HAK ARAMANIN YENİ YÖNTEMİ 

ARABULUCULUK

Davaların beklenenden uzun sürmesi,tazminat ve alacak hakkını tahsil etmek için dava açan mağdurların en çok yakındığı konuların başındadır.Adliyelerdeki olağanüstü iş yoğunluğu nedeniyle duruşmaların ortalama 3-5 aylık sürelerle ertelenmek durumunda kalınması,davalardaki birtakım delillerin toplanmasındaki güçlükler,karşılıklı itirazlar nedeniyle nihai kararların gecikmesi başta olmak üzere bir çok nedenle yargılamalar uzun yıllar devam edebilmekte,taraflar yüksek meblağlara ulaşan yargılama giderlerini ödemek durumunda kalmaktadır.

Tam da bu noktada aslında Amerika ve Avrupa ülkelerinde uzun yıllarından beri başarılı bir şekilde uygulanan Arabuluculuk sistemi bizim hukukumuzda da yerini almıştır.Arabuluculuk kısaca ,taraflar arasındaki hukuksal ihtilafın,Adalet Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, tarafsız, bağımsız 3. Kişinin moderatörlüğünde sulh yoluyla çözülmesi sistemidir.Arabulucu,hakim yada hakem olmayıp,tarafları aynı masa etrafında buluşturarak gerçek ihtiyaçları ortaya çıkaran , profesyonel yöntemlerle karşılıklı mutabakatın gerçekleşmesine aracı olan bir uzmandır.

Arabulucu, önüne gelen ticari ihtilafı en geç 8 hafta ,işçi-işveren uyuşmazlıklarını ise 4 hafta içinde sonuçlandıracağından,taraflar, hem zamandan hem de masraftan tasarruf edecektir.Bu sayede mağdur vatandaşlar, adalet arayışında  ‘Geç olsun ama güç olmasın’  temennisini terk edip, ‘Geç de olmasın,güç de olmasın’ diyebilmenin ferahlığını yaşayacaklardır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63