Türk mallarına alternatif bulamayınca Suudi iş insanları bakın ne yaptı?

Suudi Arabistan'ın Türk mallarına uyguladığı örtülü boykot kararı sonrası iş insanları Türk mallarına diğer ülkeler üzerinden ulaşmaya çalışıyor.

01 Nisan 2021 Perşembe 14:47
Türk mallarına alternatif bulamayınca Suudi iş insanları bakın ne yaptı?
  • Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye yönelik üstü örtülü boykot uygulamasına karşın Suudi iş insanları Türk mallarına ulaşmak için her yolu deniyor.

  • Türk mallarını bu ülkeye götürmek isteyen iş insanları, Türk ürünlerini bulmakta zorlandıklarını ve ürünlerin karaborsaya düştüğünü dile getiriyor.

  • Bazı Suudi iş adamları daha iyi alternatifleri bulunmayan Türk mallarını almak için yetkililere serzenişte bulunurken konuyu bugün Dünya Ticaret Örgütü gündemine getirmesi bekleniyor.

Reuters haber ajansı, Suudi Arabistan'ın bir süredir Türk mallarına yönelik resmi olmayan boykotuna karşın Türk ürünlerinin çevre ülkelerden Körfez ülkesine getirildiği belirtiliyor.

Ajansın bir diplomat ve tüccarlara dayandırdığı haberine göre çevre ülkelerden alınan gümrük belgeleri ve ürünlerdeki "Made In Turkey" etiketinin kaldırılmasıyla Türk malları Suudi Arabistan'a giriyor. Ajansa konuşan bir şirket sözcüsüne göre Suudi Arabistan pazarına bağlı olan bazı firmalar üretim hatlarını yeniden yönlendirerek mal satışına devam ediyor.

Türkiye Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat açıklamasında üreticilerin kumaşları 'son rötuşlar' için Suudi Arabistan'a göndermeden önce Bulgaristan veya Sırbistan'a göndermeyi düşündüklerini açıkladı.

PRENS FAYSAL 'BİLMİYORUM' DEMİŞTİ

Kasım ayındaki G-20 zirvesinde Suudi Prens Faysal "Gayriresmi bir boykot uygulandığına dair çok fazla konuşma var. Böyle bir şey var mı yok mu bilmiyorum. 'Boykot' olduğunu destekleyen herhangi bir veri görmedim, bu yüzden gerçekten bilmiyorum" cevabını vermişti.

BOYKOT ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı Ajlan al-Ajlan sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Türk hükümetinin hükümetimize, ülkemize ve vatandaşlarımıza yönelik süregelen saldırgan tutumu nedeniyle Türkiye'ye dair, ithalat, yatırım ya da turizm olsun her şeye boykot uygulamak her Suudi tüccar ya da tüketicinin sorumluluğudur" ifadelerini kullanmıştı

İHRACAT RAKAMLARI İKİ AYDA YÜZDE 93 AZALDI

Resmi rakamlara yılın ilk iki ayında Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatı yüzde 93 azalarak 38 milyon dolara inerken bir önceki yıla elektronik, mücevher ve otomotiv ürünlerindeki ihracat yüzde 90'ın üzerinde azaldı.

TÜRK ÜRÜNLERİ KARABORSADAN SATILIYOR

Reuters, bu tablo karşısında Türkiye'nin Umman ve Lübnan gibi Körfez ülkelerine yapılan ihracatta ise yüzde 200 ila 400 arasında ihracat artışına dikkat çekerken, bölge ticaretinde karaborsa pazarı oluştuğunu iddia etti. İsmini açıklamak istemeyen ve Suudi Arabistan'a inşaat malzemeleri getiren bir ithalatçı, "Brokerların Türk mallarını başka limanlara götürdüğü ve belgeleri ücret karşılığında Çin'den veya Avrupa'dan geliyormuş gibi görünecek şekilde değiştirdiği bir karaborsa ortaya çıkmaya başladı". dedi

DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ'NÜN GÜNDEMİNE TAŞINACAK

İsminin açıklanmasını istemeyen bir diplomat ise, Suudi tüccarların geçen gümrükte biriken mallar nedeniyle milyarlarca riyal kaybettiğine dikkat çekiyor. Bazı Suudi iş adamlarının daha iyi alternatifleri bulunmayan Türk mallarını almak için yetkililere serzenişte bulunduğu belirtilen haberde konunun bugün Dünya Ticaret Örgütü toplantısında gündeme geleceği de ifade edildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63