Tüm dünya peşlerine düştü! Tek çare Milli Muharip Uçağı

ABD ile Türkiye arasında F-35 bilmecesi devam etmesinin yanı sıra Rusların da yazılım konusunda Türkiye’ye ‘Hayır’ yanıtı vermesiyle gözler MMU'ya çevrildi.

19 Mayıs 2021 Çarşamba 13:40
Tüm dünya peşlerine düştü! Tek çare Milli Muharip Uçağı

Ekonomik olarak en geride kalan ülkeler dahi mutlaka savaş uçağı alıyor. Yemelerinden içmelerinden kesilerek alınan bu savaş uçaklarıyla satın alındıkları ülkelere uzun yıllar bağımlı kalıyorlar. Yedek parçadan pilot-teknisyen eğitimine, yazılıma kadar sürekli avuç dolusu para harcanıyor. Kendi savaş uçağınızı yapamadığınız sürece yakayı kaptırıyorsunuz. Türkiye de bu yönde attığı adımlarla dikkat çekiyor. Konuya ilişkin bugünkü köşesinde bir yazı kaleme alan Hürriyet'ten Uğur Cebeci, tek çarenin Milli Muharebe uçağını yapmak olduğunu belirterek, "Dünyanın dört bir yanındaki Türk mühendislerinden yararlanmak. Parayı pulu düşünmeden bu işi yapmak gerekiyor. Belirlenen tarihten bir yıl önce bile uçurulsa bütün dünyanın radarları üzerimize döner" ifadelerini kullandı.

İşte Uğur Cebeci'nin o yazısı:

Karada ya da denizde yapılan savaşlar mutlaka hava desteği ile desteklenmek zorunda. Hava sahalarını mutlaka korumak isteyen ülkelerin savaş güçlerinin en yeni ve en iyi savaş uçaklarına olmaları gerekiyor. Yani silahlarla donatılmış güçlü motorları olan ve gizli yetenekleri ile öne çıkan 5’inci nesil savaş uçakları sıralamada önde yer alıyor. Hava sahasını korumak isteyen her ülke, hava kuvvetleri filosunda en yeni ve en iyi savaş uçaklarına sahip olmalıdır. Şu anda, en yeni silahları, güçlü motorları ve gizli yetenekleri ile 5. nesil savaş uçakları en gelişmiş olanlar. Birçok ülke altıncı nesil savaş uçağı geliştirmek için çalışmalar yapıyor.

BELKEMİĞİ KONUMUNDA

Hali hazırda birçok ülke tarafından 6. nesil savaş uçakları geliştirmeye başlarken, dördüncü nesil savaş uçakları dünyada hava kuvvetlerinin çoğunluğunun belkemiği olmaya devam ediyor. Dördüncü nesil savaş uçakları, modern savaş alanında etkili bir savaş gücü haline getirmek için yeni teknolojiyle yükseltilebilir. Bu uçaklar genellikle 4+ veya 4++ nesil savaş jetleri olarak adlandırılır. Motor gücü, gelişmiş silah sistemleri yüksek performanslı avionikleri, ileri düzeyde uçuş kontrol ekipmanları, düşman radarlarına görünmeme gibi yetenekleri en iyi savaş uçakları sıralamasının ana başlıklarını oluşturuyor.

BAYRAK HEYECANI

Uzun yıllar önce Singapur Havacılık fuarında F35 uçağının kokpit mock-up’ına bindim. Gövde altına doğru projeye katılan ülkelerin bayrakları vardı. Türk Bayrağı’nı görünce de çok heyecanlanmıştım. Nerden nereye. Uçak yapıldı, biz projeye katkı olarak vermemiz gereken paraları ödedik. Türk Bayraklı olarak teslime hazırlanan uçakları da gördük. Ama ABD uçakları vermedi. Türkiye hala üstün kalitede birçok parçayı bu uçak için üretiyor, henüz bu durdurulmadı. Tanesi 100 milyon doların üstünde olan uçaklar için sanırım ölüp bitmiyoruz. Türkiye bir yolcu uçağı yapmak yerine beşinci nesil ve belki daha fazlası kendi savaş uçağını MMU’yu gerçekleştirmek için çaba harcıyor.

HAREKET KABİLİYETİ

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir bu projenin en sıkı takipçisi. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Türkiye’nin dahi çocuğu İHA ve SİHA yapımcısı Selçuk Bayraktar’a katılıyorum. Tam olarak böyle olmasa da çok benzeri bir cümle ile, “Verilmemesi belki de daha iyi olur” dedi. Çok haklı, o uçağı aldığınızda yazılımı size belli noktalar arasında sınırlı hareket kabiliyeti veriyor. Öyle çok başınızın sıkıştığı bir çok yerde kullanamıyorsunuz. Ruslardan yeni nesil savaş uçağı alalım dedik. Kendi milli yazılımımızı yüklemek istedik. Onlardan da ‘hayır’ cevabı geldi. Tek çare hızlı şekilde Milli Muharebe uçağımızı yapmak. Dünyanın dört bir yanındaki Türk mühendislerinden yararlanmak. Parayı pulu düşünmeden bu işi yapmak gerekiyor. Belirlenen tarihten bir yıl önce bile uçurulsa bütün dünyanın radarları üzerimize döner.

İŞTE EN GELİŞMİŞ 5 SAVAŞ UÇAĞI

1) LOCKHEED MARTİN F-35 YILDIRIM II

LOCKHEED MARTİN F-35 YILDIRIM II

Savaş Jetleri konusundaki uzmanlardan bazıları onu seviyor, bazıları ondan nefret ediyor. Kimse F-35’in en gelişmiş ve en yetenekli savaş jetlerinden biri olduğunu inkâr etmiyor. İlk varyantları her türlü sorunla kuşatılmışken, ABD bu uçağı geliştirmek için milyarlarca dolar harcadı ve birçok test yapıldı. Yine de 800’den fazla sorun yaşadığı iddiaları ortada. Uçağın üç farklı çeşidi bulunuyor. F-35A; temel geleneksel avcı uçağı, F-35B; kısa kalkış ve dikey iniş için bir varyant, F-35C; ABD Donanması’nın F / A-18 savaş uçağının yerini almak üzere tasarlanmış uçak gemisi çeşidi.

2) CHENGDU J-20

CHENGDU J-20

Mighty Dragon olarak da bilinen J-20, en son gizlilik teknolojisini kullanan, en gelişmiş Çin savaş uçağı. Dünyada hizmete giren ikinci 5. nesil savaş uçağı ve Çin’in yakın zamanda kendi gelişmiş savaş uçağını geliştirmeye başlamasıyla daha da etkileyici bir başarı elde edilmiştir. Gerçek yetenekleri yalnızca en yüksek rütbeli Çinli yetkililer tarafından bilinen ve yakından korunan bir sırdır. Bununla birlikte, Çinin sürekli olarak J-20’lerini yükseltmeye devam ettiğini söyleyebiliriz. Son zamanlarda, bunun için yeni ve güçlü yerli yapım motorlar geliştirildi ve ayrıca yeni, daha gelişmiş varyantların olduğuna dair ipuçları da var.

3) SUKHOİ SU-57

SUKHOİ SU-57

Su-57 Felon, F-22’nin Rus cevabı konumundadır. Su-27 ve Su-30 ailesinin yakın muharebe etkinliğini düşük radar görünürlüğü ve diğer beşinci nesil savaş uçağı özellikleriyle birleştiren ülkenin ilk gizli uçağı. Maliyeti yeni savaş uçaklarından çok daha düşük olmasına rağmen, Su-57’nin geliştirilmesinde gecikmeler yaşandı. Seri üretimi 2020’de başladı ve 2021’de Rus Hava Kuvvetleri bu inanılmaz savaş uçağının ilklerini kullanıyor. Ayrıca Rusya şu anda onun için yeni motor geliştiriyor. Bu nedenle yakın gelecekte Su-57 daha da gelişmiş ve hatta havada daha ölümcül olacak.

4) LOCKHEED MARTIN F-22 RAPTOR

LOCKHEED MARTIN F-22 RAPTOR

F-22 Raptor, ilk beşinci nesil savaş uçağı. Var olan en gizli savaş uçağı olmaya devam ediyor. Üretimi, yüksek maliyet nedeniyle 2011 yılında durdurulsa da rakipsiz it dalaşı kabiliyeti ile dgörsel menzil dışı savaşlar için en ölümcül savaş jetlerinden biri olmaya devam ediyor.

5) SHENYANG FC-31

SHENYANG FC-31

FC-31, Çin’in en yeni 5. nesil savaş uçağı. J-20’nin hafif manevra kabiliyetine sahip bir muadili olarak veya Çin’in uçak gemileri için yeni bir savaş uçağı olarak yakında Çin ordusuna tanıtılacak. Pek çok 5. nesil savaş uçağından daha hafif ve daha basit olan FC-31, yine de çok gelişmiş olup birçok inanılmaz yetenekleri sunuyor. Henüz tanıtılmadığı için, yine de kendini kanıtlaması gerekiyor.

KAYNAK: HÜRRİYET/UĞUR CEBECİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63