'ABD ilk kez, Türkiye'ye karşı olduğunu yazılı olarak gösterdi'

ABD ile Yunanistan, Savunma İşbirliği Anlaşması'nı 5 yıllığına yeniledi. Anlaşma Atina'da tepkiyle karşılanırken, Yunan kaynaklar, "ABD ilk kez, Türkiye'ye yazılı bir metinde karşı olduğunu, Yunanistan'ın da yanında olduğunu gösterdi" dedi.

15 Ekim 2021 Cuma 11:03
'ABD ilk kez, Türkiye'ye karşı olduğunu yazılı olarak gösterdi'

ABD ile Yunanistan önceki gün kritik bir anlaşmaya imza attı. İlk olarak 1990 yılında imzalanan ABD-Yunanistan Savunma İşbirliği Anlaşması, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Yunan mevkidaşı Nikos Dendias tarafından imzalanarak 5 yıl daha uzatıldı.

Basın mensuplarının önünde imzalanan yenilenmiş ve genişletilmiş anlaşma ile birlikte 2026'ya kadar geçerli olacak anlaşma o tarihten itibaren de taraflardan birinin çekilmesi durumunda sona erecek.

YUNAN MUHALEFETİ ANLAŞMAYI TEPKİYLE KARŞILADI

Söz konusu anlaşma, muhalefet kanadından "işgal" ve "sömürge" şeklinde nitelendirilirken, ana muhalefet partisi SYRIZA'dan çok sert bir açıklama geldi.

SYRIZA Genel Başkanı Aleksis Çipras, Yunan-Amerikan savunma anlaşmasına sert tepki göstererek, "Bugün imzasıyla birlikte Bay Miçotakis, sömürge sonrası hükümetin Yunan topraklarında süresiz yabancı askeri tesislere izin vere ilk başbakanı oldu" dedi.

ABD ile imzalar atıldı! Dendias küstahlaştı! Türkiye'yi tehdit ettiABD ile imzalar atıldı! Dendias küstahlaştı! Türkiye'yi tehdit etti

Miçotakis'in Dedeağaç'taki askeri tesislerle Amerikan kuvvetlerinin Bulgaristan ve Romanya'ya hızlı bir şekilde nakledilmesi olasılığını sağladığını söyleyen Çipras, "Böylece Yunanistan, Karadeniz'deki tehlikeli gerilimlerin ön saflarına yerleşiyor. Bu çok ciddi tavizler karşılığında, egemenliğimize saygı konusunda yalnızca genel referanslarımız var" dedi.

Çipras, bununla birlikte anlaşmanın, özellikle Ege ve Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı, ABD desteğinin garanti etmediğini söyledi.

Anlaşmadan "Bay Miçotakis'in anlaşması" şeklinde söz eden Çipras, "'Öngörülebilir müttefik ve 'Yunanistan'ın ileri batı karakolu' doktriniyle mükemmel bir şekilde uyuyor. Ancak, bağımsızlık, haysiyet ve ulusal egemenlik konusunda 'iki eşit ortak ilkesine uymuyor" dedi.

"ABD İLK KEZ BÖYLE BİR METNE İMZA ATTI"

Washington'daki imza töreni sırasında Yunan Bakan Dendias, Türkiye'nin "casus belli" ile Yunanistan'ı savaşla tehdit ettiğini belirtti.

Öte yandan Yunanistan'ın çok okunan gazetelerinden Kathimerini'ye konuşan kaynaklar; ABD'nin ilk kez Türkiye'ye yazılı bir metinde karşı olduğunu ve Yunanistan ile aynı safta yer alacağını söyledi.

Kaynaklar, ABD'nin "Türkiye'nin yayılmacı politikasına" karşı olduğunu da dile getirdi.

Kathimerini'de yer alan haberde, "ABD ile kez Yunanistan ile Türkiye'yi aynı sepete koymadı. Önceki yılların aksine ABD, Yunanistan'a yatırım yapacağını ve Türkiye'nin provokatif tavırlarından gözünün korkmayacağını ve Yunanistan’daki güçlerini harekete geçirmekten çekinmeyeceğini duyurdu" yorumu yapıldı.

KAYNAK: AJANSLAR

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63