Yolcu uçağını savaş jetleri ile zorla indirip gözaltına aldılar! AB ve NATO'dan ilk tepki

AB ve NATO, Yunanistan'dan Litvanya'ya giden yolcu uçağının 'bomba ihbarı' bahanesiyle Belarus'ta indirilip Belaruslu muhalif gazetecinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

23 Mayıs 2021 Pazar 23:32
Yolcu uçağını savaş jetleri ile zorla indirip gözaltına aldılar! AB ve NATO'dan ilk tepki

Avrupa Birliği (AB) ve NATO, Belarus'un Ryanair'e ait bir yolcu uçağını "bomba ihbarı yapıldığı gerekçesiyle başkent Minsk'e indirmesine ve ardından uçakta bulunan Belaruslu muhalif bir gazeteciyi gözaltına alması"na sert tepki gösterdi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medyadaki paylaşımında, Yunanistan'dan Litvanya'ya giden uçağın Belarus'un başkenti Minsk'e indirilmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

Roman Protaseviç

Michel, olayın Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü tarafından soruşturulmasını istedi.

Başkan Michel, daha sonra yaptığı açıklamada ise uçağın "zorla indirilmesini" ve muhalif gazeteci Roman Protaseviç'in gözaltına alınmasını şiddetle kınadığını bildirdi.

Roman Protaseviç

Belarus makamlarına Protaseviç'in derhal bırakılması çağrısında bulunan Michel, "AB liderleri, yarınki AB Konseyi Toplantısında eşi görülmemiş bu olayı ele alacak. Bu olay sonuçsuz kalmayacak." ifadesine yer verdi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Atina-Vilnius seferini yapan uçağın Minsk'e "zorla indirilmesinin kabul edilemez olduğunu" belirtti.

Von der Leyen, Uluslararası hava ulaştırma kurallarının ihlalinin sonuçları olması gerektiğini ifade etti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, von der Leyen gibi olay için "kabul edilemez" değerlendirmesinde bulundu ve yolcularla uçağın selametinden Belarus'un sorumlu olacağını kaydetti.

Roman Protaseviç

- NATO ULUSLARARASI SORUŞTURMA İSTEDİ

Uçağın indirilmesi hakkında NATO'dan da açıklama geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, uçağın indirilmesi ve muhalif Roman Protaseviç'in gözaltına alınmasıyla ilgili gelişmeleri yakından izlediklerini bildirdi.

Stoltenberg, "Bu, uluslararası soruşturma gerektiren ciddi ve tehlikeli bir olay." ifadesini kullandı.

SAVAŞ JETLERİ İLE ZORLA İNDİRİLDİ

Belarus'ta, Yunanistan'dan Litvanya'ya giden uçağa bomba ihbarı gerekçesiyle acilen indirildikten sonra yolcular arasında terör olaylarına karıştığı gerekçesiyle aranan bir gazeteci gözaltına alınmıştı. Güvenlik nedeniyle Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun talimatıyla uçağa eşlik etmek üzere bir Mig-29 savaş uçağının kaldırıldığı açıklanmıştı.

Aramalar sonucunda bomba ihbarının asılsız çıktığı kaydedilmiş, uçak Minsk havaalanından ayrılarak Vilnius'a gitmişti.

POLONYA, UÇAK KRİZİ SONRASI BELARUS MASLAHATGÜZARINI DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞIRDI

Polonya, Atina'dan Vilnus'a giden Ryanair yolcu uçağının Belarus'a zorla indirilmesi üzerine Belarus’un Varşova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Aleksander Czesnowski'yi Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Yunanistan'ın başkenti Atina'dan Litvayna'nın başkenti Vilnius seyahat etmekte olan Rynair'e ait yolcu uçağının Belarus'un başkenti Minsk'e zorunlu iniş yaptırılmasının ardından Polonya, Belarus Varşova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Aleksander Czesnkowsi'yi acil olarak Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Polonya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, görüşmede Polonya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Marcin Przydacz'ın Belaruslu diplomata Rynair'in Polonya'da kayıtlı olan şirketine bağlı yolcu uçağın zorla indirilmesini protesto ettiklerini aktardığı bildirildi.

“HEM HAVA TRAFİĞİ, HEM DE YOLCU VE MÜRETTEBATIN HAYATI TEHLİKEYE ATILMIŞTIR”​

"İçinde çok sayıda Avrupa vatandaşının bulunduğu Atina-Vilnus seferini yapan uçağın güvenlik prosedüründen faydalanarak patlayıcı madde bulunduğu bahanesiyle Minsk'e zorla indirilmiş, sonrasında Belaruslu muhalif gazeteci Raman Paratasevich'in gözaltına alınmıştır. Bu tip eylemler devlet terörü eylemi özelliği taşımaktadır" denilen açıklamada, Belarus’un uçağın kaptanının yetkilerinin kısıtlamak suretiyle hem hava trafiğini, hem de yolcu ve mürettebatın hayatını tehlikeye attığı belirtildi.

Uluslararası yetkili kuruluşlar nezdinde olayın tüm yönleriyle derhal açıklığa kavuşturulması gerektiği kaydedilen açıklamada, uluslararası toplumun bu tip eylemler karşısında kararlı bir yanıt vermekten kaçınmaması gerektiği ifade edildi.

"SİVİL UÇAĞIN KAÇIRILMASI EMSALİ OLMAYAN BİR DEVLET TERÖRÜ”

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ise yaptığı açıklamada, "Belarus'un yolcu uçağını kaçırmak suretiyle gazeteci Raman Paratasevich'i gözaltına almasını şiddetle kınıyorum" dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile yaptığı görüşmede yarınki zirvede uçağın zorla indirilmesinin ele almalarını önerdiğini belirten Morawiecki, söz konusu zirvede Aleksandr Lukaşenko rejimine yönelik acil yaptırımların görüşülmesini de tavsiye etti. Morawiecki, "Sivil uçağın kaçırılması emsali olmayan bir devlet terörü eylemi, bu eylem cezasız kalamaz" dedi.

- AB, BELARUS'A YAPTIRIMLAR UYGULUYOR

AB ile Belarus arasındaki ilişkiler son dönemde gergin seyrediyor. Belarus'ta Ağustos 2020'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko kazandıktan sonra "seçimlere hile karıştırıldığı" iddiasıyla protesto gösterileri başlamıştı.

Rus istihbaratı Belarus’ta askeri darbe planladığı iddia edilen kişileri yakaladı

Lukaşenko'nun meşruiyetinin bulunmadığını savunan ve seçimin sonucunu tanımayan AB, sonucu protesto eden göstericilere şiddet ve muhalefete baskı uygulandığı gerekçesiyle Lukaşenko'nun da aralarında bulunduğu bazı Belaruslu üst düzey yetkililere ve firmalara karşı yaptırım kararları almıştı.

KAYNAK: AA, İHA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63