Columbia Üniversitesinde öğrencilerin Gazze'deki soykırımı destekleyen şirketlere sağladığı mali yatırımlara tepki göstermek için kampüsün bahçesinde başlattıkları oturma eylemi, dünyanın dört bir yanındaki öğrenciler için ilham oldu.

ABD'den Avustralya'ya, Fransa'dan Mısır'a kadar birçok ülkede binlerce öğrenci, Filistin'le dayanışma amacıyla kendi üniversitelerinde gösteriler başlattı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurmasını isteyen öğrenciler, Gazze'de ateşkes çağrılarına destek verilmesini ve İsrail'e silah tedarik eden şirketlerin boykot edilmesini talep ediyor.

GÖSTERILERİN BAŞLADIĞI COLUMBİA ÜNIVERSİTESİNDE İSTİFA ÇAĞRISI

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, ülkede üniversite eylemlerinin yayılmasına önayak olan Columbia Üniversitesini ziyaret etti.

Johnson, kampüsteki Filistin'e destek gösterilerini "nefret ve antisemitizm" şeklinde niteleyerek, protestoları sonlandıramaması durumunda Rektör Nemat Minouche Shafik'in istifa etmesi çağrısında bulundu.

Kampüsteki protestoların kontrol altına alınmaması durumunda Başkan Joe Biden'ın yetkisini kullanarak Ulusal Muhafızları devreye sokması gerektiğini savunan Johnson'ın konuşması sık sık öğrencilerin yuhalamaları ile kesintiye uğradı.

Columbia Üniversitesindeki Yahudi öğrenciler ise Johnson'ın sözlerini yalanlayarak, Filistin destekçisi protestoların antisemitik bir tehdit oluşturmadığını savundu.

TEXAS ÜNİVERSİTESİ

Filistin'e destek gösterisi düzenleyen ABD'deki Texas Üniversitesi öğrencilerine güvenlik güçleri sert müdahale etti.

Texas Üniversitesindeki İsrail karşıtı protestoda gözaltına alınan kişi sayısı artıyorTexas Üniversitesindeki İsrail karşıtı protestoda gözaltına alınan kişi sayısı artıyor

İsrail karşıtı gösteriye katılan 200 kadar öğrenci üniversitenin Austin yerleşkesinde toplandı. Polis ilk aşamada, grubu yönlendirdiğini iddia ettiği 17 kişiyi, daha sonra toplam 34 kişiyi gözaltına alırken, atlı birliklerin de dahil olduğu güvenlik güçleri ile öğrenciler arasında arbede yaşandı.

Polisin "dağılın" uyarılarına rağmen üniversite bahçesine oturarak eylemlerine devam eden öğrenciler, güvenlik güçleri tarafından çembere alındı.

Texas Valisi Greg Abbott ise sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, kalabalık dağılana kadar protestocuların gözaltına alınmaya devam edileceğini kaydetti.

Abbott, "Bu protestocuların yeri hapishane. Texas'ta antisemitizme müsamaha gösterilmeyecektir, nokta. Texas'taki herhangi bir üniversitede nefret dolu, Yahudi karşıtı protestolara katılan öğrenciler okuldan atılmalıdır." ifadelerini kullandı.

MARYLAND ÜNİVERSİTESİ

ABD'de başkent Washington'a yarım saatlik mesafedeki Maryland Üniversitesinden bir grup öğrenci, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki amacıyla üniversite kampüsünün bahçesinde eyleme başladı.

Yüzden fazla öğrencinin katıldığı ve aralarında farklı din ve etnik kökene mensup öğrencilerin bulunduğu grup, Gazze'de acil ateşkes için sloganlar attı.

GÜNEY CALİFORNİA ÜNİVERSİTESİ

ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Güney California Üniversitesinde polis, öğrencilerin kampüsün belli bölgelerine çadır kurmasına izin vermedi.

Göstericilerin dağılması için uyarılarda bulunan polis, gün içinde halen gösterilerine devam eden bir grup öğrenciyi gözaltına aldı. Polis daha sonra üniversitenin ana kampüsünü halkın kullanımına kapattı.

CALİFORNİA BERKELEY ÜNİVERSİTESİ

ABD'deki California Berkeley Üniversitesinde öğrenciler, Gazze'deki savaşın sona erdirilmesi ve üniversite yönetiminin İsrail’e destek veren şirketlerle ilişkilerini kesmesi talebi ile üniversite kampüsünde "dayanışma kampı" kurdu.

Öte yandan, Üniversite Sözcüsü, üniversitenin yatırım politikalarını değiştirmeye yönelik bir planları olmadığını söyledi.

PİTTSBURGH VE BROWN ÜNİVERSİTELERİ

ABD'deki Pittsburgh Üniversitesinde öğrenciler, üniversite yönetimini İsrail'i finanse eden kişi ve kurumlarla mali ilişkilerini kesmeye çağırdı.

Gösteriyi düzenleyen Sam Weiner, üniversite yönetimi taleplerini karşılayana kadar gösterilere devam edeceklerini söyledi.

ABD'deki Brown Üniversitesinden yaklaşık 80 öğrenci, kampüste kamp kurarak üniversitenin İsrail bağlantılı şirketlerle işbirliğini kesmesini talep etti.

AVUSTRALYA'DAKİ SYDNEY ÜNİVERSİTESİ

Avustralya'da Sydney Üniversitesinde yüzlerce Filistin destekçisi öğrenci, kampüste çadırlar kurarak İsrail'in Filistin'e saldırılarını protesto etti.

Öğrenciler, kampüse kurdukları çadırların üzerine "Nehirden Denize", "Silah üreticileriyle ilişkileri kesin", "Özgür Filistin" ve "İlk Columbia sırada USYD (University of Sydney)" ifadeleri yer aldı.

Avustralyalı Senatör David Shoebridge'in de katıldığı protestoda, yüzlerce öğrenci üniversitenin, "İsrail üniversiteleri ve silah üreticileriyle bağlarını kesmesini" talep etti.

FRANSA'DA SCIENCES PO

Fransa'nın en prestijli okullarından Sciences Po'da öğrenciler Filistin'e destek gösterisi düzenledi.

Okulun bahçesinde çadır kuran öğrenciler, "(Fransa Cumhurbaşkanı) Macron istemese de Filistin'in onuru ve öldürülenler için biz buradayız" sloganları attı.

"Gazze'de Üniversite Kalmadı" yazılı afiş taşıyan öğrenciler, Gazze'de aylardır devam eden zulmü kınamak için harekete geçtiklerini kaydetti.

MISIR'DA KAHİRE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ

Mısır'daki Kahire Amerikan Üniversitesinde öğrenciler, Filistin destekçisi gösteri düzenledi.

Üniversite yönetimini İsrail'i destekleyen şirketleri boykot etmeye ve bu şirketlerle anlaşmalarını feshetmeye çağıran öğrenciler, "Paramız nereye gidiyor? Kahire Amerikan Üniversitesi soykırımı finanse ediyor!" yazılı pankartlar taşıdı.

Öğrenciler, yönetimi ABD'li teknoloji şirketi Hewlett Packard ve Fransız sigorta şirketi AXA'yı boykot etmeye çağırdı.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, ABD'DE İSRAİL'İ PROTESTO EDEN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE UYGULANAN ŞİDDETİ KINADI

İstanbul Üniversitesi, ABD'de İsrail'i protesto etmek için Gazze eylemlerine katılan öğrencilere polisin orantısız güç uygulamasını kınadı.

Üniversitenin sosyal medya hesabından "Sessiz Kalmak Ortak Olmaktır" başlığıyla yapılan açıklamada, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana devam eden soykırımda şu ana kadar 35 binden fazla masum insanın hayatını kaybettiği belirtildi.

Başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere sivillerin, İsrail'in vahşi saldırılarında hedef alındığı ve bu vahşetin devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, bombalı saldırıların altında yaşayan Gazzeliler'in insani yardımdan mahrum bırakıldığı, hastaneler, ibadethaneler, sivil yerleşim yerleri ve konvoyların acımasızca hedef alındığı hatırlatıldı.

Dünyanın gözleri önünde sergilenen soykırımı insanlığın ortak acısı olarak gören vicdanlı toplumların bu zulme karşı Filistin'in yanında yer aldığının vurgulandığı açıklamada, "Ancak ne yazık ki kendisini 'insan hakları ve demokrasi' beşiği olarak gören kimi ülkelerde soykırıma karşı yükselen her sesin baskılandığı görülmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde başta Harvard, Columbia, Yale ve New York üniversiteleri, ateşkes çağrıları yapan protestoları engellemeye çalışmaktadır. Bununla da kalmayıp insanlık onurunun ortak sesini yükselten öğrencileri tehdit ve baskıyla susturmaya çalışmaktadırlar. 'Demokrasi ve ifade özgürlüğü' kavramlarını tekeline alıp diğer ülkelerin başında 'Demokles'in kılıcı' gibi tutanların söz konusu Gazze ve Filistin olunca takındıkları bu tavır gerçekleri açıkça ortaya koymaktadır." ifadelerine yer verildi.

Soykırıma sessiz kalmanın, suça ortak olmak olduğunun vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bugün Gazze'de yaşananlar, insanlığın ortak acısı ve sorumluluğudur. Bu soykırıma sessiz kalmak, ona onay vermek ve ortak olmaktır. İstanbul Üniversitesi olarak, soykırımın yanında, masumların karşısında duranları şiddetle kınıyoruz. Biliyoruz ki unutulan ve görülmeyen her soykırım tekrarlanır. Bu nedenle yaşanan vahşete karşı sesimizi yükseltmek ve insanlığın ortak vicdanına seslenmek bugünlerde en öncelikli görevimizdir."

Kaynak: haber7