ABD’nin göndereceği HIMARS’lar ay sonunda Ukrayna’da olacak

ABD çok namlulu roket atar sistemi olan HIMARS’ların mühimmatları ve eğitimli personelle birlikte bu ayın sonuna kadar Ukrayna'ya nakledileceğini açıkladı. Rusya, Washington’ın bu adımını "ateşe benzin dökmek" olarak nitelendirmişti.

16 Haziran 2022 Perşembe 00:45
ABD’nin göndereceği HIMARS’lar ay sonunda Ukrayna’da olacak

ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Belçika’nın başkent Brüksel’deki NATO Karargahında 51 ülkenin katılımıyla yapılan Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı’nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley

Austin, ABD’nin Ukrayna’ya destek çerçevesinde açıkladığı 1 milyar dolaklık silah yardım paketinin içerisinde, çok namlulu roketatar (MRLS) mühimmatı, 18 adet M777 tipi obüs ve onları çekecek taktik araçlar, 36 bin adet 155 milimetre obüs mermisi, 2 adet Harpoon kıyı savunma sistemi, binlerce telsiz, geçe görüş cihazları, termal araçlar ve diğer optik ekipmanların bulunduğunu açıkladı. Austin, "Koordinasyonu ve işbirliğini derinleştireceğiz ve hepimizi koruyan kurallara dayalı uluslararası düzeni savunmaya devam edeceğiz" dedi.

HIMARS’LAR BU AYIN SONUNA KADAR UKRAYNA’DA OLACAK

Milley ise, çok namlulu roket atar sistemi olan HIMARS’ların mühimmatları ve eğitimli personelle birlikte bu ayın sonuna kadar Ukrayna'ya nakledileceğini belirterek, HIMARS’ların Ukrayna'nın şu anda sahip olduğu topçu sistemlerinden çok daha uzağa 70 kilometre mesafedeki hedeflere birden fazla hassas güdümlü füze fırlatabileceğine dikkat çekti.

Milley, ABD ve müttefiklerinin HIMARS’lar için 60, M777 obüsler, zırhlı personel taşıyıcılar ve insansız hava sistemleri için ise 420 Ukraynalı personeli eğittiğini açıkladı. Milley ayrıca, toplantıya katılan ülkelerin Ukrayna’ya 97 bin tanksavar sistemi sağladığını belirtti.

ABD ZELENSKİY'DEN GÜVENCE ALDI

Öte yandan ABD daha önce, HIMARS sistemlerini Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den silahların Rusya topraklarındaki hedefleri vurmak için kullanılmayacağına dair güvence aldıktan sonra sağlamayı kabul ettiğini açıklamıştı.

HIMARS'IN ÖZELLİKLERİ

Amerikan Kara Kuvvetlerinin dolaylı atış gücünün en kritik parçalarından HIMARS roket sistemleri, 1970’lerde geliştirilmiş paletli askeri araçlara takılan M270 Çok Namlulu Roketatar Sistemi'nin modernize edilmiş versiyonu olarak Lockheed Martin tarafından üretiliyor.

Obüs toplarının menzili 24 mil (38 kilometre) iken ABD’nin Ukrayna’ya sağladığı HIMARS sistemleri 50 mil (80 kilometre) menzili ile daha geniş bir alanda cephedeki askerlere savunma kabiliyeti sağlayacak.

HIMARS sistemleri 227 milimetrelik 6 güdümlü füze taşıyan bir poda sahip ancak bu sistemlere ABD’nin Ukrayna’ya vermediği ve menzili 300 kilometreyi aşan Kara Kuvvetleri Taktik Füze Sistemleri (ATTACMS) mühimmatını taşıyan bir pod da takılıyor.

Söz konusu roket sisteminin diğer bir özelliğinin de hassas güdümü olduğu belirtilirken, hedefine atış yaptıktan sonra yüksek performanslı aracı ile dakikalar içinde atış yaptığı noktadan uzaklaşabiliyor.

C-130 uçağı ile taşınabilen HIMARS roket sistemi ilk kez 2005’te 18’inci Hava İndirme Tümenine bağlı 27’nci Topçu Alayı, 3’üncü topçu taburuna konuşlandırıldı.

Bu sistem ilk kez 2010’da Afganistan’da, daha sonra terör örgütü DEAŞ’a karşı Irak’ta kullanıldı. Rakka operasyonu sırasında ABD ilk kez bu sistemleri 2017’de Suriye’ye de geçici olarak konuşlandırdı.

ABD’nin envanterindeki HIMARS’ların birim fiyatı 5,1 milyon dolar civarında ve ABD dışında Ürdün, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri ve Romanya’da bulunuyor.

Biden’ın kararıyla, Avrupa’da HIMARS sistemine sahip ikinci ülke ise Romanya’nın ardından Ukrayna oldu.

Bu sistemlerin Ukrayna’nın doğusunda savaşın gidişatını değiştirip değiştirmeyeceği belirsiz ancak Rus ordusunu önemli ölçüde yıpratabileceği ve ilerleyişini ciddi ölçüde yavaşlatabileceği değerlendiriliyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63