TFF'nin kararı sonrası flaş yorum! 'Kulüplerin çoğu batar'

TFF'nin yabancı kuralı ve Süper Lig'deki takım sayısıyla ilgili aldıkları kararı spor yorumcuları Ömer Üründül ve Fatih Doğan değerlendirdi.

03 Haziran 2021 Perşembe 17:55
TFF'nin kararı sonrası flaş yorum! 'Kulüplerin çoğu batar'

TFF, Süper Lig'deki yeni yabancı oyuncu kuralını açıkladı. Gelecek sezon kadroda 14, sahada ise 8 yabancı oyuncu yer alabilecek. Federasyondan yapılan diğer açıklamada ise profesyonel liglerde takım sayılarının kademeli olarak düşürüleceğiydi. Buna göre Süper Lig'in kademeli olarak, bu sezon 20 takıma, 2022-23 sezonunda 19 ve 2023-24 sezonunda 18 takıma düşürüleceği açıklandı.

"Yabancı sınırının zaman içinde indirilmesinden yanayım"

8+6 yabancı kuralı hakkındaki görüşlerini aldığımız spor yazarı Ömer Üründül, "Kulüplerimiz, Avrupa takımlarıyla nasıl boy ölçüşeceğiz diye yabancı sınırlamasını eleştiriyordu o yüzden yabancı sayısı arttı. Ama ben hiçbir zaman yabancı sayısının artmasından yana değildim çünkü milli takımımızın oturmuş bir sistemi olmadığı için oyuncularımızın daha fazla maç oynamaları gerekiyordu. Bu açığı şimdi dışarıda oynayan futbolcularla karşılıyoruz. O yüzden ben yabancı sınırının zaman içinde indirilmesinden yanayım." dedi.

"Süper Lig'e 20 takımla devam edilmeli"

Geçtiğimiz sezonu 21 takımla oynadıktan sonra TFF'den yapılan açıklamada gelecek sezon 20 sonraki sezon 19 ve daha sonrasında da 18 takım ile lige devam edileceği belirtildi. Bu konuda fikrini sorduğumuz Üründül, "18 takımlı lig bizim uygun bulduğumuz bir ligdi ama pandemi nedeniyle geçen sezon 21 takım şeklinde oldu. Aslında bu durumun bizi ne kadar zor duruma soktuğunu gördük. Hele ki bir takım da BAY olunca çarşamba ve pazar maçlar oynandı. Büyük sıkıntılar yaşandı. Şimdi 20 takımla devam edilecek ama bunun 18'e inmesi de pek kolay olmayacak. Bence 20 takımla devam edilmeli." şeklinde konuştu.

Fatih Doğan: Kulüplerin çoğu batar!

Yabancı sınırlamasını değerlendiren spor yazarı Fatih Doğan 3 ana soruna değindi: "Yabancı sınırlamasındaki süreç yeni başlamadı. Kamuoyu ve kulüp başkanlarının ani bir gelişmeymiş gibi algılaması ve Kulüpler Birliği'nin açıklama yapması şaşırtıcı. Federasyon 2 yıl önce bu kararı deklare etti. Yabancı sınırlaması faydalı olur mu? olmaz mı sorusuna gelirsek hep sayılara takıldığımızı düşünüyorum. Sayılara takılarak ana fikirden uzaklaştığımızı düşünüyorum. Peki ne yapmalıyız? Rakamlar 14 olur, 10 olur, 15 olur, sınırsız olur bunlardan önce sorulması gereken 3 tane soru var.

Birincisi Türkiye'ye giren yabancılara kriter uygulamalıyız. Bu kriterlerin standartlarını belirlemeliyiz. İngiltere gibi dünyanın en büyük ve en pahalı liglerinden bir tanesi şuanda kendi liginde oynatacağı yabancı oyunculara kriter uyguluyor. Örneğin Türkiye'den bir oyuncu gelecekse belli sayıda milli takımda oynama kriteri getiriyor. Önüne gelen her yabancı ligime gelemez diyor. Türkiye de yurt dışından gelecek oyunculara bir kriter getirmeli. İngiltere gibi A milli takım kriteri değil de ümit milli takım kriteri getirebiliriz. Sayılarını değiştirebiliriz. Belli bir yaş sınırı getirebiliriz. Böylelikle Türkiye'ye gelen yabancı oyuncuların kalitelerine bir standart getiririz. Beni rahatsız eden en büyük sorun neden bizim ülkemize standartsız yabancı girişi var? En iyisini de getiriyoruz. Bir bakıyorsunuz hiçbir yerde adı duyulmamış hiç olmamış oyunculara milyon eurolar veriyorlar ve bunları oynatmaya çalışıyorlar. Bu sefer ne oluyor. 14 yabancı konusu sıkıntı haline dönüşüyor. Bu yüzden önce kriter getirilmeli.

İkincisi teşvikten bahsediyoruz. Ülke futbolunun gelişiminden bahsediyoruz. Türk gençlerinin önünü açmaktan bahsediyoruz. Doğru bu kaygıyı hepimiz taşımalıyız ama çözüm ne olmalı? Yabancıyı kısarak mı bu işi yapabiliriz yoksa Türk oyuncuları kullanan, genç oyuncuları kullanan takımlara teşvik edici primler mi vermeliyiz? Örneğin Kayserispor 14 yabancı yerine 8 yabancı 6 yerli ile oynadığı zaman ona kazandığından çok daha iyi primler vermeliyiz. Bu şekilde cazip hale getirmeliyiz.

Üçüncü aşama ise yabancı oyuncuların Türkiye'de oynayabilmesi her oyuncunun bir lisans bedeli vardır. Federasyona bunu ödemek zorundalar. Bundan 4 yıl önce Fatih Terim bir proje açıklamıştı. Demişti ki 14 yabancı olacak geri kalan serbest olacak ama 14 yabancı hakkını kullanacak kulüplerin yüksek lisans bedelleri ödemesi lazım. Daha sonra kulüpler federasyona başvurdular ve dediler ki bu şekilde çok büyük paralar ödemek zorundayız ama 14 yabancıyı da kullanmak istiyoruz. Bu parayı ödeyemeyiz. Lisans çıkarma bedellerini düşürelim. Yüzde 80-70 civarında azalttılar. Bu şekilde havuzda toplanan para ve Türk futbolcuları oynatan kulüplere ödenecek teşvik parası azaldı ve cazip hale gelmedi. O yüzden benim görüşüm 14 yabancı kullanan kulüpler bedelini ödemeli.

Bu 3 ana temel problemi çözmeden 14 yabancıyı indirmek futbolun gelişimine zarar verir. Kulüplerin çoğu batar. Bu tartışmaları bitirmek için 3 ana meseleyi halletmeliyiz. Onu halledersek 14 mü olsun 10 mu olsun 6 mı olsun tartışması biter. 14 yabancıya karşı değilim ama sistem düzeltilmeden de bu sorunu çözebileceğimiz düşüncesinde değilim." dedi.

Röportaj - Müge Çakmak

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63