25 yıl önce SİHA projesine böyle ‘dokunmuşlar’... Yok edilen proje TBMM arşivinden çıktı

Türkiye'nin savunma sanayiinde çığır açan yerli insansız hava araçlarını hedef alan karanlık odakların çeyrek asır önce baltaladığı İHA projesinin detaylarına Haber7 ulaştı.

18 Ocak 2023 Çarşamba 17:15
25 yıl önce SİHA projesine böyle ‘dokunmuşlar’... Yok edilen proje TBMM arşivinden çıktı
  • Haber7 - ÖZEL

Sofistike savaş uçakları ile harp paradigmalarını değiştiren milli savunma sanayii şirketlerimiz, dünyada hayranlık uyandırırken Türkiye’de bir takım siyasi karalamalara maruz kalıyor. Terör örgütü PKK’nın siyasi uzantısı HDP’nin başlattığı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun devam ettirdiği iftira sağanağına Millet İttifakı ortaklarından Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın da dahil olması, milli savunma sanayii önündeki kötü emelleri bir kez daha gün ışığına çıkardı.

Özellikle Bayraktar TB2 SİHA’larıyla dikkat çeken ve dünyanın en büyük İHA/SİHA firmasına dönüşen Baykar Teknoloji şirketini hedef alan Babacan’ın “onlara dokunacağız” tehdidinin fiiliyata nasıl geçebileceğini, 25 yıl önceki çarpıcı olay gözler önüne serecek nitelikte.

ÇEYREK ASIR ÖNCE YOK EDİLEN İHA PROJESİ

Haber7’nin ulaştığı belgeler, Türkiye’deki mürettebatsız hava araçlarının önüne nasıl set çekildiğini ortaya çıkarıyor. Milli Savunma Bakanlığı ile Elektrik Elektronik Sistemleri Sanayii ve Ticaret A.Ş. (EES) arasında 1998 yılında imzalanan sözleşme ile İHA araştırma ve üretiminin gerçekleştirilmesi için tarihi bir adım atıldığı, ancak tuhaf gerekçelerle bu hamlenin sümenaltı edildiği öğrenildi.

AVANS BULAMADIK, PROJE İPTAL!

Türkiye’nin insansız hava aracı piyasasına erken dönemde girmesini sağlayabilecek 29 Temmuz 1998 tarihli “Uzun Mevzili İHA Sistemi prototipinin yurt içinde geliştirilmesi” projesinin uzun süre akim bırakıldığı, daha sonra “avans için gerekli kaynak bulunamadığı” gerekçesiyle rafa kaldırıldığı tespit edildi.

EES firmasının, sözleşmenin yürürlüğe girmemesi üzerine Bakanlık ile imzaladıkları İHA projesi kapsamında teminat mektubu ve yatırım giderlerinin kendilerine geri ödenmediği gerekçesiyle yargıya başvurduğu ve Bakanlık’la mahkemelik olduğu saptandı.

İHA PROJESİ UNUTTURULDU, ‘MİLLİ GÖRÜŞ’ HATIRLATTI

Avans için gerekli kaynak bulunamaması” gibi sarsıcı bir gerekçeyle tamamlanamayan İHA projesinin yıllar boyunca sessizlik ambargosuna maruz kaldığı, aradan 4 yıl geçtikten sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde verilen soru önergesiyle gündeme taşındığı kaydedildi. TBMM 21. Dönem Fazilet Partisi (FP) Ankara Milletvekili Mehmet Zeki Çelik’in 21 Mayıs 2002 tarihli soru önergesinde konuyu gündeme taşıdığı, İHA projesinin akamete uğradığının bu şekilde gün yüzüne çıktığı belirlendi.

FP’li Mehmet Zeki Çelik’in, dönemin Milli Savunma Bakanı (MSB) Sabahattin Çakmakoğlu’nun cevaplaması istemiyle 21 Mayıs 2002 tarih, 7/7387-15358 sayılı yazılı soru önergesinde “İHA araştırma ve üretimiyle ilgili bir yerli firmayla anlaşma yapılıp yapılmadığına” ilişkin yönelttiği sorulara 11 Haziran 2002’de 5 maddelik cevap verildiği görüldü.

İŞTE O AÇIKLAMA

Avans yetersizliği” şeklindeki skandal gerekçenin açıkça ifade edildiği MSB açıklamasında şu ifadeler yer alıyor:

“1-Milli Savunma Bakanlığı ile Elektrik Elektronik Sistemleri Sanayii ve Ticaret A.Ş. (EES) firması arasında imzalanan Uzun Mevzili İnsansız Hava Aracı sistemi prototipinin yurtiçinde geliştirilmesi amacıyla 29 Temmuz 1998 tarihinde sözleşme imzalanmıştır.

2-Avans için gerekli kaynağın bulunamamasından dolayı sözleşme yürürlüğe girememiştir.

3-Sözleşme yürürlüğe girmediğinden ilgili firma proje ile ilgili olarak yaptığı ve yapıtığını iddia ettiği; teminat mektubu giderleri ile ücret ve yatırım giderlerinin tazmini için Milli Savunma Bakanlığına karşı dava açmıştır.

4-Avans için gerekli kaynak bulunamamasından ve sözleşmede belirtilen süre içinde avans ödemesi yapılamadığından sözleşme yürürlüğe girmemiştir. Durum zamanında firmaya bildirilmiş teminat mektupları iade edilmiştir.

Elektrik Elektronik Sistemleri Sanayii ve Ticaret A.Ş.tarafından Ankara 5’inci Asliye Ticaret Mahkemesinde 1999/128 esas sayılı dosyasında açılan davada düzenlenen bilirkişi raporuna karşı Milli Savunma Bakanlığının görüşleri Ankara Muhakemat Müdürlüğüne bildirilmiş, Ankara Muhakemat Müdürlüğünden davanın sonucuna ilişkin bir bilgi henüz alınmamıştır.

5- Proje kapsamında firma tarafından İHA’larının alt sistemlerinde kullanılması planlanan yazılım dilleri; Visual C++, C++ ve Assembler dilleridir.

Bilgilerinize sunarım.”

O SÜRECİ HABER7’YE ANLATTI

Milli Görüş lideri Erbakan Hoca’nın dava arkadaşı Mehmet Zeki Çelik’in kamuoyu gündemine taşıdığı İHA projesiyle ilgili skandal, çeyrek asır öncesinden bugüne yerli savunma sanayii önüne çıkarılan engellerin boyutunu gözler önüne serdi. Soru önergesiyle korkunç bir gerçeğin perdesini aralayan 21. Dönem FP Ankara Milletvekili Mehmet Zeki Çelik, dünden bugüne İHA projelerini engellemeye çalışan zihniyetin kodlarını Haber7’ye anlattı.

25 yıl önce “avans yetersizliği” gerekçesiyle rafa kaldırılan insansız hava aracı projesini anlatan Zeki Çelik, “Milli Görüş, Türkiye’nin hem tarımda hem de sanayide kalkınacağı inancında olan bir anlayış çizgisindeydi. Sanayileşerek kalkınacağına inanan bir anlayıştı. Bir ülke ancak böyle kalkınabilir inancındaydık. Yıllar önce, Milli Görüş iktidara geldiği andan itibaren uçağımızı, tankımızı, iş makinelerimizi yapabilmenin altyapısını hazırladık.” dedi.

Mehmet Zeki Çelik: "Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren yapılmaya başlanmış ama maalesef dışarıya bağımlılığı artırmak için bütün güzel projeler hep akamete uğratılmış ve neticesi kapatılmakla sonuçlanmış. 1930’lu 1940’lı yıllarda Türkiye’de tayyare fabrikaları kurulmuş… Ancak dışarıya bağımlılığın neticesinde bu fabrikaların hepsi kapatılmış, hepsi atölyeler haline dönüştürülmüştü."


‘TÜRKİYE YAPMASIN’ İSTEDİLER

Zeki Çelik, şöyle devam etti:

“Bizim o tarihte, 2002 yılında gündeme getirdiğimiz İHA’ların yapılmasıyla ilgili önergelerimiz hayati bir meseleydi. Çünkü terör o dönemde çok mesafe kat etmiş ve çok canlar alıyordu. Terörle mücadele konusunda bütçeden büyük harcamalar yapılıyordu. Tabii ki insansız hava araçları çok önemliydi. Bunların yapılması için o zamanki Elektrik Sanayi A.Ş. ile yapılan anlaşma konusunda maalesef verilen cevap olumsuzdu. Bu ne demekti? ‘Türkiye’de buna benzer projeler yapılmasın, bunların üretimi ortaya konmasın’ manasındaydı.”

DÜNYANIN TAKDİR ETTİĞİ SEVİYEYE GELDİK

Eski Milletvekili Çelik, son günlerde Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın Baykar’a yönelik açıklamalarını ve mevcut sürecin 25 yıl önceki durumla eş düşecek benzerliklerini şu ifadelerle özetledi:

“Bu gelişmeleri çekemeyenler bir takım ifadeler kullanacaktır. Zaten bunlara gerekli cevaplar da verilmiştir. Biz rahmetli babaları Özdemir Bayraktar ile partide beraber çalışmıştık. Onların yapmış olduğu bu çalışmaların sonucunda bu noktaya gelindi. Altılı masa şu anda hükümetin karşısında bir grup olarak bütün bu çalışmaların devlet eliyle yapıldığını öne sürüyor. Bunun doğru olmadığı ortaya çıkmıştır. Keşke 1998’de yapılması gereken İHA’lara ve 2002’de sunduğumuz önergeye müspet bir cevap verilseydi ve o dönem İHA’larımız yapılsaydı, ne güzel olacaktı… İktidarın çok iyi bir noktaya gelmiş olmasından dolayı söyleyecek söz bulamıyorlar… Şu an dünya takdir ediyor İHA’ları ve SİHA’ları. Onun için bu noktada çok kayda değer bulmuyorum Babacan ve diğer Baykar aleyhindeki bu görüşleri.”

MİLLİ PROJELERİ YİNE BALTALAYABİLİRLER Mİ?

Yerli İHA geliştirmesi için 1998’de atılan adımın sonuçsuz bırakılması gibi, Türkiye’nin son dönemde yaptığı atılımlarla milli bakiyesine kazandırdığı savunma sanayii hamlelerinin de olası bir iktidar değişikliğinde tehlikeye düşüp düşmeyeceği tartışma konusu. Zeki Çelik, bu konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“İnşallah buna fırsat bulamazlar. Böyle bir şeyi hiçbir şekilde arzu etmiyoruz, temenni etmiyoruz. Ancak memleketi düşünmeyen insanların alacağı karardır bu. Yani bunlar ülkenin büyük ve güzel kazanımlarıdır. Bunlara karşı çıkmak ve ortadan kaldırmak kamu vicdanında büyük yaralar açar ve kendilerinin aleyhine olur. O projeler yıllar öncesinde faaliyete geçseydi bugün belki çok daha ileri bir noktada olacaktık. Tabii dışarıya bağımlılığın vermiş olduğu bazı sıkıntılar var. Geçmişte Erbakan Hoca ile de yaşadık bunları. Gümüş Motor’dan başlayarak diğer projelerin hepsinde karşı çıkıldı. Bunlar ‘Komik’ olarak ifade edildi. ‘Hayal’ denildi… Elhamdülillah bugün ‘Hayal’ denilen projelerin hepsi gerçekleşiyor. Bundan ötürü mutluluk duymak lazım.”

MİLLİ GÖRÜŞ’ÜN PROJELERİNİ ERDOĞAN GERÇEKLEŞTİRDİ

Son dönemde atılan başarılı adımlarla Türkiye’nin İHA teknolojilerindeki gelişimine vurgu yapan Mehmet Zeki Çelik, “Bugün Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, geçmişte Milli Görüş’ün ortaya koyduğu projeleri gerçekleştirdiği için kendisine müteşekkirim. Türkiye bu yönden büyük bir kazanım içerisindedir, dünyada da gündem olmuştur. Televizyon kanallarına çıkan Bayraktar kardeşler de üretim aşamasında karşılaştıkları zorlukları ifade ediyorlar zaten. Ama Türkiye bugün bütün bunların üstesinden gelmiştir. Bundan dolayı mutluyuz ve memnunuz. İnşallah daha iyi projelerle gündeme gelmiş olacağız.” diye konuştu.

SEÇİMLERDE CUMHUR İTTİFAKI’NDAN YANA OLALIM

Milli Görüş davasının önemli simalarından Mehmet Zeki Çelik, karanlık günlerin aşıldığına vurgu yaparak, yaklaşan 2023 seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın desteklenmesi gerektiğini söyledi.  Çelik, “O karanlık günleri aştık diye düşünüyorum… Geçmişte üniversitelerde gençlerimizin yaşamış olduğu başörtü sorunundan eğitimde ayrımcılığa varıncaya dek birçok sorunu aştık. Yaklaşan seçimlerin de Türkiye açısından hayati bir önem taşıdığını düşünüyorum. Milletimizin çok ciddi bir şekilde Cumhur İttifakı’ndan yana karar vermesi gerektiği inancındayım.” dedi.

_________

25 YIL SONRA AYNI ZİHNİYET… YIKIM MASASININ HEDEFİ İHA’LAR

Baykar firmasını hedef alan Ali Babacan, dünyanın insansız hava aracı devi Baykar Teknoloji firmasına yönelik, “Devletin imkanları aşağı yukarı tek bir şirkete aktarılıyor. Örtülü işleri yoksa korkmasınlar ama muhtemelen rekabetten korkuyorlar. ‘Güzel güzel para kazanıyorduk, iktidar değişirse rekabet olacak’ diye korkuyor olabilirler. Kusura bakmasınlar ama onlara dokunacağız.” şeklinde skandal sözler sarf etmişti.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63