerini kullandı.

 

"MESCİD-İ AKSA FİLİSTİN'DE DEĞİL"

Yamani makalesinde şu akılalmaz ifadeler yer aldı: "Mescid-i Aksa'nın Filistin'de olduğuna inanılmasının nedeni, birçok tarih ve tefsir kitabının Mescid-i Aksa'nın işgal altındaki Kudüs'te bulunduğunun yazılmasıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in sözünü ettiği Mescid-i Aksa, Filistin'de değil, Mekke ile Taif arasındaki el-Cairane bölgesinde bulunuyor. Mescid-i Aksa, Resul-ü Ekrem'in (s.a.v) ve halifelerin döneminde de bu isimle olmadığı gibi Filistin'de değildir. Beyt'ül Mukaddes bir şehirdir ve Mescid-i Aksa bir mescittir."

 

"KUDÜS SIRADAN BİR ŞEHİR"

Suudi yazar, makalesinde Kudüs'ün Müslümanların ilk kıblesi olduğu konusunda bir fikir birliği olmadığını öne sürdü ve bunu kendince şu ifadelerle kanıtlamaya çalıştı: "Kudüs sıradan bir şehirdir. Kudüs, Allah'ın Muhammed'e ve halifelere verdiği görevlerde belirtilen Mescid-i Aksa değildir. Mescid-i Aksa bir camidir. Müslümanlar namaz kılarken Mescid-i Aksa yönüne bakmıyorlar" dedi.

"EMEVİ HANEDANI YÖNÜ DEĞİŞTİRDİ"

Mesci-i Aksa'nın ilk kıble olmaması iddiasını ise Emevi hanedanından beşinci halife Abdülmelik ile destekleyen Yamani, şunları ifadeleri kullandı: "Abdülmelik bin Mervan H. 691 tarihinde Sohre Camii'nin kubbesini yaptırdı. Bu kubbeyi Abdullah bin Zübeyr'in isyan etmesinden dokuz yıl sonra inşa etti ve böylece yerel halkın Mekke'ye hacca gitmesini engelledi. O aşamada, Abdülmelik namazın yönünü Kudüs'e doğru değiştirdi."

"NORMALLEŞME İÇİN HALKI HAZIRLIYORLAR"

Usame Yamani'nin bu akılalmaz ifadeleri büyük bir tepki gördü. Analistler, yazarlar ve aktivistler, Suudi medyasının bu tip haberler ve makalelerle İsrail ile olası bir normalleşme konusunda Suudi kamuoyunu yönlendirmeye çalıştığını iddia etti.

ERDOĞAN İLE KRAL SELMAN GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile telefonda görüştü. Görüşmede bu sene Suudi Arabistan Krallığı'nın ev sahipliği yaptığı 21-22 Kasım'da gerçekleşecek olan G20 zirvesi ve iki ülke arasındaki ilişkiler ele alındı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK GAZETESİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63