Türkiye hakkında kırmızı bülten çıkarmıştı: Dahlan kimdir?

Bölgede Türkiye karşıtı adımlar atan BAE ile ilgili geçtiğimiz günlerde iki önemli gelişme yaşanmıştı. Mossad Başkanı BAE'yi ziyaret etti ve Türkiye BAE'nin vurucu gücü olarak çalışan Dahlan içni kırmızı bülten çıkardı. Habertürk gazetesi yazarı Serdar Turgut, bugünkü yazısında 15 Temmuz gecesi FETÖ elebaşı Gülen ile de irtibat halinde olduğu düşünülen Dahlan'la ilgili önemli bilgiler verdi.

25 Ağustos 2020 Salı 18:44
Türkiye hakkında kırmızı bülten çıkarmıştı: Dahlan kimdir?

Türkiye'ye karşı provokatif adımların destekçisi olan ve düşmanlığını gizleme ihtiyacı duymayan BAE ile ilgili geçtiğimiz günlerde iki önemli gelişme yaşanmıştı. Birincisi Mossad Başkanı'nın ziyareti, diğeri ise Türkiye'nin BAE'nin vurucu gücü olarak çalışan Muhammed Dahlan hakkında kırmızı bülten çıkarması.

Habertürk gazetesi yazarı, bugünkü köşesinde Dahlan'a dair önemli bilgiler verdi. Turgut'un yazısı şöyle:

Geride bıraktığımız günlerde birbiriyle aslında bağlantılı olan iki gelişme oldu.

Mossad Başkanı Yossi Cohen ziyaret için BAE’ye gitti.

Diğer gelişme de tüm bölgemizde BAE’in vurucu gücü olarak çalışan Muhammed Dahlan hakkında Türkiye'nin kırmızı bülten çıkarmasıydı.

Bu Dahlan’ın kim olduğunu ve neler yaptığını Türkiye iyi anlamalı ki şu anda bölgemizde yaşanan gelişmeleri de iyi kavrayabilsin.

Bu nedenle onun yaptıkları hakkında 2018 yılında Washington’dan yazmış olduğum şu yazının tekrar okunması gerekecek. Yazı Erdoğan’ın bir körfez gezisine çıkmasından önceki günlere denk düşmüş o tarihte:

"Şu anda yönetim içinde olmasalar da yıllardır bölgeden sorumlu olup halen de bağlantıları süren Amerikalı uzmanlar, işin içinde İsrail’in de bulunduğu çok büyük bir operasyonun şu anda sürdürülmekte olduğunu bu yüzden Erdoğan’ın körfez gezisinin bölge ve Türkiye açısından çok kritik olduğunu vurguladılar.

Bana anlatılan hayli karmaşık da olan operasyonun esasları şöyle:

1- Operasyonun merkezinde aslında İsrail ve ABD’nin ortak oluşturduğu ‘Hamas Planı' var.

Hamas’ı Mısır’a yaklaştırıp onun kontrolüne çekip pasifize etmek için Birleşik Arap Emirliği'nin aracı olduğu bir harekat düzenlendi.

2- Yıllar önce Gazze’den çıkarıldıktan sonra BAE’ye kaçan Muhammed Dahlan (El Fetih’in önde gelen isimlerinden) Dubai veliaht prensinin önemli danışmanı oldu. Aynı zamanda Suudi Arabistan'ın veliaht prensi Muhammed bin Salman ile de yakın ilişkileri var. İşte bu Dahlan, Mısır’ın Hamas operasyonunu yürüten kişi.

3- Muhammed Dahlan’ın aynı zamanda 15 Temmuz darbesi öncesinde FETÖ çetesi lideri ile de bağlantı kurup darbe girişimine para yardımı da yaptığından da şüpheleniliyor.

4- Amerikan kaynaklarına göre başkan Trump’ın Suudi Arabistan gezisinden hemen sonra Katar’a yönelik ilan edilen ambargonun esas hedefi Hamas’ı zayıflatmaktı.

Katar’a ambargo için ileri sürülen nedenler arasında isim verilerek Hamas’a verdiği desteği çekmesi isteği yer alıyor. Bunu Suudi Arabistan ile gizli görüşmeleri sürdüren İsrail’in özellikle bastırdığı söyleniyor.

Katar konulan şartları hiçbir zaman kabul etmedi ama Hamas’a yapmakta olduğu finansal yardımı da kesilmiş dedirtecek kadar azalttı.

5- İsrail’in Gazze üstünde baskıları zaten sürerken bir de Katar’dan gelen yardımın azalması Hamas yönetimini çok zor duruma soktu. İşte bu aşamada Dahlan devreye girerek duruma Mısır’ın yardımcı olabileceğini söylemeye başladı. Hamas da belki bir çıkış yolu olur diye Mısır Devlet Başkanı Sisi ile görüşmelerin önünü açtı.

6- İsrail Gazze’ye verdiği elektriği de kesmişti. Dahlan’ın devreye girmesiyle birlikte elektriği Mısır sağlamaya başladı.

Bunları bana anlatan buradaki kaynaklar Hamas ile sıcak ilişkileri olan, Müslüman Kardeşlere de sempatiyle yaklaşan Türkiye’nin bu son operasyona nasıl tepki vereceğinin Amerika’da merakla beklendiğini ve bunu Cumhurbaşkanı'nın çıkacağı körfez gezisinde görüleceğini söylediler. Yine aynı kaynaklar Türkiye’den sert tepki gelmesinin de beklenmemesi gerektiğini de eklediler.

Aynı kaynaklar 'Aslında Türkiye şu anda tepki verip bu kavgada taraf olmasa daha iyi olur, çünkü Araplar'ın genelde tartışmalarında hep olduğu gibi bunlar sonunda aniden aralarında anlaşır ve Türkiye ortada kalabilir' uyarısını da yaptılar."

KAYNAK: HABERTÜRK

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63