Türkiye'ye çağrıda bulundular: Bize de el uzatın, bu ülkemize büyük katkı sağlayacaktır

Kenyalı gazeteci Aggrey Mutambo, Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kenya'ya da el uzatması gerektiğini yazdı. Mutambo'nun yazısında görüşlerine yer verdiği Afrikalı uzmanlar da Türkiye'nin Afrika'da yerel değerlere önem vererek ortaklık kurduğunu ve Türkiye ile iş birliğinin Kenya'ya büyük fayda getireceğini söyledi.

23 Şubat 2021 Salı 17:22
Türkiye'ye çağrıda bulundular: Bize de el uzatın, bu ülkemize büyük katkı sağlayacaktır

Kenya'nın en büyük medya grubu Nation'un diplomasi yazarı olan Aggrey Mutambo, Türkiye'nin Kenya'ya el uzatması için çağrıda bulundu.

Türkiye'nin Somali'de çok önemli işler yaptığının altını çizen Mutambo Somali'de hem mevcut hükümetin hem de muhaliflerin hemfikir olduğu belki de tek konunun Türkiye'nin dostluğu olduğunu vurgulayarak, "Türkiye Somali'de insani yardım ve güvenlik desteği için yaklaşık 1 milyar dolar harcadı. Uzmanlar, Türkiye'nin Somali ve bölgedeki daha derin rolünün, geçen Aralık'ta diplomatik baplarını kesen Kenya ile Somali arasındaki ilişkileri yeniden inşa etmeye ikna etmede yararlı olabileceğini düşünüyor" ifadelerini kullandı.

Yazıda Afrika Politika Enstitüsü'ne bağlı Horn Center for Security Analysis'in ev sahipliğinde düzenlenen panel tartışmasında gözlemcilerin, Türkiye'nin Afrika Boynuzu'nun tüm ülkeleriyle görünen iyi ilişkilerinin değerli olabileceği konusunda fikir birliğine vardıkları da belirtildi.

Makalede şu konulara da değinildi:

USIU-Afrika Uluslararası Hukuk ve İnsancıl Hukuk Müdürü Wangeci Chege "Türkiye'nin kendisini Afrika'ya yerleştirme şekli çok stratejik. Somali'de önümüzdeki yirmi yıl için en büyük limanı işletiyorlar. Somali için güvenlik eğitimine de katılıyorlar. Kenya, bu önemli etki alanlarını hedef alarak Türkiye ile ilişki kurabilir. Güvenlik sektöründe ortak eğitim fırsatları olduğunu görüyorum, bu da Türkiye için güvenlik güçlerinin eğitimi konusunda Kenya ile işbirliği yapma fırsatı" değerlendirmesini yaptı.

Nairobi Üniversitesi Diplomasi Öğretim Üyesi Dr. Patrick Maluki ise "Türkiye'nin Somali'deki etkisi çok önemli. Bunu sınır anlaşmazlığımızda arabuluculuk için kullanabiliriz" diyerek, Somali'nin Kenya'ya deniz sınırı nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açtığı davaya atıfta bulundu. Dava Mart ayında görülecek, ancak arabuluculuk seçenekleri tamamen reddedilmiş değil.

Maluki ayrıca Kenya'nın Türkiye ile sıkı bir ilişki geliştirmesine ihtiyaç duyacağını ve bu sayede Kenya’nın bölgede bir barış adası olarak pazarlanabileceğini söyledi.

Uluslararası siyaset bilimi uzmanı Ahmed Hashi de benzer konularda hemfikir. Hashi "İş birliği bölgemizin geleceğidir, tecrit değil. Çünkü bildiğimiz ulus-devlet artık halkımız için pek bir şey ifade etmiyor. Türkiye, Afrika'nın sorunları için yerel çözümleri destekliyor ve insani müdahaleleri bir etki aracı olarak kullanıyor" yorumunda bulundu.

"Türkiye'nin Afrika'daki büyükelçilik sayısı 2002'de sadece 12'yken 2020'de bu sayı 44'e yükseldi. Türkiye, kıtanın en büyük büyükelçiliğini kurduğu Kenya ve Somali dahil tüm Afrika Boynuzunda bağlar kurdu. Erdoğan, Afrika'yı ilk ziyaret ettiği 2005 yılından bu yana, 2016'da Kenya da dahil olmak üzere 28 Afrika ülkesini gezdi. 2003'te 5,4 milyar dolar olan Türkiye’nin Afrika ile ticareti 25,6 milyar dolara çıktı."

KAYNAK: HABER7 / DETAY HABER

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63