6'lı masada 'mezhep' savaşı

Millet İttifakı'nda adaylık gerilimi tırmanırken, inanç üzerinden verilen kavga devam ediyor. Alevi olduğu gerekçesiyle adaylığına sıcak bakılmayan CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun son çıkışı mezhep kavgasının yansıması olarak değerlendiriliyor.

13 Kasım 2022 Pazar 11:30
6'lı masada 'mezhep' savaşı

Cumhurbaşkanı adayını hala belirleyemeyen Millet İttifakı iç kavgaların esiri oldu. 2023 seçimleri öncesi adaylık krizi yaşayan Altılı Masa'da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ısrarla adaylığını dillendirmesine rağmen ittifak içinde kabul görmüyor. "Kılıçdaroğlu kazanabilecek aday değil" görüşü çerçevesinde dillendirilen itirazlara son dönemde "Alevilik" vasfı da İyi Parti'liler tarafından eklenmiş durumda.

"ALEVİSİN, OY ALAMAZSIN!"

İyi Parti Ankara Milletvekili Halil İbrahim Oral, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun alevi olmasının sünni Müslüman kesim tarafından bir endişe olduğunu öne sürmüştü. Oral, Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı konusunda, "Alevi olması benim açımdan bir engel değil, çünkü ben tanıyorum, ilkelerini biliyorum. Ancak siyasette maksat kazanmaktır. Türkiye'deki genel objektif açısından baktığımda bir çekince görürüm. Türkiye'nin yüzde 65'i yüzde 70'i muhafazakar profil çiziyorsa, ona hitap edebilen, farklı bir isimle çıkılır." ifadelerini kullanmıştı.

Tepki toplayan bu sözlere günler sonra Bursa'da cevap veren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, adaylıkta ısrar ederek inanç göndermesinde bulundu.

"İNANCIMI KİM SORGULAYABİLİR"

Bursa'da kanaat önderleriyle bir araya gelen CHP lideri Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nda adaylığının önüne set çeken İyi Parti'nin ürettiği 'Alevilik' söyleminden duyduğu rahatsızlığı üstü örtülü biçimde dile getirdi. Kılıçdaroğlu, bir kez daha aday olacağının sinyalini vererek "Benim inancımı kim sorgulayabilir?" dedi..

Kimliğinin İyi Parti eliyle siyasete konu edilmesine tepki gösteren Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

"Benim inancımı kim sorgulayabilir? Peygambere bile verilmeyen bir yetkiyi nasıl bir başka kişi kullanabilir? Hiç birimiz annemizi, babamızı seçme özgürlüğüne sahip değiliz, o zaman benim kimliğim neden siyaset konusu olsun?"

İP DE TİP DE AYNI GÖRÜŞTE

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun alevi olmasını Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık da diline dolamış, yankı uyandıran açıklamalarda bulunmuştu.

TİP'li vekil Şık, şunları söylemişti:

"Kemal Kılıçdaroğlu'nun Alevi olmasının Türkiye toplumu ve siyaseti için bir mesele olduğunu kavrayarak hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63