Türkiye’deki ormanlar Anayasa güvencesi altında

Bugün yüzölçümünün yüzde 29’si ormanlarla kaplı olan Türkiye’de, yüzde 90’ı insan kaynaklı olan yılda 2000’den fazla orman yangını yaşanıyor. Bu yangınlar sonucunda da ortalama 7000 hektarlık alan zarar görüyor. Orman Genel Müdürlüğü tarafından aynı yıl içerisinde rehabilite edilerek yeniden ağaçlandırılan bu alanlar aynı zamanda Anayasa’nın 169. Maddesi ile güvence altında bulunuyor.

11 Eylül 2020 Cuma 00:00
Türkiye’deki ormanlar Anayasa güvencesi altında

Yanan orman arazilerinin farklı bir amaç için kullanılmasına müsaade etmeyen ve bu alanların yeniden ağaçlandırılmasına hükmeden Anayasa’nın 169.Maddesi;

 

 

“Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz.

 

 

Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz” diyor. 

Yanan her alan orman değil

İnsan ihmali, kasıtlı veya yıldırım gibi doğal koşullar sonucunda her yıl yaşanan yangınların hepsi ormanlık arazilerde gerçekleşmiyor. Bu yangınların önemli bir kısmı da örtü yangını olarak nitelendirilen ve orman vasfı olmayan makilik alanlarda gerçekleşiyor.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63