The Guardian, yayınladığı harita üzerinden Yunanistan'ın hayallerini suya düşürdü

The Guardian, Türkiye'nin en uzun kıyılara sahip olmasına rağmen, Atina'ın Ege'yi Yunan denizine çevirme çabasını harita ve uzman görüşleriyle sorguladı. Doğu Akdeniz'deki krize Meis Adası üzerinden bir yorum getirerek, Adanın büyüklüğü, statüsü, konumu ve anakaraya olan uzaklığı hesap edildi ve "Analistler, Uluslararası Adalet Divanı'nın Yunanistan'ın maksimalist konumunu desteklemeyebileceğini söylüyorlar" denildi.

12 Eylül 2020 Cumartesi 13:59
The Guardian, yayınladığı harita üzerinden Yunanistan'ın hayallerini suya düşürdü

İngiliz Guardian gazetesi, Türkiye'nin en uzun kıyılara sahip olmasına rağmen, Yunanistan'ın Ege'yi Yunan denizine çevirme çabasını harita ve uzman görüşleriyle sorguladı. Gazetenin politika editörü Patrick Wintour imzasıyla yayınlanan analizde, Doğu Akdeniz'deki gaz rezervleri üzerindeki kavganın, Libya, İsrail, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa'nın katılımıyla büyüdüğüne işaret edilerek, bunun NATO Türkiye ve Yunanistan arasında "deniz çatışması" endişesini arttırdığı belirtildi.

MACRON DERİNLEŞTİRDİ

Yazıda, "Kriz, son aylarda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Türkiye'nin giderek artan askeri dış politikasına karşı çıkması ve Türkiye'nin artık Akdeniz'de ortak olarak görülemeyeceğini söylemesi ile derinleşiyor. Macron, Yunan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis'e 18 Rafale jetinin satışı da dahil olmak üzere Fransız askeri desteği de teklif etti" denildi. Yazıda Türkiye'nin, BM tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni, Fransız destekli isyancı General Halife Hafter'in saldırısından koruduğu da hatırlatıldı.

WSJ, The Guardian ve El Pais'ten üç farklı Doğu Akdeniz yaklaşımı: Erdoğan güç kullanırsa!

ATİNA ENGELLEDİ

Yazıda Fransa'nın, (bölgede deniz hakkı olmamasına rağmen) Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na katılmak istediğine ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de büyük bir Türk karşıtı ağ yarattığına da işaret edildi. Almanya'nın "arabuluculuk" ve NATO'nun gerilimi düşürme çabalarına da değinilen yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Almanya Başbakanı Merkel'in isteği üzerine geçen ay Kıbrıs yakınlarındaki arama çalışmalarına ara verdiğini, ancak Yunanistan'ın Mısır'la deniz sınırı anlaşması yapması üzerine, çalışmaları yeniden başlattığına; NATO'nun teknik müzakereler başlatma çabasının da, Yunanistan'ın itirazı üzerine ertelendiğine işaret edildi. Yazıda, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne göre, münhasır ekonomik bölgelerin sınırları "kıta sahanlığı" temelinde belirlenmesine ve Türkiye'nin daha uzun bir kıyı şeridine sahip olmasına rağmen, Yunanistan'ın karasularını "12 mil" olarak iddia ettiği ve Ege Denizi'ni ekonomik olarak tamamen Yunan olduğunu savunduğu belirtilerek, Meis Adası'nın Türk kıyılarından sadece 2 kilometre, Yunan anakarasına ise 500 kilometre uzakta olduğuna dikkat çekildi.

LAHEY DESTEKLEMEZ

Yazıda, şöyle denildi: "Benzer anlaşmazlıklar yaşayan birçok ülkede olduğu gibi, her iki tarafı da tahkim girişiminde bulunmaya zorlayan analistler, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nın Yunanistan'ın maksimalist konumunu desteklemeyebileceğini söylüyorlar."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63