AB'den KKTC açıklaması: Gözlemci üye statüsünü reddediyoruz

Türkiye'nin girişimiyle KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na "gözlemci üye" olarak kabul edilmesinden sonra, Avrupa Birliği'nden ilk açıklama geldi. Karar reddedilirken, Rum Yönetimi'nin Ada'daki tek devlet olarak görüldüğü belirtildi.

12 Kasım 2022 Cumartesi 17:00
AB'den KKTC açıklaması: Gözlemci üye statüsünü reddediyoruz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC), Özbekistan'da düzenlenen zirvede Türk Devletleri Teşkilatı'na "gözlemci üye" olarak kabul edilmesi, Avrupa Birliği'ni (AB) rahatsız etti.

Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Peter Stano tarafından yayımlanan ve KKTC'nin "ayrılıkçı" olarak tanımlandığı açıklamada, Rum Yönetimi'nin Ada'daki tek devlet olarak görüldüğü belirtildi:

"Avrupa Birliği, Türkiye'nin, uluslararası alanda tanınmayan ve 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti' olarak adlandırılan Kıbrıs Türk ayrılıkçı varlığının Türk Devletleri Örgütü'nde gözlemci olarak kabul edilmesine ilişkin açıklamalarını reddediyor.

AB, en yüksek siyasi düzey de dahil olmak üzere, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak yalnızca Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıdığını defalarca belirtmiştir.

Kıbrıs Türk ayrılıkçı tarafının, uluslararası alanda tanınmasını kolaylaştıracak herhangi bir eylem, Birleşmiş Milletler himayesinde barış görüşmelerinin sürdürülmesine elverişli bir ortam yaratma çabalarına ciddi şekilde zarar vermektedir.

AB, Kıbrıs sorununun siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona dayalı olarak, ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarınca ve AB'nin dayandığı ilkelere uygun olarak kapsamlı bir şekilde çözülmesinden yanadır. Bunun başka bir alternatifi yok."

KKTC, Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nde gözlemci üye olarak kabul edildiKKTC, Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nde gözlemci üye olarak kabul edildi

KKTC'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ: OK YAYDAN ÇIKTI

AB, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafından yapılan açıklamalara cevap veren KKTC Cumhurbaşkanlığı, "Tanınma yolunda KKTC'nin statüsünün yükseltilmesi engellenemez" ifadeleri kullandı.

Açıklamada, Kıbrıs Türk tarafı olarak egemen eşit iki ayrı devlete dayalı çözüm önerisinden geri adım atılmayacağı belirtilerek, "Rum-Yunan ikilisi ile diğer güçler, tanınma yolunda ilerleyen KKTC'nin statüsünün yükseltilmesini engelleyemeyecektir. Bu, boşuna bir uğraştır. Ok yaydan çıkmış ve hedefe doğru ilerlemektedir. Rum tarafına çağrım, gerçekleşmesi mümkün olmayan hayaller peşinde koşmaktan vazgeçmeleri ve Kıbrıs ile bölgenin yararına olacak egemen eşit iki ayrı devletin varlığına dayalı çözüm önerimize olumlu yaklaşmalarıdır" ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar

ERDOĞAN: BU İŞİN ÜZERİNE GİDECEĞİZ

Özbekistan'daki zirve sonunda bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, KKTC'nin "gözlemci üye" olarak kabul edilmesi için, "Bunu tanıma olarak değerlendirirsek yanlış olur. Tanımanın birçok özellikleri, hassasiyeti var. Burada bu işin altyapısını çok güçlü tutmamız lazım. Şimdi bizim önce bir altyapı çalışmasını başlatmamız lazım, altyapı çalışmasından sonra da dünya genelinde Kuzey Kıbrıs'ı bir devlet olarak dünyaya tanıtma konusunda adeta bir sarmal oluşturmamız lazım ve bu sarmalla dünyayı kuşatmamız lazım. Elimizden geleni yapacağız. İşin üzerine üzerine gideceğiz. İnanıyorum ki Kuzey Kıbrıs'ı dünyaya tanıtma imkânı bulacağız" demişti.

Erdoğan'dan flaş açıklama: Yunanistan'ın bize verdiği rahatsızlıklar varErdoğan'dan Özbekistan'da KKTC mesajı: İnanıyorum ki devlet olarak da tanınacak

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63