BM: Türkiye, tarihinin en büyük felaketini yaşıyor; en az 500 bin yeni ev gerekiyor

Genel

BM'ye bağlı uzmanlar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ülkenin güneyinde 1,5 milyon kişinin evsiz kalmasına yol açtığını kaydederek, en az 500 bin yeni evin inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilcisi Louisa Vinton, Türkiye'nin tarihindeki en büyük deprem felaketini yaşadığını belirterek, "Bu, Türkiye tarihindeki en büyük deprem felaketi, belki de ülkenin karşı karşıya olduğu en büyük doğal afet" dedi.

"EN AZ 500 BİN YENİ EV GEREKLİ"

BM'ye bağlı uzmanlar ise, ülkenin güneyinde 1,5 milyon kişinin evsiz kaldığını ve en az 500 bin yeni evin inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da deprem bölgesindeki 458 bin bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunu açıklamıştı.

The earthquake in #Türkiye is the largest earthquake disaster in the country's history.@undpturkiye estimates that 116 to 210 million tonnes of rubble will need to be cleared, highlighting the staggering scale of the reconstruction challenge ahead. https://t.co/JXpxRUab7L pic.twitter.com/F3fzbZ5fvp

— UN Development (@UNDP) February 22, 2023

MOLOZ YIĞINLARININ BÜYÜKLÜĞÜ

Yıkılan şehirlerin yeniden inşa sürecine dair de bir değerlendirmede bulunan Vinton, yapılanma mücadelesinin büyük ölçekli olacağını vurgulayarak, tahminen 116 ila 210 milyon ton molozun temizlenmesi gerektiğini söyledi:

"Size bir referans vermem gerekirse, 1999 yılında meydana gelen büyük depremde, bugüne kıyasla daha az olmasına rağmen çok sayıda can kaybı yaşanmış ve 13 milyon ton moloz ortaya çıkmıştı."

Moloz yığınlarının oluşturabileceği çevre sorunlarına değinen ve bunların geri dönüştürülebileceğini söyleyen Vinton, molozların kısa vadede gelir elde etmede de kullanabileceğini kaydetti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.