Ağız birliği yaptılar! Dünyadan Türkiye'ye NATO baskısı

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için bu ülkelere koyduğu şartları görmezden gelen dünya basını, İskandinav ülkelerinin NATO üyeliği konusunda hep bir ağızdan Türkiye'ye baskı yapıyor.

18 Ocak 2023 Çarşamba 15:00
Ağız birliği yaptılar! Dünyadan Türkiye'ye NATO baskısı

 Haber7-Özel

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği konusunda görüşmeler sürüyor. Bu iki İskandinav ülkesinin NATO'ya üyeliği için belli şartları sağlaması gerektiğini belirten Türkiye ise, tereddütlerinin olduğunu, terörle mücadelede yeni adımlar atmadan iki İskandinav ülkesinin adaylıklarına onay veremeyeceğini dile getiriyor. Ancak şartların sağlanması için bu ülkelere uyarıda bulunmayan dünya ülkeleri ve medyası Türkiye'ye NATO baskısı yapmaya çalışıyor. 

Türkiye'ye yapılmaya çalışılan baskı medya organlarının haberleriyle açıkça anlaşılıyor. Dünyanın farklı ülkelerinde yayın yapan çok sayıda basın kuruluşu, günlerdir NATO, Türkiye ve İsveç-Finlandiya konusunu işliyor. 

ABD: BLOOMBERG

Türkiye'ye İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğinin kabul edilmesi konusunda baskı yapmaya çalışan ülkelerin başında tahmin edileceği üzere ABD geliyor. ABD'de yayın yapan Bloomberg, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO genişlemesi konusunda dünyayı belirsizlik içerisinde bırakıyor" başlığıyla yayınladığı haberinde, "Şu ana dek NATO'nun 30 üyesinden 28'i, İskandinav ülkelerinin başvurusunu onayladı; onaylamayan ülkeler Türkiye ile Macaristan." denildi. 


ABD: FOREİGN POLİCY

Türkiye'ye baskı yapmaya çalışan diğer bir ABD medya organı da "Foreign Policy" oldu. Gazetede yayınlanan "Emma ASHFORD" imzalı yazıda Türkiye'nin NATO'da üyeliği tartışmaya açılmaya çalışıldı. "Türkiye hayati önemde mi yoksa yıpratıcı bir NATO müttefiki mi?" başlıklı yazıda, Türkiye'nin NATO'daki yeri sorgulanmaya çalışıldı.


İNGİLTERE: FİNANCİAL TİMES

Türkiye'nin NATO ilişkilerini inceleyen bir başka ülke ise İngiliz basını olarak tespit edildi. İngiltere'de yayın yapan Financial Times gazetesi, "Türkiye müttefiklerini NATO genişlemesi konusunda rahatlatmaya çalışıyor" başlıklı haberinde Türkiye'nin NATO'daki yeri ile İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konularını ele aldı. 


İTALYA: İLFATTO QUOTİDİANO

Türkiye'nin NATO duruşunu inceleyen bir basın organı daha İtalya'dan çıktı. İtalya'da yayın yapan "Il Fatto Quotidiano" gazetesi, "Erdoğan İsve ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımına evet cebanını erteliyor" başlıklı haberinde Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın “Onay yasasını Parlamentoya gönderecek durumda değiliz.” açıklamalarına yer verdi. Gazete söz konusu haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan için 'Sultan' ifadelerini kullanırken, "Erdoğan, istediği sığınmacıları ona vermemeleri halinde Helsinki ve Stockholm’ün NATO’ya katılımları konusunda veto gücünü kullanmaya niyetli" dedi. 


NORVEÇ: DAGBLADET

İsveç ve Finlandiya'nın NATO durumu ve Türkiye'nin tutumunu ele alan bir başka yayın organı da Norveç'ten çıktı. Norveç'te yayın yapan "Dagbladet" gazetesi "İsveç çaresiz.. Güvenlik açısından tehlikeli" başlıklı haberinde geçtiğimiz gün İsveç'te YPG'li teröristler tarafından asılan Erdoğan maketini ve bu alçak olay sonrası ülkenin NATO üyeliğinden endişe duyulduğu yazıldı. 


ALMANYA: BADİSCHE ZEİTUNG

Almanya'da yayın yapan "Badische Zeitung" gazetesi ise "Erdoğan NATO'yu kızdırıyor" başlıklı bir haber yayınlandı. Haberde Türkiye'nin endişe ve şartlarını görmezden gelen alman basını "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO'nun kuzey genişlemesini engelliyor, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarını baltalıyor ve ittifak ortağı Yunanistan’a savaş tehdidinde bulunuyor. İttifak, bu ortalığı karıştırana yönelik nasıl bir tutum izlemeli?" ifadelerini kullandı. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner60

banner64

banner49

banner63