ABD ve PKK ile aynı saftalar... Türkiye-Suriye görüşmelerinden İran da rahatsız!

Bölgedeki terör unsurlarının yok edilmesi, sığınmacılarının yurtlarına dönebilmesi ve bölge barışı için gerçekleştirilen Türkiye-Suriye rejimi arasındaki görüşmeler, ABD ve PKK'dan sonra İran'ı da rahatsız etti.

11 Ocak 2023 Çarşamba 18:15
ABD ve PKK ile aynı saftalar... Türkiye-Suriye görüşmelerinden İran da rahatsız!
  • Haber7 - ÖZEL

Terör örgütü PKK'nın büyük bölümünü işgal ettiği Suriye’de oluşturulmak istenen terör devletini engellemek ve sığınmacıların ülkelerine geri dönüşünü hızlandırmak için Türk yetkililerin Şam rejimiyle başlattığı görüşmeler sürüyor. 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından bozulan Türkiye-Suriye ilişkilerinin, savaş mağdurları ve bölge barışı lehine yeniden normalleşmesi için gerçekleştirilen girişimler, bölgeyi ateşe atmak isteyen odakları rahatsız ediyor.

Rusya aracılığına gerçekleştirilen görüşmelerle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderler düzeyinde de bir araya gelinebileceğinin sinyalini vermesinin yankıları sürüyor.

ABD'den Türkiye-Rusya-Suriye açıklaması: DesteklemiyoruzABD'den Türkiye-Rusya-Suriye açıklaması: Desteklemiyoruz

ABD-İRAN AYNI SAFTA

Türkiye-Suriye rejimi arasındaki üst düzey görüşmeleriyle ilgili ilk tepki açıklaması ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’tan gelirken, terör örgütü PKK/KCK sözde Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat da benzer yönde açıklamalarla korku ve paniğini dile getirmişti.

PKK'da Türkiye-Suriye rejimi görüşmesi paniği! 'Taktik değil, bizi ortadan kaldıracaklar'PKK'da Türkiye-Suriye rejimi görüşmesi paniği! 'Taktik değil, bizi ortadan kaldıracaklar'

ABD ve PKK’nın ardından İran da konumunu belirledi. İran’ın resmi haber ajansı IRNA’da yayımlanan analiz haberde, Türkiye-Suriye yakınlaşması provokatif ifadelerle eleştirildi.

Ankara’nın Şam ile ilişkileri taktiksel mi stratejik mi?” başlıklı analizde Türkiye’nin “Suriye’deki teröristleri” desteklediği ve “işgalci askerleri”nin bölgeden çekilmesi gerektiği yönünde haddi aşan ithamlara yer verildi. Ankara’nın, Suriye ulusal egemenliğine saygı göstermediğinin savunulduğu IRNA analizinde, Başkan Erdoğan’ın tavrının seçimlerden sonra değişebileceği iddia edilerek Esed rejimine adeta rota çizildi.

KÜSTAH SÖZLER

İran resmi haber ajansı IRNA’da 10 Ocak’ta yayımlanan analizde, “Erdoğan hükümetinin yetkilileri ve iktidardaki AK Parti yanlısı medya devamlı Ankara-Şam ilişkilerinin normalleşmesinden söz ediyorlar ancak Türk hükümeti ve basında da AK Parti’nin geçmiş hatalarını telafi etmek, ayrıca Suriye krizini derinleştiren yanlış kararlar ve girişimlerden geri adım atmak için nasıl bir yol haritası izleyeceği henüz belli değil. Çünkü hala Ankara, Suriye’deki teröristleri destekliyor.” ifadeleri kullanıldı.

ESED’E ‘ERDOĞAN SEÇİMİ KAZANIRSA DEĞİŞİR’ MESAJI

IRNA’daki metinde, “Erdoğan'ın yaklaşan Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden kazanması amacıyla Suriye ile ilişki kurmak için taktikler pesinde olduğunu ve bunun stratejik bir mesele olmadığını, muhtemelen Türkiye seçimlerinden sonra bunun değişeceğini gösteriyor.” iddiası savunuldu.

ASKERLERİMİZE ‘İŞGALCİ’ DEDİLER

Analizde ayrıca, şu sözler kullanıldı:

“Ankara’nın hem işgalci askerlerini Suriye topraklarından geri çekmesi hem teröristlere silah desteğini kesmesi hem de Suriye ulusal egemenliğine saygı göstermesi –bugüne kadar bunun hiçbir belirtisi görülmedi ve Şam yetkilileri bunları gayet iyi biliyor- şartıyla Ankara Şam ilişkilerinin yeniden kurulacağını vurguladıklarını söylemek gerekir.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63