ABD'den Yunanistan'a Türkiye teminatı: Doğal gaz sondaj takvimi öne çekilecek

Yunanistan ile iş birliği yapan ABD'li şirket ExxonMobil, "Türkiye ile yaşanan enerji hakları geriliminden endişe etmiyoruz" diyerek Yunan hükümetine teminat verirken, Girit Adası açıklarında sondaj çalışmalarını da öne çekecek.

09 Ocak 2023 Pazartesi 13:45
ABD'den Yunanistan'a Türkiye teminatı: Doğal gaz sondaj takvimi öne çekilecek

Yunanistan ile iş birliği yapan ABD merkezli çok uluslu petrol ve doğal gaz şirketi ExxonMobil'in, Girit Adası açıklarında sondaj çalışmalarına hız verdiği ifade edildi.

Yunanistan'ın çok okunan gazetelerinden Kathimerini'de yer alan haberde; ExxonMobil'in Yunan hükümetine, "Türkiye ile yaşanan enerji hakları geriliminden endişe etmiyoruz" açıklaması yaptığı belirtildi.

SONDAJ TAKVİMİ ÖNE ÇEKİLECEK

ExxonMobil'in Yunan HELLENiQ Energy isimli şirket ile Ege'deki Girit Adası'nın batısında ve güneybatısında doğal gaz ve petrol aramak için iş birliği yaptığı kaydedildi.

Yunan medyasındaki haberde, "ABD'li şirket Türkiye'nin Yunanistan'a karşı saldırgan ifadelerinden endişelenmediğini ve ayrıca bölgedeki sondaj ve arama çalışmalarının takvimini hızlandırarak bir yıl önceye çekeceğini öğrendik" denildi.

Kathimerini'deki haberde, "ExxonMobil'in 40 bin kilometrekarelik alanda yapılacak inceleme sondaj çalışmalarının daha önce planlandığı gibi 2025-2026'da değil 2024-2025 arasında yapacağı öğrenildi. Şirket ayrıca, Norveç merkezli sismik araştırma şirketi PGS ile de anlaştı. Gemi Kasım ayında Girit açıklarında 2 boyutlu sismik veriler toplayacak ve Şubat ayının başında da bunu bitirecek. Eğer gerek duyulursa üç boyutlu veri de toplanacak" denildi.

Haberde yer alan bilgiye göre; ExxonMobil'in arama yapacağı bölge, Türkiye ile Libya arasında 2019'da imzalanan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) Anlaşmasıyla kesişiyor.

Sondaj çalışmasının, buradan gelecek sonuca göre gelecek yıl başlayacağı da öne sürüldü.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63